Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Smalec raz jeszcze

Grupy

Szukaj w grupach

 

Smalec raz jeszcze

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-05-17 07:21:41

Temat: Smalec raz jeszcze
Od: "Madziarm" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

A czy pamiętacie zalewane w smalcu kiełbasy i pieczenie?
Zrobiłem onegdaj smażoną w smalcu który się właśnie robił białą kiełbasę i
zalałem to wszystko w blaszanej rynce. Wychodzi z tego doskonała tuszonka.
(kto jeszcze pamięta te konserwy z czasów kryzysu?) Ogórek kiszony i mamy
doskonałą zakąskę do wódki. A kiełbasa może w smalcu stac miesiacami
(oczywiscie nie naruszona :)))
Może ktoś zalewał w smalcu coś jeszcze innego - niech się pochwali efektami.

Madziarm
____
PM
m...@f...onet.pl or m...@g...pl



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-05-17 08:51:11

Temat: Re: Smalec raz jeszcze
Od: Ulka <u...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Może ktoś zalewał w smalcu coś jeszcze innego - niech się pochwali efektami.

Miesko, zazwyczaj lopatka lub karkowka, duszone jak na gulasz, potem
do kamionki i zalewamy smalczykiem, mieszamy i juz. Byla to jedna z
zelaznych potraw(ladych pare lat temu) zostawianych mezom, gdu zony
wyjezdzaly z domu( + bigos + fasolka po bretonsku + kartka na lodowce:
na 2 polce od gory masz w garnku....) :-)))) Ulka


--
Przyznajemy się do niskich cen - http://rubikon.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-18 09:44:46

Temat: Odp: Smalec raz jeszcze
Od: "krisklos" <k...@m...dmp.corp> szukaj wiadomości tego autora


> Może ktoś zalewał w smalcu coś jeszcze innego - niech się pochwali
efektami.

Pamietam, ze moj dziadek przygotowywal w ten sposob grzyby, zwlaszcza
opienki, niestety nie pamietam przepisu, W kazdym bac razie njie trzeba bylo
ich namaczac jak suszone,lub plukac jak marynowane czy solone, aby
przyrzadzic sos, a i sos mial najbrdziej zblizony smak do sos robionego ze
swiezych.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-21 09:09:57

Temat: Re: Smalec raz jeszcze
Od: Bogusław Kempny <k...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

krisklos wrote:

> Pamietam, ze moj dziadek przygotowywal w ten sposob grzyby, zwlaszcza
> opienki, niestety nie pamietam przepisu, W kazdym bac razie njie trzeba bylo
> ich namaczac jak suszone,lub plukac jak marynowane czy solone, aby
> przyrzadzic sos, a i sos mial najbrdziej zblizony smak do sos robionego ze
> swiezych.
Nie wiem, czy Twoj dziadek robil tak samo, ale ja grzyby smaze
nie zalujac smalcu,
bez soli, potem przekladam gorace do sloikow i zakrecam. Na
drugi dzien sloiki
pasteryzuje, ne tzreci dzien ponownie. Zima potrawa z takich
grzybow wychodzi
jak ze swiezo zebranych w lesie.

BK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

indyk
szparagi
Smalec babci - jak?
Szlachetne trunki - Wasze sugestie
Czouem, pizzowe potwory! :-)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »