Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Ula Dobies" <u...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Spaghetti po mysliwsku
Date: Sun, 8 Sep 2002 10:29:17 +0200
Organization: *
Lines: 37
Message-ID: <alf24k$i7b$4@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pe123.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1031474132 18667 217.99.220.123 (8 Sep 2002 08:35:32 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 8 Sep 2002 08:35:32 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4522.1200
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4522.1200
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:124350
Ukryj nagłówki
jak o tym pisze to cieknie mi slinka :-)
SPAGHETTI O MYSLIWSKU
Sos: 15 dag wedzonego, surowego boczku
2 duże ogorki kiszone ( nie mozna zastapic konserwowym)
2 cebule
3-4 suszone grzyby ( akurat sezon na grzyby)
2 lyzki koncentratu pomidorowego
0.5 szklanki rosołu lub 1 kostka rosołowa
2 lyzki masła lub margaryny
1 plaska lyzka maki
0.5 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
przyprawy: papryka, pieprz, sol
Surowka: 30 dag bialej kapusty lub wloskiej( jest smaczniejsza) - drobno
posiekac, posolic i odczekac az zmieknie. Zalac sosem ze smietany, cukru i
soku cytrynowego.
Dodatkowo: 30 dag zoltego, ostrego sera zetrzec na drobnej tarce. Do tej
porcji sosu potrzeba około 30 dag makaronu.
Grzyby namoczone wczesniej, ugotowac w malej ilosci wody ( jesli zostanie
wody po grzybach dodajemy do sosu). Cebule pokroic w poltalarki i udusic na
zloty kolor. Pokroic w cienkie paseczki boczek, ogorki i dodac do nich
cebule. Na tluszczu zrobic biała zasmazke i rozprowadzic rosolkiem. Dodac
koncentrat, chwile pogotowac. Połaczyc z pozostalymi skladnikami, wymieszac,
dodac wino i doprawic do smaku.
Podawac makaron polany sosem, posypany startym serem, osobno surowka. Mozna
podac wino (nawet to samo co do sosu)
SMACZNEGO !
przekonacie sie... :-)
......... chociaz nie kazdemu moze smakowac............
ale polecam ;-))
|