Data: 2003-11-14 18:19:51
Temat: Re: Senik na waflach ze śmietaną
Od: "Lilla" <l...@b...lublin.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Olik" <d...@o...pl> napisał:
> Zrobił go mój kolega, a ja wyjadłam mu całą blachę. Podaję...
>
> Spód:
> paczka suchych wafli
> 8 łyżeczek masła
[...]
Znamy juz przepis na ten sernik, ale w nieco innych proporcjach.
Podawala go swego czasu Basia, a ja teraz przypomne:
SERNIK PO WEGIERSKU
skladniki:
70 dag twarogu
4 jajka
1 szkl. cukru /ja daje troche mniej/
2 lyzki kaszki mannej
1/2 paczki wafli /andrutow/
10 dag masla
200 ml kwasnej smietany
2 lyzki cukru
sok z 1/2 cytryny
1. Wafle pokruszyc, polaczyc z rozpuszczonym maslem, wymieszac, wylozyc
do tortownicy i wstawic do lodowki, by stezalo.
2. Jajka utrzec z cukrem, do puszystej masy dodac zmielony twarog, utrzec,
dodac kaszke, mozna tez aromat i rodzynki.
3. Piekarnik nagrzac wczesniej do 180 st., na schlodzona mase waflowa wylozyc
mase serowa, wstawic do piekarnika na 30 - 40 min. Gdy widac, ze masa sie
sciela, wystawic ciasto z piekarnika na 20 min.
4. Po tym czasie wylozyc na ciasto mase smietanowa /zmieszana
smietana+-cukier+sok z cytryny/ i wstawic do piekarnika na 20 minut.
Po tym czasie ciasto wyjac, przestudzic i schlodzic w lodowce.
Ciasto jest pyszne, a masa serowa smakuje jak krem a nie tradycyjny sernik.
Pozdrawiam
Lilla
|