Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sałatka z buraków i...

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sałatka z buraków i...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-09-03 20:49:31

Temat: Re: Sałatka z buraków i...
Od: Zbigniew Pieciul <M...@S...zeta-media.com> szukaj wiadomości tego autora

Buraki zrobily sie modne w swiecie (restauracje, pisma kulinarne) w
wersji PIECZONEJ. Male, umyte, zawiniete w folie alu wstawic do pieca
(najlepiej przy okazji innego pieczenia, albo na brzegu grilla -
potrzebuja przynajmniej godzine...) Pieczone - bez tluszczu, bez zadnych
dodatkow - wydaja najladniej swoja slodycz i naturalny zapach. Gdy
ostygna, ostroznie obrac ze skorki, pokroic w cienkie plastry, posypac
pokruszonym serem feta, minimalnie przyprawic sokiem z cytryny, szczypta
soli, pieprzu; mozna poeksperymentowac z cienko wkrojona czerwona
cebula, ale tylko tyle dodatkow, zeby nie "zagluszyc" delikatnego,
slodkiego smaku burakow... Nie mam konkretnego przepisu, bo wszystko w
fazie prob, dopiero 3-4 razy...

Pozdrawiam,

Zbyszek



--
http://MrGrill.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-09-03 22:48:36

Temat: Re: Sałatka z buraków i... (P)
Od: Garyf <g...@T...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia 2004-09-03 22:49, Zbigniew Pieciul napisał/a :

> Buraki zrobily sie modne w swiecie (restauracje, pisma kulinarne) w
> wersji PIECZONEJ.

owszem znam ten "patent". robie w ten sposob cwikle, czyli zeby nie bylo
nieporozumien *buraki z chrzanem* (zaznaczam to, poniewaz swego czasu
czytalem tu na grupie dyskusje na temat tego, co to jest cwikla i
porozumienia nie bylo).

> Gdy ostygna, ostroznie obrac ze skorki, pokroic w cienkie plastry, posypac
> pokruszonym serem feta, minimalnie przyprawic sokiem z cytryny, szczypta
> soli, pieprzu; mozna poeksperymentowac z cienko wkrojona czerwona
> cebula, ale tylko tyle dodatkow, zeby nie "zagluszyc" delikatnego,
> slodkiego smaku burakow... Nie mam konkretnego przepisu, bo wszystko w
> fazie prob, dopiero 3-4 razy...

te salatke tez znam. cebule mozna zastapic sparzonym porem. u mnie
bardzo czesto jada sie surowke z upieczonych lub ugotowanych i utartych
burakow, startego jablka i wlasnie sparzonego pora. wszystko skropione
sokiem z cytryny, odrobina cukru, soli i oleju. pycha.

polecam takze salatke, ktora ja nazywam litewska. jest to cos w rodzaju
przekladanca. potrzebne sa:
sledzie (jakie kto lubi i ile kto lubi),
obrana i ugotowana w osolonej wodzie wloszczyzna (2-3 marchewki, 1
pietruszka, troszke selera),
ugotowane ziemniaki w lupinach (2-3 sztuki),
ugotowane buraki (3-4 srednie),
1-2 cebule (lub sparzony por),
jajka na twardo (3-4 sztuki).

poczekac az wszystko ostygnie, ziemniaki obrac, wszystko zetrzec na
grubej tarce, cebule posiekac w drobna kostke, sledzie pokroic w male
kawalki. bierzemy dosyc wysokie okragle naczynie o ksztalcie walcowym
(wazne zeby na kazdej wysokosci byl ten sam przekroj). a nastepnie
kladziemy warstwami kolejno sledzie, pozniej w dowolnej kolejnosci
warzywa, jajka i cebule, a na sam wierzch buraki. kazda warstwe
przekladamy majonezem (w sumie ok. 1 spory sloik) i kladziemy go tazke
na wierzch. u mnie taka salatke jada sie zwykle niestety tylko w
Wigilie, bo przez reszte roku nikomu sie nie chce z nia bawic - jest
dosyc pracochlonna, ale naprawde warto. aha, i czestujac kogos nia
trzeba zaznaczyc, zeby nakladac sobie wszystkie warstwy, a nie tylko z
wierzchu (bo na spodzie jest to co najlepsze :)) i moge wszystkich
zapewnic, ze ta salatka traci swoj urok po wymieszaniu wszystkich
wartstw. raz tak zrobilem i pozniej zalowalem, zupelnie nie to samo.

jeszcze inna salatke robi moja mama. z tego co pamietam ona nazywa ja
rosyjska. jest tam sporo skladnikow, ktorych nie potrafie wszystkich
wymienic (na pewno buraki, ziemniaki, kapusta kiszona, cebula), ale jak
ktos by chcial to moge sie spytac i tu wrzucic.

--
Pozdrawiam smacznie
Garyf

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-09-06 16:30:43

Temat: Re: Sałatka z buraków i...
Od: "Aretkka" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora



> > Jaki jest smak wyrobu, z przewagą smaku kwasnego, czy słodkiego ?
> Hmm, łagodnie słodko - kwaśny, wyraźnie paprykowy


> --
>    pozdrawiam :-))
> Sławomir J Marusiński


Zrobiłam z połowy porcji, na próbę. Obdzieliłam słoiczkami rodzinę, by
spróbowali. Próba wypadła na PIĄTKĘ. Smak sałatki jest właśnie taki jak
określiłeś. D z i ę k u j e m y !. Pozdrawiam Areta

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

goffry z jezynami lub bez mniam mniam!
Przepis na pyszne gofry?!
nowe przepisy na kawę w cafeterii?
Chleb zytni domowej roboty
suszone grzyby

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »