Data: 2001-07-13 12:39:46
Temat: Re: Shoarma
Od: "Jakub Poteraj" <p...@w...lodz.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> wrote in message
news:3B4ECE65.8A8DD24B@zedat.fu-berlin.de...
> >
> > > Wychodzi mi na to, że do tego przepisu potrzebne jest to mięso, o
> > > którym pisałam w poprzednim poście - czyli gotowe już z przyprawami...
> >
> > Mam nadzieje, ze w Polszcze da sie tak przyzadzone mieso kupic. Dzis
jeszcze
> > rusze na poszukiwania.
> >
>
> ja jeszcze doczytałem skład przyprawy, ale bez proporcji:
> kolendra, kumin, papryka, curry, kruidnagelen (goździki?) i pieprz.
> (tak na wszelki wypadek, bo mój holenderski nie jest najlepszy:
> kruidnagelen = goździki,
> to mam nadzieję pasuje?
ja tez jeszcze znalezlem anglojezyczny przepis na shoarme na stronie
http://members.nbci.com/_XMCM/arrisjenl/public_html/
Dutch/shoarma.htm
gdzie podane sa przyprawy, ale w jakichs przerazajacych proporcjach, bo na
9 kg poledwicy wolowej (sirloin tip?) lub udzca cielecego bez kosci
(boneless leg of veal) oraz 9 kg jagnieciny (boneless lamb) - czyzby w sumie
18 kg miecha?!
Oto przyprawy:
1 lyzka kardamonu (ground cardamon seed)
1 1/2 lyzki galki muszkatolowej (nutmeg)
1 lyzeczka cynamonu
1 lyzeczka pieprzu
20 zabkow czosnku
1 lyzka gozdzikow
3 liscie laurowe
1/2 szklanki soli
3 cebule pokrojone w plastry
3 pokrojone cytryny
2 szklanki wody
1 szklanka soku z cytryny
1/2 szklanki bialego octu
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sos Tabasco do smaku
1/2 kg chyba sloniny (lamb fat)
1 duzy pomidor
1 duza zielona papryka
uff... duzo tego. Siedem pierwszech skladnikow trzeba utrzec ze soba w
mozdzierzu potem zmieszac z reszta i w tym marynowac mieso.
Dalej nie wiem czy jest sens pisac. Do mnie przychodzi tylko 6 znajomych a
to jest przepis chyba dla calego oddzialu wojska.
Pozdrowienia
Kuba
|