Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia kiszone ogorki - dlaczego robia sie miekkie

Grupy

Szukaj w grupach

 

kiszone ogorki - dlaczego robia sie miekkie

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 9


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2009-07-25 19:28:40

Temat: kiszone ogorki - dlaczego robia sie miekkie
Od: "R.M." <f...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
Czy ktos sie orientuje co moze byc przyczyna, ze ogorki kiszone robia
sie miekkie, co robie nie tak przy kiszeniu?

pozdrawiam,
R.M.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2009-07-25 19:39:30

Temat: Re: kiszone ogorki - dlaczego robia sie miekkie
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> szukaj wiadomości tego autora

R.M. pisze:
> Witam,
> Czy ktos sie orientuje co moze byc przyczyna, ze ogorki kiszone robia
> sie miekkie, co robie nie tak przy kiszeniu?
>
Dołącze sie do pytania - tak sie składa ze sam mialem je zadać w najbliższym czasie
Z tego co udało mi sie wyczytac to są specjalne gatunki ogórków gruntowych które
nadają sie do
kiszenia, chyba było o tym na grupie niedawno

--
Leechme - Katalog Galerii Flash & CSS - http://leechme.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2009-07-25 20:17:25

Temat: Re: kiszone ogorki - dlaczego robia sie miekkie
Od: Baseciq <n...@b...org> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 25 Jul 2009 21:39:30 +0200, vcore napisał(a):

> R.M. pisze:
>> Witam,
>> Czy ktos sie orientuje co moze byc przyczyna, ze ogorki kiszone robia
>> sie miekkie, co robie nie tak przy kiszeniu?
>>
> Dołącze sie do pytania - tak sie składa ze sam mialem je zadać w najbliższym czasie
> Z tego co udało mi sie wyczytac to są specjalne gatunki ogórków gruntowych które
nadają sie do
> kiszenia, chyba było o tym na grupie niedawno

Jeszcze gałązka wiśni. Taka z liściami.
--
www.baseciq.org
"Rozmowa z Kolejami Mazowieckimi tym się różni od rozmowy z
terrorystami, że z terrorystami można negocjować".

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2009-07-26 06:00:45

Temat: Re: kiszone ogorki - dlaczego robia sie miekkie
Od: Krystyna Chiger <k...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik vcore napisał:

>> Czy ktos sie orientuje co moze byc przyczyna, ze ogorki kiszone robia
>> sie miekkie, co robie nie tak przy kiszeniu?
> Dołącze sie do pytania - tak sie składa ze sam mialem je zadać w
> najbliższym czasie
> Z tego co udało mi sie wyczytac to są specjalne gatunki ogórków
> gruntowych które nadają sie do kiszenia, chyba było o tym na grupie
> niedawno
>
Myślę, że to nie chodzi o gatunek, tylko o sposób uprawy. Raz zakisiłam
ogórki z niewiadomego źródła i wyszły "kapcie". Kiszę zawsze tak samo,
więc musiała to być zasługa nawozów sztucznych.

--
Krycha&Co(ty) Wiem niewiele, lecz powiem, co wiem,
http://krycha.kofeina.net choć nie będzie to pewnie myśl złota:
Najpiękniejszą muzyką przed snem
jest mruczenie szczęśliwego kota. (F.Klimek)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2009-07-26 13:17:51

Temat: Re: kiszone ogorki - dlaczego robia sie miekkie
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> szukaj wiadomości tego autora

Krystyna Chiger pisze:
> Użytkownik vcore napisał:
>
>>> Czy ktos sie orientuje co moze byc przyczyna, ze ogorki kiszone robia
>>> sie miekkie, co robie nie tak przy kiszeniu?
>> Dołącze sie do pytania - tak sie składa ze sam mialem je zadać w
>> najbliższym czasie
>> Z tego co udało mi sie wyczytac to są specjalne gatunki ogórków
>> gruntowych które nadają sie do kiszenia, chyba było o tym na grupie
>> niedawno
>>
> Myślę, że to nie chodzi o gatunek, tylko o sposób uprawy. Raz zakisiłam
> ogórki z niewiadomego źródła i wyszły "kapcie". Kiszę zawsze tak samo,
> więc musiała to być zasługa nawozów sztucznych.
>
Ja kiedys kisiłem ogórki z jednego zbioru (z działki ciotki), i połowa wyszła bardzo
chrupiąca, a
pozostałe albo lekko skapciałe albo w ogóle flaki... :(

--
Leechme - Katalog Galerii Flash & CSS - http://leechme.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2009-07-26 13:34:02

Temat: Re: kiszone ogorki - dlaczego robia sie miekkie
Od: mal <m...@g...com> szukaj wiadomości tego autora

On 26 Lip, 15:17, vcore <mail*wytn...@vcore.pl> wrote:

> Ja kiedys kisiłem ogórki z jednego zbioru (z działki ciotki), i połowa wyszła
bardzo chrupiąca, a
> pozostałe albo lekko skapciałe albo w ogóle flaki... :(

Może za flaczenie odpowiedzialna jest wilgotność? Po prostu część
zbioru dojrzewała dłużej w pełnym słońcu. Wyciągnęłam rano do kanapki
ze słoja 1 twardy i 1 miękki :-( Z tego samego poletka, bez nawozów,
odmiana 'skierniewicki' - czyli jak najbardziej nadający się na
małosolny.

mal

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2009-07-26 14:04:25

Temat: Re: kiszone ogorki - dlaczego robia sie miekkie
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> szukaj wiadomości tego autora

mal pisze:
>
> Może za flaczenie odpowiedzialna jest wilgotność? Po prostu część
> zbioru dojrzewała dłużej w pełnym słońcu. Wyciągnęłam rano do kanapki
> ze słoja 1 twardy i 1 miękki :-( Z tego samego poletka, bez nawozów,
> odmiana 'skierniewicki' - czyli jak najbardziej nadający się na
> małosolny.
>
Mozliwe - moze byc tak ze te które są mniej dojrzałe bardziej nadają sie do kiszenia
niz te
przejrzałe, ale moze byc tak ze poprostu niektóre ogórki są 'nieszczelne' :-) Trzeba
zauwazyc ze te
sflaczałe czesto mają w sobie duzą ilosc wody, a czasami są nawet puste w środku

--
Leechme - Katalog Galerii Flash & CSS - http://leechme.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2009-08-09 13:12:21

Temat: Re: kiszone ogorki - dlaczego robia sie miekkie
Od: vcore <mail*wytnij*@vcore.pl> szukaj wiadomości tego autora

http://www.alert24.pl/alert24/1,84880,6902079,Alerto
wicz___Moje_ogorki_sycza_i_pekaja_.html
to warto przeczytac

--
Leechme - Katalog Galerii Flash & CSS - http://leechme.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2009-08-09 14:06:07

Temat: Re: kiszone ogorki - dlaczego robia sie miekkie
Od: "Panslavista" <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "vcore" <mail*wytnij*@vcore.pl> napisał w wiadomości
news:h5mhvl$3c$1@inews.gazeta.pl...
>
http://www.alert24.pl/alert24/1,84880,6902079,Alerto
wicz___Moje_ogorki_sycza_i_pekaja_.html

2 zł śrubka - 2000 - wiedzieć gdzie ją wkręcić.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

pieczenie w piekarniku a kapiacy tluszcz
ozorki - jak długo
Kuchnie IKEA
Liny modro gotowane... Czyli jak?
Kuchnia Amica gazowa na szkle - proszę o opinie

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »