| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-11-14 14:53:41
Temat: Senik na waflach ze śmietanąZrobił go mój kolega, a ja wyjadłam mu całą blachę. Podaję...
Spód:
paczka suchych wafli
8 łyżeczek masła
Środek:
350 g twarogu
2 jajka
2/3 szkl. cukru
aromat waniliowy
1 łyzeczka soku z cytryny
Polewa:
1 szkl. gęstej, słodkiej śmietany
4 łyżki stołowe cukru
aromat waniliowy
1 łyżeczka soku z cytryny
Wafle rozdrabniamy (tylko porządnie!), masło roztapiamy i zalewamy nim
wafle, mieszamy, wkładamy do natłuszczonej formy (dół i boki), wstawiamy do
lodówki na ok. 1/5 h.
Miksujemy twaróg, jajka, cukier, wanilię i sok z cytryny, wlewamy do formy z
waflami i zapiekamy 1/2 h w nagrzanym do 180'' piekarniku.
Ubijamy mikserem śmietanę, dodajemy resztę składników i zalewamy CHŁODNY
sernik. Znowu zapiekamy, ale tylko 5 minut.
Podajemy na zimno.
Smacznego.
Olik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-11-14 18:19:51
Temat: Re: Senik na waflach ze śmietanąUżytkownik "Olik" <d...@o...pl> napisał:
> Zrobił go mój kolega, a ja wyjadłam mu całą blachę. Podaję...
>
> Spód:
> paczka suchych wafli
> 8 łyżeczek masła
[...]
Znamy juz przepis na ten sernik, ale w nieco innych proporcjach.
Podawala go swego czasu Basia, a ja teraz przypomne:
SERNIK PO WEGIERSKU
skladniki:
70 dag twarogu
4 jajka
1 szkl. cukru /ja daje troche mniej/
2 lyzki kaszki mannej
1/2 paczki wafli /andrutow/
10 dag masla
200 ml kwasnej smietany
2 lyzki cukru
sok z 1/2 cytryny
1. Wafle pokruszyc, polaczyc z rozpuszczonym maslem, wymieszac, wylozyc
do tortownicy i wstawic do lodowki, by stezalo.
2. Jajka utrzec z cukrem, do puszystej masy dodac zmielony twarog, utrzec,
dodac kaszke, mozna tez aromat i rodzynki.
3. Piekarnik nagrzac wczesniej do 180 st., na schlodzona mase waflowa wylozyc
mase serowa, wstawic do piekarnika na 30 - 40 min. Gdy widac, ze masa sie
sciela, wystawic ciasto z piekarnika na 20 min.
4. Po tym czasie wylozyc na ciasto mase smietanowa /zmieszana
smietana+-cukier+sok z cytryny/ i wstawic do piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie ciasto wyjac, przestudzic i schlodzic w lodowce.
Ciasto jest pyszne, a masa serowa smakuje jak krem a nie tradycyjny sernik.
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-14 23:44:21
Temat: Re: Senik na waflach ze śmietanąUżytkownik "Lilla" <l...@b...lublin.pl> napisał w wiadomości
news:bp36da$ps$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Znamy juz przepis na ten sernik, ale w nieco innych proporcjach.
>
> 200 ml kwasnej smietany
> 2 lyzki cukru
> sok z 1/2 cytryny
Hmm... To jaka ma być ta śmietana - słodka czy kwaśna? Bo różnica dość
istotna, a każdy z przepisów podaje co innego... Napiszcie, plizzz, bo mi
ślinka cieknie na myśl o zrobieniu jutro tego cuda ;o)
pozdrawiam cieplutko
GosiaK
PS I jeszcze prosze o podanie w przybliżeniu jakiej wielkości ma być forma.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-15 06:51:05
Temat: Re: Senik na waflach ze śmietanąUżytkownik "GosiaK" <g...@t...pl> napisała:
> > Znamy juz przepis na ten sernik, ale w nieco innych proporcjach.
> >
> > 200 ml kwasnej smietany
> > 2 lyzki cukru
> > sok z 1/2 cytryny
>
> Hmm... To jaka ma być ta śmietana - słodka czy kwaśna?
Ja robilam z kwasnej smietany - 12% lub 18%.
> PS I jeszcze prosze o podanie w przybliżeniu jakiej wielkości ma być forma.
Sernik po wegiersku robie w tortownicy sredniej wielkosci (srednica ok. 26 cm).
Pozdrawiam
Lilla
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-15 13:59:52
Temat: Re: Senik na waflach ze śmietaną
Użytkownik "Lilla" <l...@b...lublin.pl> napisał w wiadomości
news:bp36da$ps$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Znamy juz przepis na ten sernik, ale w nieco innych proporcjach.
> Podawala go swego czasu Basia, a ja teraz przypomne:
A to przepraszam. Nie wiedziałam jak się nazywa oryginalnie.
Ale pyszny jest, prawda? I moje proporcje u mnie się sprawdziły.
Olik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-15 14:06:43
Temat: Re: Senik na waflach ze śmietaną
Użytkownik "GosiaK" <g...@t...pl> napisał w wiadomości
news:bp3pf8$oi$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Hmm... To jaka ma być ta śmietana - słodka czy kwaśna?
Ja robiłam ze słodkiej i po zmiksowaniu i zapieczeniu wyszła puszysta
pianka.
> PS I jeszcze prosze o podanie w przybliżeniu jakiej wielkości ma być
forma.
Większa od keksówki.
Olik
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-16 16:35:05
Temat: Re: Senik na waflach ze śmietaną - PLNE!!!Użytkownik "Olik" <d...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bp5f8g$9d2$4@news.onet.pl...
> Ja robiłam ze słodkiej i po zmiksowaniu i zapieczeniu wyszła puszysta
> pianka.
>
Heeelp! Właśnie zapiekam śmietankę... i jakaś taka wątła wychodzi. Tzn
chciałam wyjąć ciasto, patrze, a śmietana tak jakby pływa, tylko na wierzchu
ma stężałą cienką warstewkę. Czy to tak ma byc, czy jeszcze pozapiekać? A
może temperatura nie taka? (180st.) Pilne!
pzdr
GosiaK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-18 17:12:26
Temat: Re: Senik na waflach ze śmietaną
Użytkownik "Olik" <d...@o...pl> napisał w wiadomości
news:bp5f8e$9d2$2@news.onet.pl...
>
> A to przepraszam. Nie wiedziałam jak się nazywa oryginalnie.
> Ale pyszny jest, prawda? I moje proporcje u mnie się sprawdziły.
> Olik
>
u mnie twoje proporcje się nie sprawdziły 8 łyżeczek masła do paczki za
wafli to stanowczo za mało!!!!!!!!!!
na paczkę wafli tylko 350g sera to też za mało, jest wtedy tylko z\cieniutka
warstwa sera, ilośc polewy jest OK tylko trochę za słodka, ale zależy co kto
lubi.
propocje Lilli są ok.
pozdr
Ania
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 13:28:08
Temat: Re: Senik na waflach ze śmietaną - PLNE!!!
Użytkownik "GosiaK" <g...@t...pl> napisał w wiadomości
news:bp892n$15e$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Heeelp! Właśnie zapiekam śmietankę... i jakaś taka wątła wychodzi. Tzn
> chciałam wyjąć ciasto, patrze, a śmietana tak jakby pływa, tylko na
wierzchu
> ma stężałą cienką warstewkę. Czy to tak ma byc, czy jeszcze pozapiekać? A
> może temperatura nie taka? (180st.) Pilne!
Co prawda musztarda po obiedzie i sernik pewnie dawno juz zjedzony ;), ale
dla tych co w przyszlosci beda go piec: ta smietanka na wierzchu faktycznie
wychodzi polplynna i taka chyba musi byc. Po wstawieniu do lodowki tezeje.
Sernik godny polecenia, zwlaszcza ze wzgledu na ten cyntrynowy smaczek
smietanki. Znika w tempie blyskawicznym ;) Troche przylepia sie do spodu
formy, wiec warto oprocz natluszczenia wysypac ja np. tarta bulka. No i moze
ciut za slodki, szklanka cukru to za duzo, wystarczy tak ze 3/4.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-11-20 14:27:57
Temat: Re: Senik na waflach ze śmietaną - PILNE!!!Użytkownik "zefirka" <z...@i...pl> napisał w wiadomości
news:Ij3vb.22922$Et5.2997@news.chello.at...
>
>
> Co prawda musztarda po obiedzie i sernik pewnie dawno juz zjedzony ;),
Dzięki za (p)odpowiedź :o)
Fakt, musztarda itd ;o) ale wszystko się zgadza. Tzn smietanka stężała w
lodówce. A sernik zniknął chyba szybciej niż się pojawił. Tylko wg mnie był
ciut za tłusty - pewnie dlatego, że dałam śmietankę-kremówkę. Więc dziś
zrobiłam drugie podejście - tym razem ze śmietaną 12%. I wyszedł super!
Śmietana stężała już podczas zapiekania, więc nic nie pływało po wyjęciu z
pieca.
Mam nadzieję, że mój mąż się pospieszy z pracy, bo wstyd się przyznać, ale
razem z koleżanką wszamałyśmy już prawie pół brytfanki. I trudno mi się
powstrzymać przed zjedzeniem jeszcze kawałka np zamiast obiadku ;o)
pozdrawiam cieplutko
GosiaK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |