Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sery zolte - domowy wyrob - raz jeszcze pytanie

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sery zolte - domowy wyrob - raz jeszcze pytanie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-09-22 10:02:31

Temat: Sery zolte - domowy wyrob - raz jeszcze pytanie
Od: Dariusz <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Pytanie do czytelnikow grupy z okolic Bialegostoku.

Jak tam sa robione te zolte sery, sprzedawane na targu ?
Czy jeszcze mozna je kupic. Moze to byly z importu ?


Nadal mnie fascynuje sprawa zoltej barwy serow zoltych.
Kiedy ta barwa powstaje i z jakiej przyczyny ?
Czy jest mozliwe aby ser zolty pozostal bialy a smakowal jak zolty ?

2. Sery bez dziur vs. sery z dziurami


Gdy kupuje drogie sery to sa tluste i wygladaja jak stopione w ktorych
wyrastaja dziury , jak w ciescie.

Te chudsze, tansze, nie maja duzych dziur, sa jakby bardziej kruche,
pokawalkowane.

Czy jest jakas zaleznosc miedzy tlustoscia sera a wielkoscia dziur w nim
?

I z czego sie robia te dziury akurat w srodku ( rozumiem ze to proces
fermentacji i jest w nich CO2. Ale czemu akurat jest w srodku,
a nie jest go tyle, aby caly pekal na polowe jak nieraz sie to dzieje
przy pieczeniu chleba czy ciasta.


I jeszcze sprawa topliwosci serow zoltych.
Nieraz widzialem dostawe serow ,ktore lezaly w cieple i zaczynaly same
plynac. Tak jakby sie maslo topilo.
W takim serze jest ok. 40% tluszczu a moze i wiecej i co sie zdarzy gdy
ten tluszcz sie wytopi z sera, co pozostanie jako reszta ?

Nieraz mialem w lodowce ser przez miesiac i dluzej i robil sie twardy
jak skala, zaczal jasniec a papier na ktorym lezal stawal sie coraz
bardziej tlusty.

Czy mozliwe jest zatem zrobienie sera zoltego bez tluszczu ?
Moze ten zolty kolor to kolor tluszczu, czyli masla, ktorego w takim 5%
mleku jest sporo, a gdy odlejemy serwatke to bedzie go 8 x wiecej.

Jacek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Grzyby
Przepis na alkohol ?
śliwowica
Golabki
Obiad.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »