« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-08-06 23:29:50
Temat: Śledzik dla dzodzoDo szreniuchy (gęstej jak olej) przygotuję sljedzika:
Weź matijasy porządne, na dzwonka pokrajaj, musztardą dobrą lekko posmaruj,
majerankiem poprósz, warstwami w słoju układaj, a olejem dobrym nie zapomnij
przelać.
Do lodówki włóż, aby się przegryzły. Na trzeci dzień podaj, a o gorzałce
oleistej nie zapomnij.
I śledzik na drugą nóżkę:
Matijasy uprzednio w dzwonka pokrojone, czarnym pieprzem posypane i w słoju
z dobrym olejem ułożone, na półmisek wyłóż. Cebulą bardzo drobno posiekaną
dobrze posyp i octem z grzybków marynowanych polej*. Pieprzem posyp,
spożywaj, a o gorzałce przynależnej nie zapomnij.
ogr
* zalewa octowa wg przepisu mojej Babci musi byś lekko słodka, dobrze octowa
(nie jak kupne byle co) z listkiem bobkowym, ziarnkami pieprzu, a w środku
słoika cudne rydze marynowane, poezja po prostu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
« poprzedni wątek | następny wątek » |