Data: 2001-07-13 13:03:42
Temat: Re: Shoarma
Od: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
> :
> A moze sprobuj kupic metke tatarska, albo cebulowa? Nie wiem jakie konkretnie
> mieso wchodzi w sklad tego holenderskiego, ale sadze, ze sie "przyda". A mi w
> Belgii najbardziej smakowalo takie cos jak "American Prepare". To jest
> spolszczona nazwa, ale ten wyrob mozna by porownac do naszej "metki tatarskiej"
> z tym, ze o niebo lepsze.
tak z ciekawości poszukałem i znalazłem straszne ilości recept.
Tak po pierwsze primo: ta angielsko-amerykańska recepta to to, co w
polsce sprzedają jako pity a w niemczech jako Doener Kebap lub Gyros w
zależności od przynależności narodowościowej osobnika. Co do recept, to
znalazłem np. taką, gdzie człowiek pisze, że Garam Masala bardzo dobrze
pasuje jako mieszanka do tego. Inne znalazłem, to był tylko majeranek,
kumin, sól, pieprz i olej. Recept jest chyba mnóstwo.
Aha, szukajcie też jako shwarma i shawarma.
Waldek
|