« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-03-29 12:41:32
Temat: SledzieWitam!
Myslalem.ze o sledziach wiem wszystko jakiem Kaszub z nad morza.
ale.....
Nigdy nie interesowalem sie jak odpowiednio zasolic i przechowac swieze
sledzie.Co dodac oprocz soli.W jakim naczyniu to zrobic i ile czasu musza
polezec.Jezeli ktos ma jakes dobre porady lub wie gdzi je szukac to poprosze
o informacje.
Stanislaw z Gdanska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-03-29 13:50:03
Temat: Re: SledzieOn Mar 29, 2:41 pm, "TreStan" <t...@n...pl> wrote:
> Witam!
> Myslalem.ze o sledziach wiem wszystko jakiem Kaszub z nad morza.
> ale.....
> Nigdy nie interesowalem sie jak odpowiednio zasolic i przechowac swieze
> sledzie.Co dodac oprocz soli.W jakim naczyniu to zrobic i ile czasu musza
> polezec.Jezeli ktos ma jakes dobre porady lub wie gdzi je szukac to poprosze
> o informacje.
>
> Stanislaw z Gdanska
Masz tutaj:
http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=527 /ryby do wędzenia
Gdzieś jednak w starej książce czytałam, że ryby solone "na
przechowanie" należy układać warstwami, w naczyniu kamionkowym,
zasypywać obficie solą kamienną, uprzednio wyprażoną w piekarniku. Na
dno i na wierzch warstwa soli - gruba. Ubijać lekko warstwy podczas
ich układania i solenia. Szczelnie zamknąć. Przechowywać w zimnym
miejscu.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |