« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-09-02 06:17:47
Temat: Sałatka z buraków i...W sklepie tego nie kupisz ;-)
1kg buraków
1kg papryki
1 duża cebula
zalewa
1 szkl wody
1 szkl octu 10%
1 szkl cukru
1 szkl oleju
1 łyżka soli
buraki obrać, ugotować, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej
paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, wszystko wymieszać z zalewą,
pogotować 10 min. Gorącą sałatką napełniać wysterylizowane słoiki,
zakręcać i już.
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-09-02 09:00:36
Temat: Re: Sałatka z buraków i...> W sklepie tego nie kupisz ;-)
>
> 1kg buraków
> 1kg papryki
> 1 duża cebula
>
> zalewa
>
> 1 szkl wody
> 1 szkl octu 10%
> 1 szkl cukru
> 1 szkl oleju
> 1 łyżka soli
>
> buraki obrać, ugotować, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej
> paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, wszystko wymieszać z zalewą,
> pogotować 10 min. Gorącą sałatką napełniać wysterylizowane słoiki,
> zakręcać i już.
>
>
>
> --
> pozdrawiam :-))
> Sławomir J Marusiński
> Gdańsk, GG 5420750
>
Czy zalewę przed wymieszaniem zagotować ?
Jaki jest smak wyrobu, z przewagą smaku kwasnego, czy słodkiego ?
A, co byłoby, gdybym dodała 1 kg cebuli, zamiast 1 szt ?:-). Czy skonociłabym
wszystko? Pozdrawiam Areta -specjalistka od knocenia ;-)
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-02 09:23:01
Temat: Re: Sałatka z buraków i...> >
> Czy zalewę przed wymieszaniem zagotować ?
ja nie gotuję
> Jaki jest smak wyrobu, z przewagą smaku kwasnego, czy słodkiego ?
Hmm, łagodnie słodko - kwaśny, wyraźnie paprykowy
> A, co byłoby, gdybym dodała 1 kg cebuli, zamiast 1 szt ?:-).
pewnie smak byłby nieco inny, ale przecież do zjedzenia. Nie próbowałem.
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-02 10:23:29
Temat: Re: Sałatka z buraków i...
Użytkownik "Kyllyan" <m...@w...pl.invalid> napisał w wiadomości
news:ch6du0$i0q$1@news.onet.pl...
> W sklepie tego nie kupisz ;-)
>
> 1kg buraków
buraki to jedyne wazywo ktorego od wczesnego dziecinstwa nie toleruje:(
Sa takie zdrowe, a dla mnie istnieja tylko jako dokladnie przecedzony
barszcz
Jak zmienic swoja burakowa antypatie?
ktoska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-02 11:13:20
Temat: Re: Sałatka z buraków i...
Użytkownik "Kyllyan" <m...@w...pl.invalid> napisał w wiadomości
news:ch6du0$i0q$1@news.onet.pl...
> W sklepie tego nie kupisz ;-)
>
> 1kg buraków
> 1kg papryki
> 1 duża cebula
>
> zalewa
>
> 1 szkl wody
> 1 szkl octu 10%
> 1 szkl cukru
> 1 szkl oleju
> 1 łyżka soli
>
> buraki obrać, ugotować, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej
> paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, wszystko wymieszać z zalewą,
> pogotować 10 min. Gorącą sałatką napełniać wysterylizowane słoiki,
> zakręcać i już.
>
>
>
> --
> pozdrawiam :-))
> Sławomir J Marusiński
> Gdańsk, GG 5420750
>
Ja do tego wszystkiego dodaje jeszcze 1, 2 lub trzy (w zalezności od gustu)
papryczki ostre.
Pyyycha sałatka :)
A w sklepie mozna taką dostac :) Sama wcześniej kupywałam - ale to nie to
jak sobie człowiek sam zrobi :))
--
Agnieszka J.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-02 11:34:49
Temat: Re: Sałatka z buraków i...Dnia 2004-09-02 08:17, Kyllyan napisał/a :
> W sklepie tego nie kupisz ;-)
>
> 1kg buraków
> 1kg papryki
> 1 duża cebula
>
> zalewa
>
> 1 szkl wody
> 1 szkl octu 10%
> 1 szkl cukru
> 1 szkl oleju
> 1 łyżka soli
>
> buraki obrać, ugotować, zetrzeć na grubej tarce jarzynowej
> paprykę i cebulę pokroić w drobną kostkę, wszystko wymieszać z zalewą,
> pogotować 10 min. Gorącą sałatką napełniać wysterylizowane słoiki,
> zakręcać i już.
znam ten przepis. te buraczki sa wysmienite.
jesli ktos nie przepada za octem, to mozna go zastapic kwaskiem
cytrynowym. ja dodaje jeszcze do nich kilka ziaren ziela angielskiego
oraz kilka lisci laurowych. i wydaje mi sie, ze buraki powinno sie
obierac po ugotowaniu a nie przed - dzieki temu zachowuja wiecej koloru
i aromatu.
--
Pozdrawiam
Garyf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-02 12:04:06
Temat: Re: Sałatka z buraków i...> znam ten przepis. te buraczki sa wysmienite.
> jesli ktos nie przepada za octem, to mozna go zastapic kwaskiem
> cytrynowym.
ile tego kwasku zamiast octu?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-02 12:11:11
Temat: Re: Sałatka z buraków i...> wydaje mi sie, ze buraki powinno sie
> obierac po ugotowaniu a nie przed - dzieki temu zachowuja wiecej
koloru
> i aromatu.
Słusznie, Tak właśnie robię, przepraszam.
--
pozdrawiam :-))
Sławomir J Marusiński
Gdańsk, GG 5420750
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-02 12:13:24
Temat: Re: Sałatka z buraków i...> > >
> > Czy zalewę przed wymieszaniem zagotować ?
> ja nie gotuję
> > Jaki jest smak wyrobu, z przewagą smaku kwasnego, czy słodkiego ?
> Hmm, łagodnie słodko - kwaśny, wyraźnie paprykowy
Dziękuję za odp. :-) Taki smak mi odpowiada :-)
> > A, co byłoby, gdybym dodała 1 kg cebuli, zamiast 1 szt ?:-).
> pewnie smak byłby nieco inny, ale przecież do zjedzenia. Nie próbowałem.
> --
Z wiekszą ilością cebuli dam sobie spokój, nie pisałeś nic o kolorze papryki,
przyjmuję, że jest to obojetne :-).
> pozdrawiam :-))
> Sławomir J Marusiński
> Gdańsk, GG 5420750
> Pozdrawiam Areta
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-09-02 12:47:53
Temat: Re: Sałatka z buraków i...Dnia 2004-09-02 14:04, Adam3k napisał/a :
> ile tego kwasku zamiast octu?
tak wlasciwie zawsze robie to na oko i probuje jeszcze w czasie
gotowania. u mnie w rodzinie zawsze byl spor, poniewaz jedni lubia
bardziej kwasne, a inni bardziej slodkie, wiec proporcje cukru i kwasku
trzeba tak wybalansowac, zeby kazdemu podpasowalo. ja zaczynam od
niecalej lyzeczki kwasku w proszku i polowy szklanki cukru, a potem
ewentualnie dosypuje tego co potrzeba. ostatecznie ma to byc
slodko-kwasne bez przewagi jednego, ani drugiego. gdyby plynu bylo za
malo to mozna podlac jeszcze troche wody, ale calosc nie powinna w
zadnym wypadku plywac. 10 minut gotowania to tez moze byc za dlugo.
wazne jest, aby nie zrobila sie z tego papka. ja zaczynam nakladac do
sloikow tuz po tym jak osiagne pozadany smak - mysle, ze trwa to ok. 4-5
minut od momentu zagotowania. w czasie gdy nakladam salatke do
pierwszych sloikow, reszta musi sie w garnku caly czas gotowac na malym
ogniu.
aha i jeszcze jedno. proporcje burakow, papryki i cebuli tez mozna
zmieniac wedle upodoban.
--
Pozdrawiam
Garyf
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |