| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2007-02-26 22:54:36
Temat: Sos do caprese.Póki mi jeszcze wolno... ;-)
Ocet balsamiczny (ciemny) - 1/4 szklanki
Oliwa z oliwek (extra vergine) - 2/3 szklanki
Pieprz zielony mielony dość grubo - 1/2 łyżeczki płaskiej (można
próbować więcej)
Bazylia suszona - 1 pełna łyżeczka
lub bazylia świeża - odp. więcej
Czosnek granulowany - 1/4 płaskiej łyżeczki
Cukier - 1/2 do 1 łyżeczki
Sól - 1/4 do 1/3 łyżeczki
Ocet wlać do słoika typu twist, dodać składniki sypkie.
Wymieszać, pozostawić na 1/2 godziny (aby zioła się zmacerowały i
uwolniły aromat i smak).
Dodać oliwę, zakręcić słoik dokładnie.
Wstrząsać słoikiem bardzo energicznie (słoik trzymać ukośnie,
wstrząsać wzdłuż jego osi hmmm... symetrii),
aż mieszanka zmieni konsystencję na gęstą. Sos stosować przede
wszystkim do caprese, ale można i do samych pomidorów, sałaty itp.,
bo jest super.
Uwaga: Ja robię wariację caprese - dodając do potrawy prócz pomidorów
i mozzarelli - plasterki avocado, wszystko w równych proporcjach,
układane ukośnie jeden na drugim. Zalewam obficie sosem, aby pływało.
Pięknie wygląda, jeszcze lepiej smakuje.
I to jest to...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2007-02-27 13:23:00
Temat: Re: Sos do caprese.On 26 Lut, 22:54, m...@y...com wrote:
ten przepis to tez wariacja na temat caprese,
oryginalne caprese to mozarella z krowiego mleka, pomidory, sol,
pieprz i oliwa. pozniej zaczeto dodawac szczypte suszonego oregano i
troche rukoli.
tak caprese bylo podawane na Capri.
w innych czesciach wloch zamiast rukoli - swieza bazylia.
w w przepisie nie ma tez balsamico - ktory "niszczy" smak delikatnego
sera.
caly sens caprese opiera sie na na prostocie i najwyzszej jakosci
skladnikow,
traci wiec ona sens kiedy nie ma swiezych pomidorow i dostepu do
dobrej mozarelli...
m.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2007-02-27 17:19:46
Temat: Re: Sos do caprese.
<m...@y...com> wrote in message
news:1172530476.285133.94440@t69g2000cwt.googlegroup
s.com...
Póki mi jeszcze wolno... ;-)
Przestan zalosnie lizac teraz dupe na grupie.
Nigdy nikt juz nie bedzie nawet probowal traktowac cie inaczej niz najgorsze
scierwo i jebany troll, ktorym jestes razem z ta przybleda pansravista.
Spierdalaj dziwko.
--
Bluzgacz
GG:5015
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2007-02-28 08:29:48
Temat: Re: Sos do caprese.Bluzgacz napisał(a):
>
> <m...@y...com> wrote in message
> news:1172530476.285133.94440@t69g2000cwt.googlegroup
s.com...
> Póki mi jeszcze wolno... ;-)
>
> Przestan zalosnie lizac teraz dupe na grupie.
Ejże. Nie przeginaj. Póki pisze na temat, niech pisze.
E.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2007-02-28 11:25:13
Temat: Re: Sos do caprese.On 28 Lut, 09:29, "E." <e...@o...pl> wrote:
> Bluzgacz napisał(a):
>
>
>
> > <m...@y...com> wrote in message
> >news:1172530476.285133.94440@t69g2000cwt.googlegrou
ps.com...
> > Póki mi jeszcze wolno... ;-)
>
> > Przestan zalosnie lizac teraz dupe na grupie.
>
> Ejże. Nie przeginaj. Póki pisze na temat, niech pisze.
Dzięki ;-)
Jeśli jednak mam konkurować o miejsce z bluzgaczem, to chyba dam sobie
spokój rzeczywiście.
Bawcie się dobrze - on Wam odpowiada, ja nie.
Zostawiam wolne miejsce na tej gałązce - zanim się złamie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2007-02-28 12:15:52
Temat: Re: Sos do caprese.On 27 Lut, 18:19, "Bluzgacz" <n...@w...il> wrote:
> <m...@y...com> wrote in message
>
> news:1172530476.285133.94440@t69g2000cwt.googlegroup
s.com...
> Póki mi jeszcze wolno... ;-)
>
> Przestan zalosnie lizac teraz dupe na grupie.
> Nigdy nikt juz nie bedzie nawet probowal traktowac cie inaczej niz najgorsze
> scierwo i jebany troll, ktorym jestes razem z ta przybleda pansravista.
> Spierdalaj dziwko.
> --
>
> Bluzgacz
> GG:5015
> alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
Przypomnij sobie :
http://groups.google.com/group/pl.sci.psychologia/br
owse_thread/thread/7768314fd02a4d5/669eb171e8c1544e?
lnk=st&q=&rnum=1#669eb171e8c1544e
Ja już wiem, czemu własnie tu bluzgasz: bo ci powiedzieli gdzie
indziej, czym jesteś. Tam cię nie chcieli, a tu - i owszem.
Dlatego razem tu nie będziemy - co to, to nie.
Króluj tu po wsze czasy - "wsze" weź dosłownie.
Może nawet cię zaproszą na grupowe spotkanie :-))))))))))))
Swoją drogą - ciekawe, czy tak wprost z kloaki, czy się umyjesz
najpierw...
Może jakaś "perfuma" nawet ?
:-))))))))))))))))))))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2007-03-01 22:14:12
Temat: Re: Sos do caprese.
<m...@y...com> wrote in message
news:1172664952.018600.116380@j27g2000cwj.googlegrou
ps.com...
Ja już wiem, czemu własnie tu bluzgasz: bo ci powiedzieli gdzie
indziej, czym jesteś. Tam cię nie chcieli, a tu - i owszem.
Dlatego razem tu nie będziemy - co to, to nie.
Króluj tu po wsze czasy - "wsze" weź dosłownie.
Może nawet cię zaproszą na grupowe spotkanie :-))))))))))))
Swoją drogą - ciekawe, czy tak wprost z kloaki, czy się umyjesz
najpierw...
Może jakaś "perfuma" nawet ?
:-))))))))))))))))))))
Hehehe i kto to mowi? "Osoba" ktorej slowo jest chuja warte.
Skoro jest tyle warte, to odpowiedz pierdolony pasztecie, jak uwazasz, czy
przejmuje sie twoimi trollowskimi rzygowinami?
Mozesz wypierdalac.
Co do PSP to zaczalem tam pisac 9 lat temu, jak ty pojebana kretynko bylas w
takim wieku, ze na ksiedza jeszcze zorro mowilas.
I pisywac bede zawsze.
--
Bluzgacz
GG:5015
alt.pl.zbluzgaj - kultura alternatywna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |