| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-13 12:39:46
Temat: Re: Shoarma
"Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> wrote in message
news:3B4ECE65.8A8DD24B@zedat.fu-berlin.de...
> >
> > > Wychodzi mi na to, że do tego przepisu potrzebne jest to mięso, o
> > > którym pisałam w poprzednim poście - czyli gotowe już z przyprawami...
> >
> > Mam nadzieje, ze w Polszcze da sie tak przyzadzone mieso kupic. Dzis
jeszcze
> > rusze na poszukiwania.
> >
>
> ja jeszcze doczytałem skład przyprawy, ale bez proporcji:
> kolendra, kumin, papryka, curry, kruidnagelen (goździki?) i pieprz.
> (tak na wszelki wypadek, bo mój holenderski nie jest najlepszy:
> kruidnagelen = goździki,
> to mam nadzieję pasuje?
ja tez jeszcze znalezlem anglojezyczny przepis na shoarme na stronie
http://members.nbci.com/_XMCM/arrisjenl/public_html/
Dutch/shoarma.htm
gdzie podane sa przyprawy, ale w jakichs przerazajacych proporcjach, bo na
9 kg poledwicy wolowej (sirloin tip?) lub udzca cielecego bez kosci
(boneless leg of veal) oraz 9 kg jagnieciny (boneless lamb) - czyzby w sumie
18 kg miecha?!
Oto przyprawy:
1 lyzka kardamonu (ground cardamon seed)
1 1/2 lyzki galki muszkatolowej (nutmeg)
1 lyzeczka cynamonu
1 lyzeczka pieprzu
20 zabkow czosnku
1 lyzka gozdzikow
3 liscie laurowe
1/2 szklanki soli
3 cebule pokrojone w plastry
3 pokrojone cytryny
2 szklanki wody
1 szklanka soku z cytryny
1/2 szklanki bialego octu
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sos Tabasco do smaku
1/2 kg chyba sloniny (lamb fat)
1 duzy pomidor
1 duza zielona papryka
uff... duzo tego. Siedem pierwszech skladnikow trzeba utrzec ze soba w
mozdzierzu potem zmieszac z reszta i w tym marynowac mieso.
Dalej nie wiem czy jest sens pisac. Do mnie przychodzi tylko 6 znajomych a
to jest przepis chyba dla calego oddzialu wojska.
Pozdrowienia
Kuba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-13 13:03:42
Temat: Re: Shoarma
> :
> A moze sprobuj kupic metke tatarska, albo cebulowa? Nie wiem jakie konkretnie
> mieso wchodzi w sklad tego holenderskiego, ale sadze, ze sie "przyda". A mi w
> Belgii najbardziej smakowalo takie cos jak "American Prepare". To jest
> spolszczona nazwa, ale ten wyrob mozna by porownac do naszej "metki tatarskiej"
> z tym, ze o niebo lepsze.
tak z ciekawości poszukałem i znalazłem straszne ilości recept.
Tak po pierwsze primo: ta angielsko-amerykańska recepta to to, co w
polsce sprzedają jako pity a w niemczech jako Doener Kebap lub Gyros w
zależności od przynależności narodowościowej osobnika. Co do recept, to
znalazłem np. taką, gdzie człowiek pisze, że Garam Masala bardzo dobrze
pasuje jako mieszanka do tego. Inne znalazłem, to był tylko majeranek,
kumin, sól, pieprz i olej. Recept jest chyba mnóstwo.
Aha, szukajcie też jako shwarma i shawarma.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |