| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-04-22 07:46:48
Temat: Re: Smażony ryż - jak to zrobić bez bólu ?
Użytkownik "Metis" <m...@y...com> napisał w wiadomości
news:a9ounm$esb$1@absinth.dialog.net.pl...
> Witam,
>
> To moj debiut tutaj, ale cos mi sie wydaje ze sie zadomowie.
Jestescie
> bardzo "smaczni" :)
> Na poczatek mam pytanie.
>
> Jak usmazyc ryz?
>
> Jadlem super ryz smazony z czosnkiem i probowalem to zrobic w
domu. Niestety
> mocno sie przykleja do patelni i jest bardzo tlusty (wciaga
kazda ilosc
> oliwy).
>
> Pozdrawiam
> Alex
>
>
>
No cóż Aleksie smażony ryż tak naprawdę to rzadko bywa smażony.
Ja żeby uzyskać efekt "smażonego" dodaję trochę oleju sezamowego.
Przepis : 1kg ryżu ugotowanego na sypko, duża garść posiekanego
"na pyłek",
pora, takaż garść posiekanych grzybów mun i marchewki (ważne coby
jej nie trzeć
bo ma lekko chrupać), 2-3 roztrzepane jaja usmażone "na sztywno" i
posiekane dość
drobno. Wymieszaćw misce wszystkie składniki z gorącym ryżem,
dodać 30ml oleju sezamowego, łyżkę glutaminianu i zamieszać
jeszcze raz. Aha miska powinna być dość duża.
pozdr.Alex
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |