| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-08 08:29:17
Temat: Spaghetti po mysliwskujak o tym pisze to cieknie mi slinka :-)
SPAGHETTI O MYSLIWSKU
Sos: 15 dag wedzonego, surowego boczku
2 duże ogorki kiszone ( nie mozna zastapic konserwowym)
2 cebule
3-4 suszone grzyby ( akurat sezon na grzyby)
2 lyzki koncentratu pomidorowego
0.5 szklanki rosołu lub 1 kostka rosołowa
2 lyzki masła lub margaryny
1 plaska lyzka maki
0.5 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
przyprawy: papryka, pieprz, sol
Surowka: 30 dag bialej kapusty lub wloskiej( jest smaczniejsza) - drobno
posiekac, posolic i odczekac az zmieknie. Zalac sosem ze smietany, cukru i
soku cytrynowego.
Dodatkowo: 30 dag zoltego, ostrego sera zetrzec na drobnej tarce. Do tej
porcji sosu potrzeba około 30 dag makaronu.
Grzyby namoczone wczesniej, ugotowac w malej ilosci wody ( jesli zostanie
wody po grzybach dodajemy do sosu). Cebule pokroic w poltalarki i udusic na
zloty kolor. Pokroic w cienkie paseczki boczek, ogorki i dodac do nich
cebule. Na tluszczu zrobic biała zasmazke i rozprowadzic rosolkiem. Dodac
koncentrat, chwile pogotowac. Połaczyc z pozostalymi skladnikami, wymieszac,
dodac wino i doprawic do smaku.
Podawac makaron polany sosem, posypany startym serem, osobno surowka. Mozna
podac wino (nawet to samo co do sosu)
SMACZNEGO !
przekonacie sie... :-)
......... chociaz nie kazdemu moze smakowac............
ale polecam ;-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-10 07:53:51
Temat: Re: Spaghetti po mysliwsku i makaron
> SPAGHETTI O MYSLIWSKU
>
> Sos: 15 dag wedzonego, surowego boczku
> 2 duże ogorki kiszone ( nie mozna zastapic konserwowym)
> 2 cebule
itd
Kiedys juz byl sos probowany, ze zamiast wina czerwonego, dodany zostal
szampan (nie bylo go w domu, a chec zrobienia byla spora :-))
i....
wyszedl calkiem przyzwoity smak. Ktos moze to nazwac profanacja potrawy, a
co tam, wazne ze smak byl dobry.. :-)
Ostatnio kupuje makaron do spagheti firmy "Malma" ( torebka jest w
bialo-granatowa kratke). Makaron jest w postaci jakby "gniazdek" i jeszt
szeroki. Bardzo fajnie smakuje. Zastapilysmy go cienkim. We Wloszech czaesto
jadaja teraz grubsze makarony.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-18 09:29:16
Temat: Re: Spaghetti po mysliwsku i makaron
Użytkownik "Ula Dobies" <u...@w...pl> napisał w wiadomości
news:alk9jb$mis$5@news.tpi.pl...
>
> > SPAGHETTI O MYSLIWSKU
> >
> > Sos: 15 dag wedzonego, surowego boczku
> > 2 duże ogorki kiszone ( nie mozna zastapic konserwowym)
> > 2 cebule
>
> itd
>
> Kiedys juz byl sos probowany, ze zamiast wina czerwonego, dodany zostal
> szampan (nie bylo go w domu, a chec zrobienia byla spora :-))
> i....
> wyszedl calkiem przyzwoity smak. Ktos moze to nazwac profanacja potrawy, a
> co tam, wazne ze smak byl dobry.. :-)
>
> Ostatnio kupuje makaron do spagheti firmy "Malma" ( torebka jest w
> bialo-granatowa kratke). Makaron jest w postaci jakby "gniazdek" i jeszt
> szeroki. Bardzo fajnie smakuje. Zastapilysmy go cienkim. We Wloszech
czaesto
> jadaja teraz grubsze makarony.
>
Ludzie nie wiecie co tracicie nie interesujac sie tym przepisem .Zawsze co
wyglada skromnie i niepozornie jest tak naprawde wart uwagi .Nie bojcie sie
sprobowac tego przepisu a nie pozalujecie.
Ainstein mowil, ze wszechswiat i glupota nie ma granic ale smak tej potrawy
jest tez nieskonczenie niewyobrazalny, chociaz moj syn Ursyn /chyba dla
zasady/lubi to spagethi bez ogorkow kiszonych.
Ula
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |