Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sosy

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sosy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-07-27 20:22:29

Temat: Sosy
Od: "Mariusz" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jakie robicie sosy do np. chińszczyzny albo do ryby z parowaru z warzywami?

--
Mariusz


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2009-07-27 22:17:55

Temat: Re: Sosy
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> szukaj wiadomości tego autora

Mariusz pisze:
> Jakie robicie sosy do np. chińszczyzny albo do ryby z parowaru z warzywami?
>

Ja do chińszczyzny zasadniczo sosów nie dodaje, chyba ze pare kropel tabasco
Za to do białej ryby gotowanej na parze uwielbiam sos czosnkowo-ziołowy oraz
brokułowo-serowy


Sos czosnkowo-ziołowy:
jeden mały jogurt naturalny, majonez, oregano, bazylia, sól, cukier, 3-4 ząbki
czosnku

Jogurt dokładnie zmieszać z dwoma czubatymi łyzkami majonezu, dodać 3 pokaźne ząbki
czosnku
przecisniete przez praske, dodac szczypte soli, plaska lyzeczke cukru, szczypte
oregano i bazylii,
dokladnie wymieszac i odstawic do lodówki na 15-20min żeby sie przegryzło


Nieco bardziej czasochłonny ale rownie smaczny jest sos serowo-brokułowy:
1 świeży brokuł lub paczka mrożonych brokułów, ser pełnotłusty np. morski, 3-4łyzki
śmietany, sól,
pieprz (najlepiej świeżo zmielony)

Zagotować garnek lekko osolonej wody, brokuł podzielić na małe 'dzwoneczki' (o ile
świeży) i wrzucic
do wrzacej wody, świeży gotować okolo 3-4min mrożone 6-8min, nalezy sprawdzac
widelcem - jesli
wchodzi gładko to jest gotowy, nastepnie odlać połowe wody i zmiksować na jednolitą
kremową masę,
lub jak kto woli zostawic wiecej 'cząstek stałych', ja osobiscie nie miksuje tylko
rozgniatam
tłuczkiem do ziemniaków, nastepnie dodać 3-4łyzki smietany aby się ładnie zbieliło,
doprawić solą i
pieprzem, nastepnie postawic garnek na niewielkim ogniu i starkować pokaźną ilośc
sera, ciągle
mieszając, konsystencja powinna być kremowa, jeśli jest zbyt wodniste mozna dodać
odrobine mąki,
gotować do całkowitego roztopienia sie sera, i podawać na ciepło, sos po schłodzeniu
robi sie bardzo
gęsty

Świetnie smakuje z białą rybą oraz warzywami, osobiscie jadam z brokułami i małymi
marchewkami, a
jeśli jest okazja to nie obejdzie sie bez młodych ziemniaków

--
Leechme - Katalog Galerii Flash & CSS - http://leechme.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

kielki sojowe
poszukuję nr 14 zioła dla zdrowia i urody
Automat do pieczenia chleba
kiszone ogorki - dlaczego robia sie miekkie
pieczenie w piekarniku a kapiacy tluszcz

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »