« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-26 15:43:06
Temat: żurek jeszcze razno i zakwasiłam tę mąkę. ale nie wiem czy nie za krótko. stała 2,5 dnia.
połowa tego błotka uniosła się jakby była na drożdżach, więc zaczęłam
gotować i wyszedł mi taki budyń, ale nie jest odpowiednio kwaśny i ma taki
posmak mąki. nie wiem czy nie powinnam poczekać jeszcze jeden dzień z tą
mąką.
czy można dolać octu, albo dosypać kwasku?
a w ogóle to jest zajebiście gęsty, mimo, że dodałam b. dużo wody.
pomożecie?
ja bardzo lubię żurek, ale nie chcę już tych z torebki
pozdrawiam
Monika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-09-26 22:06:16
Temat: Re: żurek jeszcze razOn Tue, 26 Sep 2000 17:43:06 +0200, "monizda&glizda"
<m...@p...wp.pl> wrote:
>no i zakwasiłam tę mąkę. ale nie wiem czy nie za krótko. stała 2,5 dnia.
>połowa tego błotka uniosła się jakby była na drożdżach, więc zaczęłam
>gotować i wyszedł mi taki budyń, ale nie jest odpowiednio kwaśny i ma taki
>posmak mąki. nie wiem czy nie powinnam poczekać jeszcze jeden dzień z tą
>mąką.
Widac ciut krotko. I czy posolilas przed kiszeniem - bo nieposolone
faktycznie moze drozdzowac. To czuc w zapachu - jak masz zapach
drozdzy i alkoholu to zle, pozniej bedzie zapach octu. Zapach zuru
powinien lekko przypominac zapach kiszonek typu ogorki czy kapusta - i
posmak powinien byc z lekka podobny - bo w zurze powinna zajsc
fermentacja mlekowa.
>czy można dolać octu, albo dosypać kwasku?
Kwasku od biedy tak, octu - a fe! Jak mozna???
>a w ogóle to jest zajebiście gęsty, mimo, że dodałam b. dużo wody.
>pomożecie?
Za duzo zuru, za malo ukwaszony.
>ja bardzo lubię żurek, ale nie chcę już tych z torebki
Probuj dalej - technologie fermentacyjne wymagaja wprawy...
I jeszcze raz powtazam - lekkie posolenie nie przeszkadza bakteriom
kwasu mlekowego a mocno obrzydza zycie drozdzom. posol lekko - od razu
inaczej pojdzie fermentacja.
Aha - jak juz uda ci sie zur zakisic - nie myj po nim naczynia,
nastepny nastawiasz na resztkach poprzedniego.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-27 04:27:54
Temat: Re: żurek jeszcze razZ tego co pamietam znacznie lepsze wyniki w kwaszeniu zuru osiaga sie
stosujac nie make zytnia tylko
SRUTE tzn nie calkiem przemielone ziarna
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-27 09:17:38
Temat: Re: żurek jeszcze razNawiązując do postu z Wed, 27 Sep 2000 06:27:54 +0200 autorstwa M.W.
(t...@f...onet.pl):
: Z tego co pamietam znacznie lepsze wyniki w kwaszeniu zuru osiaga sie
: stosujac nie make zytnia tylko
: SRUTE tzn nie calkiem przemielone ziarna
U mnie w domu się zawsze kupowało mąkę żurkową - taka była nazwa na
torebce... o tym mówisz?
--
Grzegorz Janoszka
Na newsy pisze calkowicie prywatnie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-28 13:56:55
Temat: Re: żurek jeszcze raz
Dariusz K. Ladziak <l...@w...pdi.net> w wiadomości
news:39d11942.16923822@news.tpi.pl napisał(a):
(...)
> Aha - jak juz uda ci sie zur zakisic - nie myj po nim naczynia,
> nastepny nastawiasz na resztkach poprzedniego.
racja jak diabli
ja daję mąki żytniej razowej, płatków owsianych, czosnku 2-3 zęby i kawałek
cebulki. 3-5 dni i gotowe
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-28 13:57:47
Temat: Re: żurek jeszcze raz
monizda&glizda <m...@p...wp.pl> w wiadomości
news:8qqfb2$de3$1@news.tpi.pl napisał(a):
> no i zakwasiłam tę mąkę. ale nie wiem czy nie za krótko. stała 2,5 dnia.
> połowa tego błotka uniosła się jakby była na drożdżach
no to ci wyszedł zakwas do chlebka!
wojmat
--
--------------------------------------------------
- Musimy z sobą zabrać Prowianty.
- Co zabrać?
- Rozmaite rzeczy do jedzenia.
- Ach! - zawołał Puchatek uszczęśliwiony -
- Myślałem, że powiedziałeś Prowianty.
--------------------------------------------------
http://puszKKKa.spinacz.pl - baza wege przepisów
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-28 13:58:57
Temat: Re: żurek jeszcze raz
Grzegorz Janoszka <g...@o...pl> w wiadomości
news:slrn8t3f0f.c1u.grzesjan@plus.adm.onet.pl napisał(a):
(...)
> U mnie w domu się zawsze kupowało mąkę żurkową - taka była nazwa na
> torebce... o tym mówisz?
widziałem taka w sklepie. to lekko bardziej ciemna mąka od białej. ale
razowa najlepsza!
wojmat
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |