Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sos chrzanowy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sos chrzanowy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-04-21 18:36:40

Temat: Sos chrzanowy
Od: "Trepczyk Stanislaw" <t...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!

Kochani przypomnijcie mi jak sie robi sos chrzanowy! Robilem go kilka lat
temu ale mi sie zapomnialo.Ma on byc do jajek i do parowek na cieplo.

Bede wdzieczny
Stanislaw z Gdanska


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-04-21 18:42:38

Temat: Re: Sos chrzanowy
Od: walkie <walkie@no_spam_wroclaw.net.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Trepczyk Stanislaw napisał:
> Witam!
>
> Kochani przypomnijcie mi jak sie robi sos chrzanowy! Robilem go kilka lat
> temu ale mi sie zapomnialo.Ma on byc do jajek i do parowek na cieplo.
>
> Bede wdzieczny
> Stanislaw z Gdanska
>
>
sloiczek chrzanu
maly kubek smietany
2 lyzki majonezu
3 posiekane drobno jajka

wymieszac wszystko razem.
u mnie taki jest zawsze na Wielkanoc

--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-21 19:45:43

Temat: Re: Sos chrzanowy
Od: "Misielin" <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

w ok. szklance rosołu rozmieszać 2-3 łyzeczki chrzanu, zagotować , dosmaczyć
cukrem, zasmażyć lub zagęścić mąka ziemniaczana.

pozdr


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-21 19:57:56

Temat: Re: Sos chrzanowy
Od: "Trepczyk Stanislaw" <t...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

> w ok. szklance rosołu rozmieszać 2-3 łyzeczki chrzanu, zagotować ,
dosmaczyć
> cukrem, zasmażyć lub zagęścić mąka ziemniaczana.
>
> pozdr
> Ok!
A bardziej wykwintnie?

Stanislaw


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-21 20:30:38

Temat: Re: Sos chrzanowy
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

In <c66jri$1et$1@nemesis.news.tpi.pl> Trepczyk Stanislaw wrote:
>> w ok. szklance rosołu rozmieszać 2-3 łyzeczki chrzanu, zagotować ,
> dosmaczyć
>> cukrem, zasmażyć lub zagęścić mąka ziemniaczana.
>>
>> pozdr
>> Ok!
> A bardziej wykwintnie?
>
> Stanislaw

Do jajek lub parówek to nie musi być wykwintny sos. Do jajek zrobiłbym
sos najzwyklejszy, że nie powiem ordynarny -- białą zasmażkę
rozprowadzić rosołem, dodać tartego chrzanu do smaku, zagotować posolić,
na końcu dodać kwaśnej śmietany.
Do parówek dałbym po prostu chrzan na zimno.
Jeżeli natomiast ma być wykwintnie to tak:

Robimy sos angielski maślany -- białą zasmażkę z dwu łyżek masła i 1/2
kubka mąki rozprowadzamy wodą (ok. 1 kubka), gotujemy i energicznei
mieszając dodajemy pół kostki masła w małych kawałkach,
4 łyżki śweiżego tartego chrzanu gotujemy w 200 ml rosołu, dodajemy
przygotowyn uprzedni sos angielski, redukujemy mieszając do odpowiedniej
gęstości, przecieramy przez sito. Zaciągamy dwoma żółtkami, na koniec
dodajemy 2 łyżki ostrej musztardy zmieszanej z dwoma łyżkami octu
winnego lub cytryny.
To się nazywa sauce Albert.

Władysław

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-22 04:02:33

Temat: Re: Sos chrzanowy
Od: "Trepczyk Stanislaw" <t...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

> To się nazywa sauce Albert.
>
> Władysław

Dzieki!
O cos takiego mi chodzilo.Moze troche go zmotyfikuje (znajac siebie) ale na
pewno go przygotuje.

Stanislaw z Gdanska


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: Szynkowar
Re: dwa słoiki selera
Re: jak zrobic klasyczny winegret?
komunia
Chcica!

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »