Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!news.nas
k.pl!news.ipartners.pl!newsrouter.chello.at!newsfeed01.sul.t-online.de!newsfeed
00.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed.wirehub.nl!news2.euro.net!news.euronet.
nl!not-for-mail
From: Dagmara <a...@w...nl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Shoarma
Date: Fri, 13 Jul 2001 11:18:03 +0200
Organization: Wanadoo NL
Lines: 104
Message-ID: <e...@4...com>
References: <9im7pa$e5f$1@news.tpi.pl> <3...@z...fu-berlin.de>
<9imatp$fg$1@news.tpi.pl>
Reply-To: a...@w...nl
NNTP-Posting-Host: 12dyn101.com21.casema.net
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: scavenger.euro.net 995015909 36656 213.17.82.101 (13 Jul 2001 09:18:29 GMT)
X-Complaints-To: a...@w...nl
NNTP-Posting-Date: Fri, 13 Jul 2001 09:18:29 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Forte Agent 1.8/32.548
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:58527
Ukryj nagłówki
Dnia Fri, 13 Jul 2001 10:17:48 +0200, "Jakub Poteraj"
>1. SHOARMA ROSTI KAAS SCHOTEL
>Ingrediënten: 25 gr. Boter, 300 gr. shoarmavlees 450 gr. sperziebonen, 250
>gr. jong belegen kaas, 1 zak diepvries rösti, 2 lepels geroosterd sesamzaad.
>
>Bereiding: Boter verhitten en shoarma in 5 minuten bruinbakken. Sperziebonen
>in stukken snijden en aan vlees toevoegen. Ondertussen kaas raspen. in kom
>rösti en kaas door elkaar scheppen. Ovenschaal invetten en
>shoarma-sperzieboon mengsel over de bodem verdelen. Het rösti-kaas mengsel
>erover strooien en goed aandrukken. Oven voorverwarmen op 200 ?C of stand 4.
>In ? 40 minuten schotel goudbruin laten worden.
Wychodzi mi na to, że do tego przepisu potrzebne jest to mięso, o
którym pisałam w poprzednim poście - czyli gotowe już z przyprawami...
(A rösti, o ile mnie pamięć nie myli, to rodzaj ziemniaków - mozna
kupić jako mrożonkę)
1. Shoarma zapiekana z rösti z serem
Składniki: 25 gr tłuszczu, 300 gr mięsa na shoarmę, 450 gr zielonej
fasolki, 250 gr dosyć młodego sera, opakowanie mrożonych rösti, 2
łyżki ziarna sezamowego (geroosterd - coś w stylu: przyrumieniony,
zapieczony, zasmażony)
Przygotowanie: Tłuszcz podgrzać i smażyć na nim shoarmę 5 minut.
Fasolkę posiekać w kawałki i dodać do mięsa. W międzyczasie zetrzeć
ser. W misce wymieszać rösti z serem. Natłuścic naczynie (jakąś
brytfankę, albo coś w tym stylu) - rozłożyć na dnie mięso z fasolką.
Posypać mieszaniną sera z rösti i dobrze ponaciskać. Piekarnik nagrzać
do 200 st C. Piec 40 minut - aż danie przybierze kolor złotobrązowy.
>
>2. SHOARMA IN AARDAPPELPUREE
>2 kipfilet
>Shoarmakruiden
>3 teentjes Knoflook
>1 ui
>1 rode en 1 groene paprika
>1 ei
>? 400 gram aardappelpuree
>olie
>scheutje tomatensaus
>200 gram geraspte kaas
>
>Snijd de kipfilet in stukjes, hak / pers de knoflook fijn en meng deze met
>een scheut olie door de shoarma kruiden, en meng deze door de gesneden
>kipfilet. Laat dit een paar uur goed intrekken
>Verwarm de oven voor op 200 graden
>Maak de aardappelpuree en bedek deze over de bodem van een ovenschaal
>Bak de in stukjes gesneden ui en paprika tot ze glazig zijn. Dan de shoarma
>erbij en laat deze meebakken. Als alles gaar is doe je er een scheutje
>tomatensaus bij en laat dit even meebakken
>Leg deze mengsel in de aardappelpuree en strooi hierover de geraspte kaas
>Zet dit in de oven tot de kaas is gesmolten
2. Shoarma w puree zimniaczanym
2 piersi z kurczaka
przyprawy do shoarmy (w Holandii mozna dostać w saszetkach gotowe
mieszanki przypraw i ziół do shoarmy; w Polsce może też...)
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 czerwona i 1 zielona papryka
1 jajko
400 gr puree ziemniaczanego
olej
trochę /szczypta :-)/ sosu pomidorowego
200 gr startego sera
Pokroić piersi kurczaka w kawałki. Posiekać/zmiadżyć czosnek i
wymieszać go wraz z niewielką ilością oleju i przyprawami do shoarmy.
Nastepnie zmieszać to z pokrojonym kurczakiem. Pozostawić na parę
godzin, aby przeszło.
Podgrzać piekarnik do 200 st C.
Przyrządzić puree ziemniaczane i przykryć nim dno brytfanny.
Podsmażyć pokrojoną w kawałki cebulę i paprykę na szklisto. Dodac
shoarmę i podsmażyć. Jak wszystko jest już gotowe dodać trochę sosu
pomidorowego i jeszcze chwilę podsmazyć.
Ułożyć mieszankę na puree ziemniaczanym i posypać startym serem.
Włozyć do piekarnika i piec do momentu az ser się stopi.
>
>AARDAPPELPUREE
>? 400 gram aardappelen
>boter(veel)
>zout & peper
>
>Kook de aardappelen tot ze gaar zijn. Giet ze af en laat ze even uitdampen.
>Stamp ze met een stamper fijn en meng de boter er door.
>Goed stampen, mocht het nog niet romig genoeg zijn dan doe je er een stukje
>boter erbij tot het een mooie gladde massa is.
>Maak de puree op smaak met peper en zout.
>Een variant is dat je door de puree wat kaas doet.
Puree ziemniaczane
400 gr ziemniaków
masło (dużo)
sól, pieprz
Ugotować ziemniaki. Odcedzić, odparować. Zgnieść i zmieszać z masłem.
Dobrze zgnieść - na gładką masę. W razie potrzeby dadać więcej masła.
Dodać sól i pieprz do smaku.
Inny wariant - dodać trochę żółtego sera i wymieszać.
Pozdrawiam,
Dagmara
|