Data: 2007-10-22 09:54:48
Temat: Re: Suszona papryka
Od: "Marek W." <U...@U...UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ffgemd$mj8$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Chyba sie jeszcze nie spóźniłam z przepisem, bo papryki na targowiskach
> sporo i dość taniej. A więc wg mojego przepisu na suszone pomidory można
> też zrobić suszoną paprykę. Nadaje się tylko ta o grubych, soczystych
> ściankach. Warto użyć różnokolorową, ale ta bladożółta nie wychodzi
> ładnie. Lepsza czerwona i pomarańczowa, byle słodka. Koniecznie sól,
> pieprz zielony, bazylia i czosnek!
> Ważne: papryka po wysuszeniu nie może być suchym wiórkiem, powinna być
> elastyczna i lekko wilgotna.
> --
> XL wiosenna
>
marnacja materiału...suszoną mozna sobie kupic poprostu..
a ta co jest dostepna to lepiej zamarynować...
a jak z czosnkiem i innymi dodatkami to sprawdza sie pasta paprykowa...
wystarczy maszynka do mięsa i blender..nasion nawet za bardzo nie trzeba
wydłubywać..;)
wystarczy taka paste potem zapasteryzować w słoiczkach :)....no i ten
aromat...:)))
Pozdrawiam
Marek
|