Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Sparzenie maku?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Sparzenie maku?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-04-25 17:13:05

Temat: Sparzenie maku?
Od: speeder <y...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Pytanie zapewne dla niektórych banalne ale ja nie wiem jak się do tego
zabrać.

Jak sparzyć mak?
Co to znaczy?
Czy gotowac go w garnku, czy zalać go wrzatkiem?
Jak dlugo ma lezec w tym wrzatku, godzine?


To samo pytanko dotyczace rodzynek jak je sparzyć




--
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-
Trendy? www.superkoszulki.pl
=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2004-04-25 17:29:11

Temat: Re: Sparzenie maku?
Od: "Franka" <f...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam!
Ja wieczorem zalewam mak wrzątkiem, mieszam i zostawiam do rana. Rano odcedzam
i mielę 2 razy, a jeżeli mam dobry humor, to 3 razy... /obłęd, ale tak powinno
sie robić/
Rodzynek nie parzę.
Hej!
Franka


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-26 09:06:11

Temat: Re: Sparzenie maku?
Od: "Agusia \(Lublin\)" <N...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "speeder" <y...@t...pl> napisał w wiadomości
news:MPG.1af6100b2250efea989680@news.tpi.pl...
> To samo pytanko dotyczace rodzynek jak je sparzyć

Witam!
Mak zalewam wrzątkiem i gotuję.
Natomiast rodzynki wsypuję na sitko i przelewam wrzątkiem (opłukuję). Można też
wsypać do miski, zalać wrzątkiem i dopiero odcedzić na sitku. Ja sparzam rodzynki,
bo zawsze wydają mi się trochę brudne i są potem bardziej miękkie.
Pozdrawiam.
Agnieszka i Złota Rybka


--
____________________________
Radio - to cudowny wynalazek!
Jeden ruch ręki - i nic nie słychać.
J. Tuwim

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-28 07:25:03

Temat: Re: Sparzenie maku?
Od: Evunia <j...@s...net> szukaj wiadomości tego autora

25 Apr 2004 19:29:11 +0200, na pl.rec.kuchnia, Franka napisał(a):

> i mielę 2 razy, a jeżeli mam dobry humor, to 3 razy... /obłęd, ale tak powinno
> sie robić/

Niekoniecznie. Kup sobie sitko do maku i wtedy wystarczy mak zmielić jeden
raz :)


--
Eva Sheers

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-28 07:31:09

Temat: Re: Sparzenie maku?
Od: "Franka" <f...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Hej!
Mielę przez sitko do maku, więc chyba jestem nadgorliwa... chyba jednak mak jest
lepszy, gdy robię to 2-3 razy...
Franka

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-28 07:57:30

Temat: Re: Sparzenie maku?
Od: Evunia <j...@s...net> szukaj wiadomości tego autora

28 Apr 2004 09:31:09 +0200, na pl.rec.kuchnia, Franka napisał(a):

> Mielę przez sitko do maku, więc chyba jestem nadgorliwa... chyba jednak mak jest
> lepszy, gdy robię to 2-3 razy...

Skoro tak wolisz, to tak rób, oczywiście :) Dla mnie mak raz zmielony przez
to makowe sitko jest OK :)

--
Eva Sheers

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2004-04-28 08:53:43

Temat: Re: Sparzenie maku?
Od: Nessie <n...@b...com> szukaj wiadomości tego autora

Franka wrote:
> Hej!
> Mielę przez sitko do maku, więc chyba jestem nadgorliwa... chyba jednak mak jest
> lepszy, gdy robię to 2-3 razy...

Ja też mielę trzy razy przez sitko do maku :) Robię to "na oko" - gdy aż
mak zbieleje. Może i nadgorliwość to jest, kto wie, ale maszynka sama
mieli, a ja tylko wrzucam mak po łyżce i sobie marzę... ;) Też mi się
wydaje, że im lepiej zmielony mak, tym bardziej smakuje.

Nessie

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Pomocy, komunia!
W-w. Gdzie naczynia tuppleware?
Marynata do płoci na grila
a gdzie najlepsze lody w Warszawie i innych miejscach?
slodkie ziemniaki?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »