Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!plix.pl!newsfeed1.plix.pl!wsisiz.edu.pl
!newsfeed.atman.pl!not-for-mail
From: "cbnet" <c...@n...pl>
Newsgroups: pl.sci.psychologia
Subject: Spagetti z mięsem (by cbnet)
Date: Wed, 7 Apr 2010 18:12:38 +0200
Organization: ATMAN
Lines: 36
Message-ID: <hpiafg$urt$1@node1.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: host-80-238-120-207.jmdi.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: node1.news.atman.pl 1270656304 31613 80.238.120.207 (7 Apr 2010 16:05:04
GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 7 Apr 2010 16:05:04 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5843
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
X-Antivirus: avast! (VPS 100407-0, 2010-04-07), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.sci.psychologia:529464
Ukryj nagłówki
Ponieważ tematy i dyskusje oscylują wokół malin, więc dla równowagi
chciałbym zaprezentować jak przyrządzić spagetti z mięsem wg przepisu,
który bardzo się u mnie sprawdza.
Do porcji dla 4-ch osób potrzebne będzie:
- 300-400 gram spagetii (im lepsze tym lepiej, ale bez przesady),
- 500 gram mięsa zmielonego z udźców indyczych (rzadne inne!),
- puszka (400g) pomidorów bez skórek,
- 200g sosu bologneze (np Dawtona z ziołami),
- 4 ząbki czosnku,
- przyprawa do kurczaka,
- trochę oleju słonecznikowego
- opcjonalnie: utarty ser żółty (wg uznania).
Na patelni (najlepiej typu wok) podgrzać olej i wrzucić pokrojony w grube
plasterki czosnek.
Po ok. 3 minutach dodać mięso i przyprawy w ilości zgodnej z preferencjami.
[Ja dodaję specjalną mieszankę przypraw w dość dużej ilości tak, aby samo
mięso było wyraźnie lekko pikantne.]
Całość smażyć mieszając przez min. 10 minut.
Dodać pomidory z puszki i wymieszać, a po kolejnych 10 minutach dodać sos.
Teraz całość podgrzewając na patelni należy zagęścić do konsystencji
lekko lejącej się pasty.
W międzyczasie należy także ugotować spagetti.
Makaron centralnie polany obficie mięsem podawać na gorąco.
Jeśli ktoś bardzo lubi można całość posypać nieco utartym serem, lecz
nie jest to konieczne.
Polecam. ;)
--
CB
|