| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-04-21 18:36:40
Temat: Sos chrzanowyWitam!
Kochani przypomnijcie mi jak sie robi sos chrzanowy! Robilem go kilka lat
temu ale mi sie zapomnialo.Ma on byc do jajek i do parowek na cieplo.
Bede wdzieczny
Stanislaw z Gdanska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-04-21 18:42:38
Temat: Re: Sos chrzanowyUżytkownik Trepczyk Stanislaw napisał:
> Witam!
>
> Kochani przypomnijcie mi jak sie robi sos chrzanowy! Robilem go kilka lat
> temu ale mi sie zapomnialo.Ma on byc do jajek i do parowek na cieplo.
>
> Bede wdzieczny
> Stanislaw z Gdanska
>
>
sloiczek chrzanu
maly kubek smietany
2 lyzki majonezu
3 posiekane drobno jajka
wymieszac wszystko razem.
u mnie taki jest zawsze na Wielkanoc
--
* Justyna - walkie!
* http://walkie.cegla.art.pl & http://shanties.art.pl
* http://www.grupa.szantymaniak.pl/?walkie!
* Nawet ząb bywa wstawiony!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-21 19:45:43
Temat: Re: Sos chrzanowyw ok. szklance rosołu rozmieszać 2-3 łyzeczki chrzanu, zagotować , dosmaczyć
cukrem, zasmażyć lub zagęścić mąka ziemniaczana.
pozdr
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-21 19:57:56
Temat: Re: Sos chrzanowy> w ok. szklance rosołu rozmieszać 2-3 łyzeczki chrzanu, zagotować ,
dosmaczyć
> cukrem, zasmażyć lub zagęścić mąka ziemniaczana.
>
> pozdr
> Ok!
A bardziej wykwintnie?
Stanislaw
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-21 20:30:38
Temat: Re: Sos chrzanowyIn <c66jri$1et$1@nemesis.news.tpi.pl> Trepczyk Stanislaw wrote:
>> w ok. szklance rosołu rozmieszać 2-3 łyzeczki chrzanu, zagotować ,
> dosmaczyć
>> cukrem, zasmażyć lub zagęścić mąka ziemniaczana.
>>
>> pozdr
>> Ok!
> A bardziej wykwintnie?
>
> Stanislaw
Do jajek lub parówek to nie musi być wykwintny sos. Do jajek zrobiłbym
sos najzwyklejszy, że nie powiem ordynarny -- białą zasmażkę
rozprowadzić rosołem, dodać tartego chrzanu do smaku, zagotować posolić,
na końcu dodać kwaśnej śmietany.
Do parówek dałbym po prostu chrzan na zimno.
Jeżeli natomiast ma być wykwintnie to tak:
Robimy sos angielski maślany -- białą zasmażkę z dwu łyżek masła i 1/2
kubka mąki rozprowadzamy wodą (ok. 1 kubka), gotujemy i energicznei
mieszając dodajemy pół kostki masła w małych kawałkach,
4 łyżki śweiżego tartego chrzanu gotujemy w 200 ml rosołu, dodajemy
przygotowyn uprzedni sos angielski, redukujemy mieszając do odpowiedniej
gęstości, przecieramy przez sito. Zaciągamy dwoma żółtkami, na koniec
dodajemy 2 łyżki ostrej musztardy zmieszanej z dwoma łyżkami octu
winnego lub cytryny.
To się nazywa sauce Albert.
Władysław
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-04-22 04:02:33
Temat: Re: Sos chrzanowy> To się nazywa sauce Albert.
>
> Władysław
Dzieki!
O cos takiego mi chodzilo.Moze troche go zmotyfikuje (znajac siebie) ale na
pewno go przygotuje.
Stanislaw z Gdanska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |