Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.silweb.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Jakub Poteraj" <p...@w...lodz.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Shoarma
Date: Fri, 13 Jul 2001 14:39:46 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 56
Message-ID: <9imq8t$n6l$1@news.tpi.pl>
References: <9im7pa$e5f$1@news.tpi.pl> <3...@z...fu-berlin.de>
<9imatp$fg$1@news.tpi.pl> <e...@4...com>
<9imfp0$pnp$1@news.tpi.pl> <3...@z...fu-berlin.de>
NNTP-Posting-Host: 194.204.164.146
X-Trace: news.tpi.pl 995028061 23765 194.204.164.146 (13 Jul 2001 12:41:01 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 13 Jul 2001 12:41:01 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.3825.400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.3825.400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:58558
Ukryj nagłówki
"Waldemar Krzok" <w...@z...fu-berlin.de> wrote in message
news:3B4ECE65.8A8DD24B@zedat.fu-berlin.de...
> >
> > > Wychodzi mi na to, że do tego przepisu potrzebne jest to mięso, o
> > > którym pisałam w poprzednim poście - czyli gotowe już z przyprawami...
> >
> > Mam nadzieje, ze w Polszcze da sie tak przyzadzone mieso kupic. Dzis
jeszcze
> > rusze na poszukiwania.
> >
>
> ja jeszcze doczytałem skład przyprawy, ale bez proporcji:
> kolendra, kumin, papryka, curry, kruidnagelen (goździki?) i pieprz.
> (tak na wszelki wypadek, bo mój holenderski nie jest najlepszy:
> kruidnagelen = goździki,
> to mam nadzieję pasuje?
ja tez jeszcze znalezlem anglojezyczny przepis na shoarme na stronie
http://members.nbci.com/_XMCM/arrisjenl/public_html/
Dutch/shoarma.htm
gdzie podane sa przyprawy, ale w jakichs przerazajacych proporcjach, bo na
9 kg poledwicy wolowej (sirloin tip?) lub udzca cielecego bez kosci
(boneless leg of veal) oraz 9 kg jagnieciny (boneless lamb) - czyzby w sumie
18 kg miecha?!
Oto przyprawy:
1 lyzka kardamonu (ground cardamon seed)
1 1/2 lyzki galki muszkatolowej (nutmeg)
1 lyzeczka cynamonu
1 lyzeczka pieprzu
20 zabkow czosnku
1 lyzka gozdzikow
3 liscie laurowe
1/2 szklanki soli
3 cebule pokrojone w plastry
3 pokrojone cytryny
2 szklanki wody
1 szklanka soku z cytryny
1/2 szklanki bialego octu
1/2 szklanki oliwy z oliwek
sos Tabasco do smaku
1/2 kg chyba sloniny (lamb fat)
1 duzy pomidor
1 duza zielona papryka
uff... duzo tego. Siedem pierwszech skladnikow trzeba utrzec ze soba w
mozdzierzu potem zmieszac z reszta i w tym marynowac mieso.
Dalej nie wiem czy jest sens pisac. Do mnie przychodzi tylko 6 znajomych a
to jest przepis chyba dla calego oddzialu wojska.
Pozdrowienia
Kuba
|