Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Rodzime dania

Grupy

Szukaj w grupach

 

Rodzime dania

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-09-13 12:08:23

Temat: Rodzime dania
Od: "JerryKeey" <h...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

Czy macie swoje ulubione przepisy, ktorych skladnikami sa jedynie nasze
rodzime produkty? Takie naprawde tradycyjne, z plodow tej ziemi :) ?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-09-13 12:51:48

Temat: Re: Rodzime dania
Od: "Magda S" <m...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam:

młode ziemniaki z koperkiem, jajkiem sadzonym (od polskiej kury) i zsiadłym
mlekiem do popijania (krowa też nasza )

:-)

Pozdrawiam,
Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-13 12:56:46

Temat: Re: Rodzime dania
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JerryKeey" <h...@h...com> napisał w wiadomości
news:alskfp$gov$2@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
> Czy macie swoje ulubione przepisy, ktorych skladnikami sa jedynie nasze
> rodzime produkty? Takie naprawde tradycyjne, z plodow tej ziemi :) ?

rozumiem, ze zapytales o spis tresci ksiazki kucharskiej pt:"Kuchnia Polska"
?
Zajdz do ksiegarni, kup sobie i poczytaj.Tak bedzie prosciej.

Jola L-L



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-13 13:38:08

Temat: Re: Rodzime dania
Od: "JerryKeey" <h...@h...com> szukaj wiadomości tego autora

> rozumiem, ze zapytales o spis tresci ksiazki kucharskiej pt:"Kuchnia
Polska"

Nie koniecznie - chodzi raczej o potrawy ze skaladnikami ktore nie
przywedrowaly do nas z za morza lub innych dalekich krain w cigu ostatniego
tysiaclecia... To "lekko" zaweza liste :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-13 13:43:25

Temat: Re: Rodzime dania
Od: "Ana" <a...@e...com.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JerryKeey" <h...@h...com> napisał w wiadomości
news:alspo0$ng3$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
> > rozumiem, ze zapytales o spis tresci ksiazki kucharskiej pt:"Kuchnia
> Polska"
>
> Nie koniecznie - chodzi raczej o potrawy ze skaladnikami ktore nie
> przywedrowaly do nas z za morza lub innych dalekich krain w cigu
ostatniego
> tysiaclecia... To "lekko" zaweza liste :)
>
kasza jaglana ze skwarkami.
AniaK


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-13 13:48:46

Temat: Re: Rodzime dania
Od: "Extra Virgine" <e...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

JerryKeey <h...@h...com> napisał(a):

> Nie koniecznie - chodzi raczej o potrawy ze skaladnikami ktore nie
> przywedrowaly do nas z za morza lub innych dalekich krain w cigu ostatniego
> tysiaclecia... To "lekko" zaweza liste :)

Chodzi Ci o MANIOK?

pozdr,
grzesio [nudny]


--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-13 14:06:57

Temat: Re: Rodzime dania
Od: hmmm <k...@i...com> szukaj wiadomości tego autora

Fri, 13 Sep 2002 14:56:46 +0200, "Jola L-L" <j...@i...pl>
napisala:

>rozumiem, ze zapytales o spis tresci ksiazki kucharskiej pt:"Kuchnia Polska"
>?
>Zajdz do ksiegarni, kup sobie i poczytaj.Tak bedzie prosciej.

W niejednym dziele pt.: "Kuchnia Polska" w spisie treści znaleźć można
i krewetki, i ostrygi, i trufle... :-)

hmmm

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-13 14:36:00

Temat: Re: Rodzime dania
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 13 Sep 2002 14:08:23 +0200, "JerryKeey" <h...@h...com>
wrote:

>Czy macie swoje ulubione przepisy, ktorych skladnikami sa jedynie nasze
>rodzime produkty? Takie naprawde tradycyjne, z plodow tej ziemi :) ?
>
ruskie? niby same przysli ale chyba mniej niz 1000 lat temu...a
moze wiecej, nie pamietam ;))...niby sa tam kartofle, ale.....

Trys

P.S. no to moga byc pierogi z jagodami...mam naadzieje, ze
pierogi, tfu - jagody sa tutejsze....jeszcze chleb z miodem ;))
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeed.Com - Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeed.com The #1 Newsgroup Service in the World!
-----= Over 100,000 Newsgroups - Unlimited Fast Downloads - 19 Servers =-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-13 14:41:35

Temat: Re: Rodzime dania
Od: hmmm <k...@i...com> szukaj wiadomości tego autora

Fri, 13 Sep 2002 15:38:08 +0200, "JerryKeey" <h...@h...com>
napisal/a:

>> rozumiem, ze zapytales o spis tresci ksiazki kucharskiej pt:"Kuchnia
>Polska"
>
>Nie koniecznie - chodzi raczej o potrawy ze skaladnikami ktore nie
>przywedrowaly do nas z za morza lub innych dalekich krain w cigu ostatniego
>tysiaclecia... To "lekko" zaweza liste :)

dopsz... ostatnie tysiąclecie...
to może zawęż ją jeszcze trochę: mięsne, rybne, mączne, słodkie?
ostatnio odziedziczyłam ponad 70 książek kucharskich i znalazłam w
nich tych "rodzimych" potraw... kilka(set) ;-)

Zupa z serwatki

1 l serwatki
20 dag kaszy jaglanej
12 dag śmietany
1 dag mąki
50 dag ziemniaków (prawdopodobnie przywędrowały do Polski za sprawą
Jana III Sobieskiego (1683))
sól
cukier
koper lub natka pietruszki

Kaszę jaglaną ugotować w wodzie do miękkości. Następnie zalać
serwatką, dodać śmietanę rozmąconą z mąką, zagotować. Doprawić solą,
cukrem, dodać koper lub natkę z pietruszki. Ziemniaki ugotować osobno,
pokroić w kostkę lub plasterki, rozłożyć na talerze, zalać zupą.


Jajecznica ze śledziem

10 jaj
20 dag śledzia solonego
0,1 l mleka
4 dag masła
pieprz
sól
szczypiorek

Śledzia wymoczyć w zimnej wodzie, ściągnąć skórkę, wyjąć ości,
rozdzielić na dwie połowy, pokroić w paski. Oddzielnie roztrzepać jaja
z mlekiem, dodać do nich drobno pokrojony szczypiorek i śledzia, wlać
na rozgrzane masło, smażąc mieszać. Gdyby jajecznica nie była dość
słona - dosolić, dodać pieprz do smaku.


Ryba po polsku

60 dag ryby
25 dag włoszczyzny (nazwa sugeruje, że włoszczyzna została wprowadzona
do polskiej kuchni przez królową Bonę (1494-1557), z pochodzenia
Włoszkę, która sprzyjała rozpowszechnianiu warzyw w kraju)
2 jaja
5 dag masła
ziele angielskie (Korzennik lekarski, Pimenta dioica) spełnia warunek
tysiącletniej historii w polskiej kuchni
liść laurowy (wawrzyn, laurus) j.w.
sól
natka pietruszki

Rybę oczyszczoną pokroić w dzwonka. Następnie włożyć do ugotowanedo
uprzednio wywaru z włoszczyzny, dodać przyprawy i warzywa pokrojone w
talarki. Całość gotować ok. 15 minut. Jaja ugotować na twardo,
posiekać. Podając rybę, kłaść na niej warzywa, porcję masła oraz
posypywać jajem i natką pietruszki.


/Barbara Snaglewska, Irmina Zahorska "Potrawy staropolskie i
regionalne" (Zakład Wydawnictw CZSR, Warszawa 1981)/


Polecam się :-)))

hmmm

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-13 16:58:28

Temat: Re: Rodzime dania
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "JerryKeey" <h...@h...com> napisał w wiadomości
news:alspo0$ng3$1@okapi.ict.pwr.wroc.pl...
> > rozumiem, ze zapytales o spis tresci ksiazki kucharskiej pt:"Kuchnia
> Polska"
>
> Nie koniecznie - chodzi raczej o potrawy ze skaladnikami ktore nie
> przywedrowaly do nas z za morza lub innych dalekich krain w cigu
ostatniego
> tysiaclecia... To "lekko" zaweza liste :)

i tu sie mylisz...Krolowa Bona to az 16 wiek (1518-1557).
Dzieki licznym wykopaliskom wiadomo, ze juz w wiekach 1-5 n.e.plemiona
zamieszkujace dzisiejsze ziemie Polski utrzymywaly zywe kontakty handlowe
nie tylko z Rzymem . Dzieki kupcom z obcych, odleglych krajow idacych
szlakiem bursztynowym odbywal sie import towarow pochodzenia rzymskiego,
bizantyjskiego, a nawet egipskiego. Skupmy sie na imporcie nazwijmy go
"spozywczym". Importowano m.in. wino gronowe, co obala stwierdzenie, ze
pojawilo sie ono na slowianskich stolach moznych feudalow dopiero po
przyjeciu przez Polske chrzescijanstwa. Sa podstawy , by przypuszczac, ze
korzenne przyprawy pojawily sie tez dzieki wlasnie starozytnym szlakom
handlowym. Zawdzieczamy je takim osrodkom jak Rzym czy Bizancjum- osrodki
bogate w przyprawy.
Kupiec - dyplomata zydowski rodem z Hiszpanii ,niejaki Ibrahim ibn Jakub
podczas swych podrozy odwiedzil Polske w 966 roku a Moguncje w 973 r.
Napisal, ze Moguncja byla centrala handlu korzeniami dla polnocnej i
wschodniej Europy. Zdumial sie w Moguncji na widok magazynow z ogromnymi
zapasami pieprzu, imbiru, gozdzikow i innych korzeni, ktore ,jak sie wyrazil
" rosna tylko na najdalszym Wschodzie, mimo, ze miasto Moguncja lezy
przeciez na najdalszym Zachodzie". Trudno sobie wyobrazic, by tym
atrakcyjnym towarem nie zainteresowano sie na tranzytowych dawnych terenach
polskich. Cudzoziemscy kupcy , sprzedajacy korzenne przyprawy na pewno
demonstrowali ich zastosowanie w/g wlasnych przepisow. Wypieku chleba
Slowianie nauczyli sie przypuszczalnie od Gotow. Polacy zanim poznali
ziemniaki jedli kasze. Gotowano z nich zawiesiste zupy, jadano z mlekiem,
wypiekano i prazono w piecu, kraszono slonina, maslem, olejem i serem,
przyprawiano grzybami , sliwkami, do roznych miesiw . Codziennym napojem
Slowian bylo piwo oraz "sycone" miody. Znano takze wina ale znacznie
pozniej. Slowianskie piwo bylo jasne, lekkie, zielonkawe w kolorze i
musujace. Pito je tak, jak my dzis pijemy wode mineralna czy cole- dla
ugaszenia pragnienia i w czasie posilkow.Piwo warzono poczatkowo w kazdym
domu dla wlasnego uzytku. no ale przebywamy juz w tym czasie w strefie
zamorskich wplywow.
Zeby cofnac sie poza strefe tych wplywow- to poczytaj o Biskupinie- ale
to osada z lat 550-400 przed n.e.
Z wykopalisk mamy wiedze, ze znano wtedy kilka gatunkow pszenicy i
jeczmienia, len, mak, groch, bob, soczewice.Hodowali bydlo rogate, swinie,
owce i konie.
Pokombinuj, co mozna z nich bylo zrobic....
Ale co ty "Bogus" mozesz wiedziec o przepisach z Biskupina. Nawet Gall
Anonim nic na temat przepisow nie napisal.....

Jola L-L



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2 . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Tunczyk
Re: Tunczyk
Prosby o pomysly i odpowiedzi
Co dobrego mozna z tego zrobic ? :)
Zna w końcu ktoś przepis na ciasto takie, jak w Pizzy Hut? Bo, niestety, na http://www.betterbaking. com/baker2/pizza2hut.htm l już tego nie ma :(

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »