| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-14 09:15:58
Temat: Re: Rodzime daniaOn Fri, 13 Sep 2002 22:22:34 +0200, Lukasz Madeksza
<m...@g...de> wrote:
>JerryKeey wrote:
>> Czy macie swoje ulubione przepisy, ktorych skladnikami sa jedynie nasze
>> rodzime produkty? Takie naprawde tradycyjne, z plodow tej ziemi :) ?
>
>Huh??????
no jakas kasz, owies, rzepa, , grzyby,rypka moze jaka, jelonek...
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-14 09:24:22
Temat: Re: Rodzime dania Codziennym napojem
>Slowian bylo piwo oraz "sycone" miody. Znano takze wina ale znacznie
>pozniej. Slowianskie piwo bylo jasne, lekkie, zielonkawe w kolorze i
>musujace. Pito je tak, jak my dzis pijemy wode mineralna czy cole- dla
>ugaszenia pragnienia i w czasie posilkow.Piwo warzono poczatkowo w kazdym
>domu dla wlasnego uzytku. no ale przebywamy juz w tym czasie w strefie
>zamorskich wplywow.
> Ale co ty "Bogus" mozesz wiedziec o przepisach z Biskupina. Nawet Gall
>Anonim nic na temat przepisow nie napisal.....
>
> Jola L-L
>
a piwo to najlepsze bylo oczywiscie we Wroclawiu - Piwnica
Swidnicka miala prawa warzenia piwa jakies wylaczne i slynne bylo
bardzo, imowimy wlasnie o takich sredniowiecznych czasach, choc
to to musze sprawdzic...pewnie w tym czasie i baranine jedli, bo
o wlokiennictwo nie tylko lniane bylo rozwiniete, a to, co
przytargane skadinad to roznie z tym bywa, taka Bona to
rzeczywiscie wplyw miala niesamowity - czy to ona wprowadzila
rewolucyjne narzedzie do jedzenia - widelec? ciekawe swoaja dorga
ILE krzywdy musieli sobie ziomkowie narobic zanim opanowali
sztuke jedzenia widelcem!
aaa, jeszcze cos - kminek, ktory rosl zawsze i wszedzie w Europie
i uzywany nei tylko jako smaczna przyprawa, ale i jako srodek
lagodzacy skutki uboczne jedzenia wieprzowiny na przyklad....
Trys
zdaje sie, ze mi kierunek zmienia lista ksiazek do
kupienia/przeczytania.....
>
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-14 09:25:39
Temat: Re: Rodzime daniaOn Fri, 13 Sep 2002 18:33:30 -0500, marek <m...@m...net>
wrote:
>
>
>JerryKeey wrote:
>
>> > rozumiem, ze zapytales o spis tresci ksiazki kucharskiej pt:"Kuchnia
>> Polska"
>>
>> Nie koniecznie - chodzi raczej o potrawy ze skaladnikami ktore nie
>> przywedrowaly do nas z za morza lub innych dalekich krain w cigu ostatniego
>> tysiaclecia... To "lekko" zaweza liste :)
>
>Jezeli "zawezasz" liste do ostatniego tysiaclecia to pozbywamy sie np:
>kukurydzy,kapusty,papryki,ziemniakow,pomidorow,indy
kow i calego mnostwa
>pysznosci.
>Wyjdzie na to ze bedziemy sie krecic wokol kaszy ze slonina,podplomykow,
>mleka,sera,masla,jajek i mies.Ale to tez smaczne :)
>
>pozdr
>marek,glodny..
>
i miod! I miod! i ryby!
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-14 09:28:51
Temat: Re: Rodzime dania
>
>> Zsiad?e mleko z kasz? gryczan? - w niektórych regionach tak si? jada. Ja
>> wol? z m?odymi ziemniaczkami i z koperkiem:)))
>> A tak serio to wiesz, le?ymy w samym ?rodku Europy - gdzie dla Ciebie
>> zaczynaj? si? i ko?cz? rodzime dania? Prócz kaszy, mleka i mi?sa z jelenia
>> to chyba prawie wszystko jest u nas 'obce':)))
>> Anka
>>
>- a co z chrapami ?osia?
>
>- ?apami nied?wiedzia w miodzie?
>?e o wszelkich ptaszkach nie wspomn?
>ewa
nie mowiac juz o labedziach wypchanych kuropatwami wypchanych
slowikami etc etc
dynastia Piastow wymarla na skutek obzarstwa. jeden z jakischs
ksiazat piastowskich byl zszedl w wyniku obzarstwa doslownie (po
pzryjeciu, ktore iles tam dni trwalo), cala reszta zaczela
chorowac na wszystko, co sie wiaze z obzeraniem i opijaniem sie,
podawali to sobie z pokolenia na pokolenie, az wreszcie juz nie
bylo komu podawac
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-14 12:03:59
Temat: Re: Rodzime dania
Uzytkownik "dawnakuchnia" <d...@p...onet.pl> napisal w wiadomosci
news:3D8225D3.1010801@poczta.onet.pl...
> gratuluje; wykladu!
> Wadysaw L. by tego lepiej nie zrobil
> pozdr
> ewa
> Dawna Kuchnia
jeszcze do niedawna myslalam , ze szczyt uznania- to jak ktos niedawno
napisal chyba o moich plackach ziemniaczanych, ze cytuje" nawet Babcia
takich smacznych nie robi" , ale teraz po tym W. Losiu - to juz sama nie
wiem ;-)))
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-14 18:02:00
Temat: Re: Rodzime daniaKrysia Thompson wrote:
,
> a piwo to najlepsze bylo oczywiscie we Wroclawiu - Piwnica
> Swidnicka miala prawa warzenia piwa jakies wylaczne i slynne bylo
> bardzo, imowimy wlasnie o takich sredniowiecznych czasach, choc
> to to musze sprawdzic...pewnie w tym czasie i baranine jedli, bo
> o wlokiennictwo nie tylko lniane bylo rozwiniete, a to, co
> przytargane skadinad to roznie z tym bywa, taka Bona to
> rzeczywiscie wplyw miala niesamowity - czy to ona wprowadzila
> rewolucyjne narzedzie do jedzenia - widelec? ciekawe swoaja dorga
> ILE krzywdy musieli sobie ziomkowie narobic zanim opanowali
> sztuke jedzenia widelcem!
ino jak Bona w Warszawie była, to we Wrocławiu byli Austriacy, czyli jakby
nie jego/jej ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-14 18:40:34
Temat: Re: Rodzime daniaOn Sat, 14 Sep 2002 20:02:00 +0200, waldemar z domu
<w...@t...de> wrote:
>Krysia Thompson wrote:
>,
>> a piwo to najlepsze bylo oczywiscie we Wroclawiu - Piwnica
>> Swidnicka miala prawa warzenia piwa jakies wylaczne i slynne bylo
>> bardzo, imowimy wlasnie o takich sredniowiecznych czasach, choc
>> to to musze sprawdzic...pewnie w tym czasie i baranine jedli, bo
>> o wlokiennictwo nie tylko lniane bylo rozwiniete, a to, co
>> przytargane skadinad to roznie z tym bywa, taka Bona to
>> rzeczywiscie wplyw miala niesamowity - czy to ona wprowadzila
>> rewolucyjne narzedzie do jedzenia - widelec? ciekawe swoaja dorga
>> ILE krzywdy musieli sobie ziomkowie narobic zanim opanowali
>> sztuke jedzenia widelcem!
>
>ino jak Bona w Warszawie by?a, to we Wroc?awiu byli Austriacy, czyli jakby
>nie jego/jej ;-)
>
>Waldek
ja nie o Bonie we Wroclawiu (jesli lapiesz moj skrot myslowy) -
we Wroclawiu zawsze mieszkali Polacy...i robili zazwyczaj co
chcieli, poza tym handlowali zdrowo, od zawsze, wiec na pewno i
Bona mieli do czyneinia ;))
ten widelec to tak mi sie skojarzyl mimochodem, nie na temat
Wroclawia...sama czasem nie nadazam za wlasnym umyslem , ktory
sie rozpedza jak przegrzany parowoz
Trys
P.S. Za to piwo we Wroclawiu (i pod) bylo od zawsze na spora
skale
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-15 00:26:56
Temat: Re: Rodzime dania
Krysia Thompson wrote:
>
> i miod! I miod! i ryby!
"I miod! I miod!"
A cozeszto,jakis Kubus Puchatek czy co?
"A na garnku tak jak drut,napisane bylo MJUT"
/ K.Puchatek/
pozdr
marek,glodny..
>
>
> Trys
> K.T. - starannie opakowana
>
> -----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
> http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
> -----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-15 06:40:26
Temat: Re: Rodzime dania
>
>Krysia Thompson wrote:
>
>>
>> i miod! I miod! i ryby!
>
>"I miod! I miod!"
>A cozeszto,jakis Kubus Puchatek czy co?
>
>"A na garnku tak jak drut,napisane bylo MJUT"
> / K.Puchatek/
>
>pozdr
>marek,glodny..
>
>
trafiles w dziesiatke
Trys
K.T. - starannie opakowana
-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-16 18:52:42
Temat: Re: Rodzime daniaFrom: "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk>
> przytargane skadinad to roznie z tym bywa, taka Bona to
> rzeczywiscie wplyw miala niesamowity - czy to ona wprowadzila
> rewolucyjne narzedzie do jedzenia - widelec? ciekawe swoaja dorga
> ILE krzywdy musieli sobie ziomkowie narobic zanim opanowali
> sztuke jedzenia widelcem!
[o widelcu]
"[...] Jedyny zelazny egzemplarz ze schylku sredniowiecza pochodzi z dworu
rycerskiego w Sloszowie na Ziemi Chelminskiej. [...] W 1414r. dwor zostal
spalony przez oddzialy krola Wladyslawa Jagielly i dzieki temu zachowane w
ziemi liczne znaleziska maja dokladna metryke. [...]"
Archeologia zywa nr 2/02 "Sladami pewnego widelca"
Jakos sobie trzeba radzic bez Wladyslawa ;-)
Macabra
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |