Data: 2010-04-07 16:12:38
Temat: Spagetti z mięsem (by cbnet)
Od: "cbnet" <c...@n...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ponieważ tematy i dyskusje oscylują wokół malin, więc dla równowagi
chciałbym zaprezentować jak przyrządzić spagetti z mięsem wg przepisu,
który bardzo się u mnie sprawdza.
Do porcji dla 4-ch osób potrzebne będzie:
- 300-400 gram spagetii (im lepsze tym lepiej, ale bez przesady),
- 500 gram mięsa zmielonego z udźców indyczych (rzadne inne!),
- puszka (400g) pomidorów bez skórek,
- 200g sosu bologneze (np Dawtona z ziołami),
- 4 ząbki czosnku,
- przyprawa do kurczaka,
- trochę oleju słonecznikowego
- opcjonalnie: utarty ser żółty (wg uznania).
Na patelni (najlepiej typu wok) podgrzać olej i wrzucić pokrojony w grube
plasterki czosnek.
Po ok. 3 minutach dodać mięso i przyprawy w ilości zgodnej z preferencjami.
[Ja dodaję specjalną mieszankę przypraw w dość dużej ilości tak, aby samo
mięso było wyraźnie lekko pikantne.]
Całość smażyć mieszając przez min. 10 minut.
Dodać pomidory z puszki i wymieszać, a po kolejnych 10 minutach dodać sos.
Teraz całość podgrzewając na patelni należy zagęścić do konsystencji
lekko lejącej się pasty.
W międzyczasie należy także ugotować spagetti.
Makaron centralnie polany obficie mięsem podawać na gorąco.
Jeśli ktoś bardzo lubi można całość posypać nieco utartym serem, lecz
nie jest to konieczne.
Polecam. ;)
--
CB
|