Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.supermedia.pl!news.nask.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Dariusz <d...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Sery zolte - domowy wyrob - raz jeszcze pytanie
Date: Sat, 22 Sep 2001 12:02:31 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 43
Message-ID: <6...@p...katowice.sdi.tpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: pd57.katowice.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.tpi.pl 1001153047 6213 213.76.228.57 (22 Sep 2001 10:04:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 22 Sep 2001 10:04:07 GMT
X-Mailer: Mozilla 4.07 [pl] (Win98; I)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:70648
Ukryj nagłówki
Pytanie do czytelnikow grupy z okolic Bialegostoku.
Jak tam sa robione te zolte sery, sprzedawane na targu ?
Czy jeszcze mozna je kupic. Moze to byly z importu ?
Nadal mnie fascynuje sprawa zoltej barwy serow zoltych.
Kiedy ta barwa powstaje i z jakiej przyczyny ?
Czy jest mozliwe aby ser zolty pozostal bialy a smakowal jak zolty ?
2. Sery bez dziur vs. sery z dziurami
Gdy kupuje drogie sery to sa tluste i wygladaja jak stopione w ktorych
wyrastaja dziury , jak w ciescie.
Te chudsze, tansze, nie maja duzych dziur, sa jakby bardziej kruche,
pokawalkowane.
Czy jest jakas zaleznosc miedzy tlustoscia sera a wielkoscia dziur w nim
?
I z czego sie robia te dziury akurat w srodku ( rozumiem ze to proces
fermentacji i jest w nich CO2. Ale czemu akurat jest w srodku,
a nie jest go tyle, aby caly pekal na polowe jak nieraz sie to dzieje
przy pieczeniu chleba czy ciasta.
I jeszcze sprawa topliwosci serow zoltych.
Nieraz widzialem dostawe serow ,ktore lezaly w cieple i zaczynaly same
plynac. Tak jakby sie maslo topilo.
W takim serze jest ok. 40% tluszczu a moze i wiecej i co sie zdarzy gdy
ten tluszcz sie wytopi z sera, co pozostanie jako reszta ?
Nieraz mialem w lodowce ser przez miesiac i dluzej i robil sie twardy
jak skala, zaczal jasniec a papier na ktorym lezal stawal sie coraz
bardziej tlusty.
Czy mozliwe jest zatem zrobienie sera zoltego bez tluszczu ?
Moze ten zolty kolor to kolor tluszczu, czyli masla, ktorego w takim 5%
mleku jest sporo, a gdy odlejemy serwatke to bedzie go 8 x wiecej.
Jacek
|