« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-12-15 10:24:07
Temat: Ryba z jabłkami
Ponieważ Wigilia tuż tuż, może komuś przyda się ten przepis, szczególnie
jeśli szuka przepisu mniej znanego na rybę :)
Można użyć każdej ryby. Ja biorę filety z mintaja lub morszczuka.
W przepisie podane są dokładne proporcje składników, ale nie ma
najmniejszej potrzeby się ich trzymać (no, chyba, że ktoś dopiero zaczyna
przygodę z kuchnia, to może być mu to jakoś pomocne) :)
Przepis pochodzi z książki
Ryba z jabłkami:
ok. 1 i 1/2 kg filetów z ryby
oliwa lub smalec do smażenia
1 kg jabłek
5 dag cebuli
2 dag soli
1 dag czosnku
5 dag masła
5 dag słoniny
5 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
2 g pieprzu
2 g majeranku
1 g mięty lub tymianku (ja używam tymianek)
Rybę podzielić na porcje. Natrzeć solą roztartą z czosnkiem, pieprzem i
tymiankiem. Obtoczyć w mące pszennej zmieszanej z ziemniaczaną i obsmażyć
na wolnym ogniu na oliwie lub smalcu, nie rumieniąc zbytnio.
Gorącą rybe opruszyć częścią majeranku i pozostawić pod przykryciem.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ćwiartki i poddusić na
maśle, nie dodając wody. Cebulę podsmażyć na słoninie, dodać do jabłek.
Na porcje ryby układać jabłka wymieszane z cebulą, posypać resztą przypraw
i podgrzać.
Na wigilię wszystko smażę na oliwie, nie używam słoniny ani smalcu.
Mimo to ryba jest doskonała. Jest świetna zarówno gorąca, jak i zimna.
Smacznego :)
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-12-15 10:27:06
Temat: Re: Ryba z jabłkamiMon, 15 Dec 2003 11:24:07 +0100, na pl.rec.kuchnia, Evunia napisał(a):
> Przepis pochodzi z książki
Eh, ten pośpiech ;)
Miało być "przepis pochodzi z książki dla zakładów gastronomicznych, ale
nie pamiętam ani tytułu, ani autora". Przepraszam :)
--
Eva Sheers
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |