« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-03-13 17:49:52
Temat: żurekWitajcie,
Problem prosty.
Kupiłam butelkę zaczynu do żurku i mam białą kiełbasę ..co dalej mam z tymi
fantami zrobić aby powstał żurek?
Z góry dziękuję i prosze o wyrozumiałość .
--
Pozdrawiam,
Mimi, Husbandzik
Karolcia (25.09.97) i Szymonek (03.03.04)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2005-03-13 18:04:49
Temat: Re: żurekJa robię wywar mięsno - warzywny ( z mięs dodaję wędzony boczek lub wędzone
kości plus kiełbasa biała i np. śląska), dodaję liść laurowy, ziele
angielskie i pieprz.. Gotuję, wlewam odpowiednią ilośc żuru, doprawiam sporą
ilością czosnku i majeranku, dodaję sól. To wszystko.
Pozdr. Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-13 18:08:04
Temat: Re: żurekŻaden problem,
ugotuj wywar z włoszczyzny,dodaj kiełbasy, dodaj zakwasu, dobrze dopraw ;
czosnek, majeranek, pieprz, sól, może być kminek.
Nika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-13 18:15:54
Temat: Re: żurek
Użytkownik "Mimi" <m...@n...pl> napisał w wiadomości
news:d11ugm$kpp$1@inews.gazeta.pl...
> Witajcie,
>
> Problem prosty.
> Kupiłam butelkę zaczynu do żurku i mam białą kiełbasę ..co dalej mam z
tymi
> fantami zrobić aby powstał żurek?
>
> Z góry dziękuję i prosze o wyrozumiałość .
>
Czemuż to ja mam taki zapał do uczenia innych? Ha!
Więc tak:
Kiełbasę ugotuj. Wody daj tyle, aby tylko przykryła kiełbasę. Kiełbasę
ponakłuwaj tu i tam. Kiełbasę wyjmij z wody, a w zasadzie ze smaku na żurek,
bo w to się woda zamieniła. Smak się dalej gotuje, dodaj doń majeranku i
spróbuj. W zasadzie to już powinno być to, ale jeśli nie to dadaj ew. soli i
czosnku. Wlej żurek. Na 4-6 porcji mniej więcej ćwierć litra. Możesz
najpierw wlać mniej, spróbowac itd, itd. Zagotuj, możesz tochę zagęścić
maką, możesz dodać śmietany. Kiełbasę pokrój w talarki, włóż do żurku
Pozdrówka - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-13 19:29:46
Temat: Re: żurekHa!
Jestescie Boscy/Boskie ;).
Od rana biorę się do działania:)
Serdeczne dzięki
--
Pozdrawiam,
Mimi, Husbandzik
Karolcia (25.09.97) i Szymonek (03.03.04)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-13 20:12:47
Temat: Re: żurekDnia Sun, 13 Mar 2005 20:29:46 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Mimi*, w
wiadomości news:<news:d124c0$gdq$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:
> Ha!
> Jestescie Boscy/Boskie ;).
> Od rana biorę się do działania:)
> Serdeczne dzięki
to ja Ci podam inną wersję, bardzo sycącą, choć lekko trącącą zasłupiem
ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę do gara, kiełbasa pokrojona w kostkę
do gara, opcjonalnie - grzyby suszone namoczone i podgotowane, pokrojone w
kostkę - do gara. na to wylewasz żur z butelki, dokładnie wypłukując resztki
mąki, dolewasz wody, żeby wszystko przykryć. i to na gaz, mieszając
dokładnie (bo ta mąka lubi przywierać) doprowadzasz do wrzenia. potem
doprawiasz majerankiem, czosnkiem (opcjonalnie), zielem angielskim i liściem
laurowym, przemycając po cichu kostkę rosołową wołową (chyba, że kiełbasa
bardzo smakowita i uważasz, że wystarczy). i to się gotuje i gęstnieje i
pachnie oszałamiająco. jak ziemniaki zmiękną do odpowiadającego Ci poziomu -
gotowe. łycha stoi :D
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-13 21:23:09
Temat: Re: żurek
Użytkownik "Tatiana" <yennefer12*antyspam*@go2.pl> napisał w wiadomości
news:1t7xa3232sobw$.dlg@czarodziejka.net...
> Dnia Sun, 13 Mar 2005 20:29:46 +0100, Waćpanna lub Waćpan *Mimi*, w
> wiadomości news:<news:d124c0$gdq$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:
>
> > Ha!
> > Jestescie Boscy/Boskie ;).
> > Od rana biorę się do działania:)
> > Serdeczne dzięki
>
> to ja Ci podam inną wersję, bardzo sycącą, choć lekko trącącą zasłupiem
> ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę do gara, kiełbasa pokrojona w kostkę
> do gara,
>
Jak się kroi w kostkę kiełbasę białą, surową? Jakoś tego nie widzę.
Pozdr. - Agnieszka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-13 21:26:46
Temat: Re: żurekDnia Sun, 13 Mar 2005 22:23:09 +0100, Waćpanna lub Waćpan *batory*, w
wiadomości news:<news:d12avl$krm$1@nemesis.news.tpi.pl> zawarł, co
następuje:
> Jak się kroi w kostkę kiełbasę białą, surową? Jakoś tego nie widzę.
Nie napisała, że ma surową, więc nie wzięłam tej opcji pod uwagę.
--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"Wbrew obiegowej opinii langusta żywi się wyłącznie owocami morza,
choć gdyby mogła - jadłaby dżem."
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2005-03-14 07:19:07
Temat: Re: żurekA chrzanu tartegio dodajcie jeszcze.
--
Maciek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |