« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2010-03-13 21:06:54
Temat: Ryba- suche miesoWitam.
Ostatnio kupilem kilka dwonkow mrozonego lososia.
Dalczego mrozony? Cena byla dosc atrakcyjna- 16zl/kg
Mieso rozmrazalo sie przez cala noc w zaprawie i
przyprawach ale po usmarzeniu wyszlo suche jak wior.
Da sie zrobic z mrozonego lososia dobre danie?
Moje wczesniejsze eksperymenty z mrozona tilapia i mintajem
byly udane, natomiast na lososu calkiem poleglem:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2010-03-13 23:23:46
Temat: Re: Ryba- suche miesoDnia Sat, 13 Mar 2010 22:06:54 +0100, Bastion napisał(a):
> Cena byla dosc atrakcyjna- 16zl/kg
Czyli łosoś hodowlany, zaraz po tarle złowiony, aby uniknąć strat, zanim
sam zginie - wtedy jest chudy i łykowaty, czyli bezwartościowy.
http://archiwum.fishing.pl/article/articleview/1579/
1/10/
"Pan Rysio mósi również wiedzieć, że Łosoś którego spodkał w Makro został
najpierw złowiony w Wiśle i WYTARTY w Spółdzielni Rybackiej Wyzwolenie
(która zajmuje się odłowem tarlaków w ich okresie ochronnym i produkcją
ikry na potrzeby polskich chodowców) a dopiero później trafił na półkę hali
Makro."
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2010-03-14 12:33:34
Temat: Re: Ryba- suche miesoUżytkownik "XL" napisał:
> mósi
> spodkał
> chodowców)
Że też Ciebie oczy nie rozbolały, jak to przeklejałaś...
--
Pozdrawiam - Aicha (mnie wypadli)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2010-03-14 12:47:45
Temat: Re: Ryba- suche miesoDnia Sun, 14 Mar 2010 13:33:34 +0100, Aicha napisał(a):
> Użytkownik "XL" napisał:
>
>> mósi
>> spodkał
>> chodowców)
>
> Że też Ciebie oczy nie rozbolały, jak to przeklejałaś...
Nie poprawiam po kimś, kiedy przeklejam - prawa autorskie. Np Stokrotki też
nie zamierzam poprawiać przy cytowaniu. A i na korektora się nie uczyłam,
etetu tu nie posiadam, więc co się będę. Ale miło, że coś z tego ciekawego
tematu "wyniosłaś" dla siebie :-)
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2010-03-14 12:49:59
Temat: Re: Ryba- suche miesoDnia Sun, 14 Mar 2010 13:47:45 +0100, XL napisał(a):
> Dnia Sun, 14 Mar 2010 13:33:34 +0100, Aicha napisał(a):
>
>> Użytkownik "XL" napisał:
>>
>>> mósi
>>> spodkał
>>> chodowców)
>>
>> Że też Ciebie oczy nie rozbolały, jak to przeklejałaś...
>
> Nie poprawiam po kimś, kiedy przeklejam - prawa autorskie. Np Stokrotki też
> nie zamierzam poprawiać przy cytowaniu. A i na korektora się nie uczyłam,
> etetu
etatu
> tu nie posiadam, więc co się będę. Ale miło, że coś z tego ciekawego
> tematu "wyniosłaś" dla siebie :-)
Howgh.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2010-03-14 20:22:24
Temat: Re: Ryba- suche mieso
Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1xkv392s197k8.1dwsm71lyug2w$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 13 Mar 2010 22:06:54 +0100, Bastion napisał(a):
>
>> Cena byla dosc atrakcyjna- 16zl/kg
>
> Czyli łosoś hodowlany, zaraz po tarle złowiony, aby uniknąć strat, zanim
> sam zginie - wtedy jest chudy i łykowaty, czyli bezwartościowy.
Calkiem mozliwe. Zastanawialem sie tez czy przypadkiem ten mrozony losos nie
jest wczesniej podcisnieniowo odtluszczany w celu pozyskania kwasow OMEGA3.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2010-03-14 20:50:05
Temat: Re: Ryba- suche miesoDnia Sun, 14 Mar 2010 21:22:24 +0100, Bastion napisał(a):
> Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1xkv392s197k8.1dwsm71lyug2w$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 13 Mar 2010 22:06:54 +0100, Bastion napisał(a):
>>
>>> Cena byla dosc atrakcyjna- 16zl/kg
>>
>> Czyli łosoś hodowlany, zaraz po tarle złowiony, aby uniknąć strat, zanim
>> sam zginie - wtedy jest chudy i łykowaty, czyli bezwartościowy.
>
> Calkiem mozliwe. Zastanawialem sie tez czy przypadkiem ten mrozony losos nie
> jest wczesniej podcisnieniowo odtluszczany w celu pozyskania kwasow OMEGA3.
Na pewno nie. Tran uzyskuje się z wątroby rybiej.
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2010-03-15 15:50:40
Temat: Re: Ryba- suche miesoZe wszystkim co za długo leży w zamrażalniku i nie jest porządnie spakowane
jak w marketach wystąpi ten problem mięso ryby po usmażeniu będą suche. Mam
fajny przepis aby tego efektu nie czuć w łososiu.
Pół szklanki oleju do miseczki + przyprawa do ryb 2 szczypty + 2 szypty soli
+ 3 ząbki czosnku-przeciśniętego . Wymieszać w miseczce. włożyć tam łososia
( 2-3 dzwonki) na 2 godź. Potem urwać 3 kawałki folii aluminiowej położyć
dzwonki łososia do każdej folii na każdy kawałek położyć gruby plaster
cebuli zamknąć i do piekarnika - zależy od piekarnika ok 200 stopni 25-35
minut. Gotowe. Smacznego ŁOSOŚ ROZPŁYWA SIĘ W USTACH.
Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1xkv392s197k8.1dwsm71lyug2w$.dlg@40tude.net...
> Dnia Sat, 13 Mar 2010 22:06:54 +0100, Bastion napisał(a):
>
>> Cena byla dosc atrakcyjna- 16zl/kg
>
> Czyli łosoś hodowlany, zaraz po tarle złowiony, aby uniknąć strat, zanim
> sam zginie - wtedy jest chudy i łykowaty, czyli bezwartościowy.
>
> http://archiwum.fishing.pl/article/articleview/1579/
1/10/
> "Pan Rysio mósi również wiedzieć, że Łosoś którego spodkał w Makro został
> najpierw złowiony w Wiśle i WYTARTY w Spółdzielni Rybackiej Wyzwolenie
> (która zajmuje się odłowem tarlaków w ich okresie ochronnym i produkcją
> ikry na potrzeby polskich chodowców) a dopiero później trafił na półkę
> hali
> Makro."
> --
>
> Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2010-03-16 22:21:54
Temat: Re: Ryba- suche mieso
> Na pewno nie. Tran uzyskuje się z wątroby rybiej.
Nie tylko. Coraz bardziej "trendy" stają się produkty zawierające
kwasy omega-3 otrzymane z tłoczenia tuszy ryb po usunięciu wątroby,
jako zanieczyszczonego filtra rybiego organizmu.
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2010-03-16 22:53:08
Temat: Re: Ryba- suche miesoDnia Tue, 16 Mar 2010 15:21:54 -0700 (PDT), czeremcha napisał(a):
>> Na pewno nie. Tran uzyskuje się z wątroby rybiej.
>
> Nie tylko. Coraz bardziej "trendy" stają się produkty zawierające
> kwasy omega-3 otrzymane z tłoczenia tuszy ryb po usunięciu wątroby,
> jako zanieczyszczonego filtra rybiego organizmu.
>
> Ania
Hmm, pierwsze słyszę. A te tusze to jakoś mniej zanieczyszczone? No wiem,
wiem, ze wątroba kumuluje itp, ale jednak żeby miała CO kumulować, to i
tusza musi pływać w zaneczyszczonej wodzie...
--
Ikselka.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |