Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Lilla" <l...@b...lublin.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Senik na waflach ze śmietaną
Date: Fri, 14 Nov 2003 19:19:51 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 41
Message-ID: <bp36da$ps$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <bp31td$f31$4@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: pa73.wieniawa.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1068834028 828 212.160.45.73 (14 Nov 2003 18:20:28 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 14 Nov 2003 18:20:28 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179347
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Olik" <d...@o...pl> napisał:
> Zrobił go mój kolega, a ja wyjadłam mu całą blachę. Podaję...
>
> Spód:
> paczka suchych wafli
> 8 łyżeczek masła
[...]
Znamy juz przepis na ten sernik, ale w nieco innych proporcjach.
Podawala go swego czasu Basia, a ja teraz przypomne:
SERNIK PO WEGIERSKU
skladniki:
70 dag twarogu
4 jajka
1 szkl. cukru /ja daje troche mniej/
2 lyzki kaszki mannej
1/2 paczki wafli /andrutow/
10 dag masla
200 ml kwasnej smietany
2 lyzki cukru
sok z 1/2 cytryny
1. Wafle pokruszyc, polaczyc z rozpuszczonym maslem, wymieszac, wylozyc
do tortownicy i wstawic do lodowki, by stezalo.
2. Jajka utrzec z cukrem, do puszystej masy dodac zmielony twarog, utrzec,
dodac kaszke, mozna tez aromat i rodzynki.
3. Piekarnik nagrzac wczesniej do 180 st., na schlodzona mase waflowa wylozyc
mase serowa, wstawic do piekarnika na 30 - 40 min. Gdy widac, ze masa sie
sciela, wystawic ciasto z piekarnika na 20 min.
4. Po tym czasie wylozyc na ciasto mase smietanowa /zmieszana
smietana+-cukier+sok z cytryny/ i wstawic do piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie ciasto wyjac, przestudzic i schlodzic w lodowce.
Ciasto jest pyszne, a masa serowa smakuje jak krem a nie tradycyjny sernik.
Pozdrawiam
Lilla
|