| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-13 07:24:15
Temat: ShoarmaWiem, ze na miescie jest tyle sfinksow, iz nie trzeba tego robic w domu.
Tym bardziej, ze do jej zrobienia potrzebna jest pewna infrastruktura (jakis
bagnet itp). Ja jednak lubie wyzwania i chcialbym cos takiego zrobic w
domowych pieleszach.
I tu pojawia sie problem, nigdzie nie udalo mi sie znalezc przepisu.
Na zadnej chyba polskiej stronie go nie ma. Znalazlem cos, ale... po
holendersku.
Pomozecie?
Kuba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-07-13 07:47:04
Temat: Re: ShoarmaDnia Fri, 13 Jul 2001 09:24:15 +0200, "Jakub Poteraj"
<p...@w...lodz.pl> przelał(a) swe myśli na mój ekran pisząc:
>Wiem, ze na miescie jest tyle sfinksow, iz nie trzeba tego robic w domu.
>Tym bardziej, ze do jej zrobienia potrzebna jest pewna infrastruktura (jakis
>bagnet itp). Ja jednak lubie wyzwania i chcialbym cos takiego zrobic w
>domowych pieleszach.
>I tu pojawia sie problem, nigdzie nie udalo mi sie znalezc przepisu.
>Na zadnej chyba polskiej stronie go nie ma. Znalazlem cos, ale... po
>holendersku.
>
>Pomozecie?
Przepisu nie mam, ale jakby co to mogę Ci przetłumaczyć ten
holenderski...
Dagmara
PS> W Holandii sprzedają shoarmę w supermarketach w postaci
półproduktu: posiekane i przyprawione mięso - do samodzielnego
usmażenia w domu. Tez dobre.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-13 07:47:42
Temat: Re: Shoarma>
> Wiem, ze na miescie jest tyle sfinksow, iz nie trzeba tego robic w domu.
> Tym bardziej, ze do jej zrobienia potrzebna jest pewna infrastruktura (jakis
> bagnet itp). Ja jednak lubie wyzwania i chcialbym cos takiego zrobic w
> domowych pieleszach.
> I tu pojawia sie problem, nigdzie nie udalo mi sie znalezc przepisu.
> Na zadnej chyba polskiej stronie go nie ma. Znalazlem cos, ale... po
> holendersku.
no to daj ten przepis po holendersku, jakoś wspólnymi siłami się
przetłumaczy, bo z próżnego to i ja nie naleję ;-))
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-13 08:17:48
Temat: Re: ShoarmaWaldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> wrote in message
news:3B4EA79E.3159841@zedat.fu-berlin.de...
> >
> > Wiem, ze na miescie jest tyle sfinksow, iz nie trzeba tego robic w domu.
> > Tym bardziej, ze do jej zrobienia potrzebna jest pewna infrastruktura
(jakis
> > bagnet itp). Ja jednak lubie wyzwania i chcialbym cos takiego zrobic w
> > domowych pieleszach.
> > I tu pojawia sie problem, nigdzie nie udalo mi sie znalezc przepisu.
> > Na zadnej chyba polskiej stronie go nie ma. Znalazlem cos, ale... po
> > holendersku.
>
> no to daj ten przepis po holendersku, jakoś wspólnymi siłami się
> przetłumaczy, bo z próżnego to i ja nie naleję ;-))
OK. wlasciwie mam dwa przepisy - nie wiem ktory bedzie lepszy wiec podaje
oba. Troche tego jest:
1. SHOARMA ROSTI KAAS SCHOTEL
Ingrediënten: 25 gr. Boter, 300 gr. shoarmavlees 450 gr. sperziebonen, 250
gr. jong belegen kaas, 1 zak diepvries rösti, 2 lepels geroosterd sesamzaad.
Bereiding: Boter verhitten en shoarma in 5 minuten bruinbakken. Sperziebonen
in stukken snijden en aan vlees toevoegen. Ondertussen kaas raspen. in kom
rösti en kaas door elkaar scheppen. Ovenschaal invetten en
shoarma-sperzieboon mengsel over de bodem verdelen. Het rösti-kaas mengsel
erover strooien en goed aandrukken. Oven voorverwarmen op 200 ?C of stand 4.
In ? 40 minuten schotel goudbruin laten worden.
2. SHOARMA IN AARDAPPELPUREE
2 kipfilet
Shoarmakruiden
3 teentjes Knoflook
1 ui
1 rode en 1 groene paprika
1 ei
? 400 gram aardappelpuree
olie
scheutje tomatensaus
200 gram geraspte kaas
Snijd de kipfilet in stukjes, hak / pers de knoflook fijn en meng deze met
een scheut olie door de shoarma kruiden, en meng deze door de gesneden
kipfilet. Laat dit een paar uur goed intrekken
Verwarm de oven voor op 200 graden
Maak de aardappelpuree en bedek deze over de bodem van een ovenschaal
Bak de in stukjes gesneden ui en paprika tot ze glazig zijn. Dan de shoarma
erbij en laat deze meebakken. Als alles gaar is doe je er een scheutje
tomatensaus bij en laat dit even meebakken
Leg deze mengsel in de aardappelpuree en strooi hierover de geraspte kaas
Zet dit in de oven tot de kaas is gesmolten
AARDAPPELPUREE
? 400 gram aardappelen
boter(veel)
zout & peper
Kook de aardappelen tot ze gaar zijn. Giet ze af en laat ze even uitdampen.
Stamp ze met een stamper fijn en meng de boter er door.
Goed stampen, mocht het nog niet romig genoeg zijn dan doe je er een stukje
boter erbij tot het een mooie gladde massa is.
Maak de puree op smaak met peper en zout.
Een variant is dat je door de puree wat kaas doet.
Pozdrawiam
Kuba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-13 08:52:16
Temat: Re: ShoarmaUżytkownik "Jakub Poteraj" <p...@w...lodz.pl> napisał w wiadomości
news:9imatp$fg$1@news.tpi.pl...
> 1. SHOARMA ROSTI KAAS SCHOTEL
...
O qrde, nie rozumiem ani slowa, ale brzmi niezle :)
Jader
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-13 09:18:03
Temat: Re: ShoarmaDnia Fri, 13 Jul 2001 10:17:48 +0200, "Jakub Poteraj"
>1. SHOARMA ROSTI KAAS SCHOTEL
>Ingrediënten: 25 gr. Boter, 300 gr. shoarmavlees 450 gr. sperziebonen, 250
>gr. jong belegen kaas, 1 zak diepvries rösti, 2 lepels geroosterd sesamzaad.
>
>Bereiding: Boter verhitten en shoarma in 5 minuten bruinbakken. Sperziebonen
>in stukken snijden en aan vlees toevoegen. Ondertussen kaas raspen. in kom
>rösti en kaas door elkaar scheppen. Ovenschaal invetten en
>shoarma-sperzieboon mengsel over de bodem verdelen. Het rösti-kaas mengsel
>erover strooien en goed aandrukken. Oven voorverwarmen op 200 ?C of stand 4.
>In ? 40 minuten schotel goudbruin laten worden.
Wychodzi mi na to, że do tego przepisu potrzebne jest to mięso, o
którym pisałam w poprzednim poście - czyli gotowe już z przyprawami...
(A rösti, o ile mnie pamięć nie myli, to rodzaj ziemniaków - mozna
kupić jako mrożonkę)
1. Shoarma zapiekana z rösti z serem
Składniki: 25 gr tłuszczu, 300 gr mięsa na shoarmę, 450 gr zielonej
fasolki, 250 gr dosyć młodego sera, opakowanie mrożonych rösti, 2
łyżki ziarna sezamowego (geroosterd - coś w stylu: przyrumieniony,
zapieczony, zasmażony)
Przygotowanie: Tłuszcz podgrzać i smażyć na nim shoarmę 5 minut.
Fasolkę posiekać w kawałki i dodać do mięsa. W międzyczasie zetrzeć
ser. W misce wymieszać rösti z serem. Natłuścic naczynie (jakąś
brytfankę, albo coś w tym stylu) - rozłożyć na dnie mięso z fasolką.
Posypać mieszaniną sera z rösti i dobrze ponaciskać. Piekarnik nagrzać
do 200 st C. Piec 40 minut - aż danie przybierze kolor złotobrązowy.
>
>2. SHOARMA IN AARDAPPELPUREE
>2 kipfilet
>Shoarmakruiden
>3 teentjes Knoflook
>1 ui
>1 rode en 1 groene paprika
>1 ei
>? 400 gram aardappelpuree
>olie
>scheutje tomatensaus
>200 gram geraspte kaas
>
>Snijd de kipfilet in stukjes, hak / pers de knoflook fijn en meng deze met
>een scheut olie door de shoarma kruiden, en meng deze door de gesneden
>kipfilet. Laat dit een paar uur goed intrekken
>Verwarm de oven voor op 200 graden
>Maak de aardappelpuree en bedek deze over de bodem van een ovenschaal
>Bak de in stukjes gesneden ui en paprika tot ze glazig zijn. Dan de shoarma
>erbij en laat deze meebakken. Als alles gaar is doe je er een scheutje
>tomatensaus bij en laat dit even meebakken
>Leg deze mengsel in de aardappelpuree en strooi hierover de geraspte kaas
>Zet dit in de oven tot de kaas is gesmolten
2. Shoarma w puree zimniaczanym
2 piersi z kurczaka
przyprawy do shoarmy (w Holandii mozna dostać w saszetkach gotowe
mieszanki przypraw i ziół do shoarmy; w Polsce może też...)
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 czerwona i 1 zielona papryka
1 jajko
400 gr puree ziemniaczanego
olej
trochę /szczypta :-)/ sosu pomidorowego
200 gr startego sera
Pokroić piersi kurczaka w kawałki. Posiekać/zmiadżyć czosnek i
wymieszać go wraz z niewielką ilością oleju i przyprawami do shoarmy.
Nastepnie zmieszać to z pokrojonym kurczakiem. Pozostawić na parę
godzin, aby przeszło.
Podgrzać piekarnik do 200 st C.
Przyrządzić puree ziemniaczane i przykryć nim dno brytfanny.
Podsmażyć pokrojoną w kawałki cebulę i paprykę na szklisto. Dodac
shoarmę i podsmażyć. Jak wszystko jest już gotowe dodać trochę sosu
pomidorowego i jeszcze chwilę podsmazyć.
Ułożyć mieszankę na puree ziemniaczanym i posypać startym serem.
Włozyć do piekarnika i piec do momentu az ser się stopi.
>
>AARDAPPELPUREE
>? 400 gram aardappelen
>boter(veel)
>zout & peper
>
>Kook de aardappelen tot ze gaar zijn. Giet ze af en laat ze even uitdampen.
>Stamp ze met een stamper fijn en meng de boter er door.
>Goed stampen, mocht het nog niet romig genoeg zijn dan doe je er een stukje
>boter erbij tot het een mooie gladde massa is.
>Maak de puree op smaak met peper en zout.
>Een variant is dat je door de puree wat kaas doet.
Puree ziemniaczane
400 gr ziemniaków
masło (dużo)
sól, pieprz
Ugotować ziemniaki. Odcedzić, odparować. Zgnieść i zmieszać z masłem.
Dobrze zgnieść - na gładką masę. W razie potrzeby dadać więcej masła.
Dodać sól i pieprz do smaku.
Inny wariant - dodać trochę żółtego sera i wymieszać.
Pozdrawiam,
Dagmara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-13 09:40:35
Temat: Re: Shoarma
"Dagmara" <a...@w...nl> wrote in message
news:ecetkton8q428hsc5m42uvgmjqvoqn7ukq@4ax.com...
> Dnia Fri, 13 Jul 2001 10:17:48 +0200, "Jakub Poteraj"
> Wychodzi mi na to, że do tego przepisu potrzebne jest to mięso, o
> którym pisałam w poprzednim poście - czyli gotowe już z przyprawami...
Mam nadzieje, ze w Polszcze da sie tak przyzadzone mieso kupic. Dzis jeszcze
rusze na poszukiwania.
pozdrawiam i dzieki za pomoc
Kuba
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-13 10:33:09
Temat: Re: Shoarma>
> > Wychodzi mi na to, że do tego przepisu potrzebne jest to mięso, o
> > którym pisałam w poprzednim poście - czyli gotowe już z przyprawami...
>
> Mam nadzieje, ze w Polszcze da sie tak przyzadzone mieso kupic. Dzis jeszcze
> rusze na poszukiwania.
>
ja jeszcze doczytałem skład przyprawy, ale bez proporcji:
kolendra, kumin, papryka, curry, kruidnagelen (goździki?) i pieprz.
(tak na wszelki wypadek, bo mój holenderski nie jest najlepszy:
kruidnagelen = goździki,
to mam nadzieję pasuje?
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-13 10:58:37
Temat: Re: ShoarmaDnia Fri, 13 Jul 2001 12:33:09 +0200, Waldemar Krzok
<w...@z...fu-berlin.de> przelał(a) swe myśli na mój ekran
pisząc:
>>
>> > Wychodzi mi na to, że do tego przepisu potrzebne jest to mięso, o
>> > którym pisałam w poprzednim poście - czyli gotowe już z przyprawami...
>>
>> Mam nadzieje, ze w Polszcze da sie tak przyzadzone mieso kupic. Dzis jeszcze
>> rusze na poszukiwania.
>>
>
>ja jeszcze doczytałem skład przyprawy, ale bez proporcji:
>kolendra, kumin, papryka, curry, kruidnagelen (goździki?) i pieprz.
>(tak na wszelki wypadek, bo mój holenderski nie jest najlepszy:
>kruidnagelen = goździki,
>to mam nadzieję pasuje?
Zgadza się :-)
To goździki.
Pozdrawiam,
Dagmara
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-07-13 11:49:17
Temat: Re: Shoarma
Użytkownik "Jakub Poteraj" <p...@w...lodz.pl> napisał w wiadomości
news:9imfp0$pnp$1@news.tpi.pl...
: > Wychodzi mi na to, że do tego przepisu potrzebne jest to mięso, o
: > którym pisałam w poprzednim poście - czyli gotowe już z przyprawami...
:
: Mam nadzieje, ze w Polszcze da sie tak przyzadzone mieso kupic. Dzis jeszcze
: rusze na poszukiwania.
:
: pozdrawiam i dzieki za pomoc
:
: Kuba
:
A moze sprobuj kupic metke tatarska, albo cebulowa? Nie wiem jakie konkretnie
mieso wchodzi w sklad tego holenderskiego, ale sadze, ze sie "przyda". A mi w
Belgii najbardziej smakowalo takie cos jak "American Prepare". To jest
spolszczona nazwa, ale ten wyrob mozna by porownac do naszej "metki tatarskiej"
z tym, ze o niebo lepsze.
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |