| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-03-01 14:30:18
Temat: Spr - Indyka na 16 osóbCześć
Muszę zrobić indyczkę na 16 osób, a jeszcze tego w życiu nie robiłem. Proszę
o pomoc.
Jaka duża i jak z przygotowaniem oraz pieczeniem.
Serdeczne dzięki za wszyskie dobra rady.
Andrzej
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-03-01 17:20:10
Temat: Re: Spr - Indyka na 16 osób
andrzej wrote:
> Cześć
> Muszę zrobić indyczkę na 16 osób, a jeszcze tego w życiu nie robi3em. Proszę
> o pomoc.
> Jaka duża i jak z przygotowaniem oraz pieczeniem.
> Serdeczne dzięki za wszyskie dobra rady.
>
> Andrzej
Podalam ten przepis w listopadzie, i jeszcze raz ci go tu podam, bo nie wiem,
jak cie odeslac do archiwum:
A oto przepis na indyka, ktory zawsze wychodzi soczysty i nie suchy. Podobnie
robie kurczaka.
Bedzie potrzebne:
Indyk 7-8 kg
Brytfanka z pokrywa lub folia aluminiowa do zakrycia
gaza bawelniana
1/2 szklanki bialego wina
50 gr stopionego masla
duza garsc swiezych ziol, posiekanych z grubsza (moje jutrzejsze ziola to
majeran, tymianek, rozmaryn,
szalwia, pietruszka)
sol, pieprz, suszona szalwia
Natrzec calego ptaka wewnatrz i na zewnatrz mieszanka soli, pieprzu i suszonej
szalwii.
Ulozyc w brytfance piersia do gory. Zlozyc kawalek gazy w takiej wielkosci
prostokat, zeby zakryl piersi i czesciowo albo calkowicie nogi. Gaza powinna
miec co najmniej 4 warstwy. Namoczyc gaze w mieszance stopionego masla i wina,
tak, zeby wszystko zaabsorbowala. Ulozyc gaze na indyku, rowno rozlozyc
posiekane ziola miedzy dwoma warstwami gazy jak w kopercie, zakryc indyka
szczelnie pokrywa lub folia, piec w rozgrzanym piecu 235C/450F przez 3 godziny,
zmniejszyc temperature do 180C/350F, piec nastepne 2 godziny, odkryc, piec
godzine bez przykrycia, zdjac gaze z ziolami i wyrzucic, nasmarowac piers
kawalkiem masla, piec, az zbrazowieje, i az nie bedzie sladu krwi przy nodze.
Po upieczeniu wyjac i zostawic na 10 minut, zeby sie lepiej kroil.
Magdalena
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-02 18:19:45
Temat: Re: Spr - Indyka na 16 osób
andrzej wrote:
>
> Cześć
> Muszę zrobić indyczkę na 16 osób, a jeszcze tego w życiu nie robiłem. Proszę
> o pomoc.
> Jaka duża i jak z przygotowaniem oraz pieczeniem.
> Serdeczne dzięki za wszyskie dobra rady.
A musi byc w calosci? Jak nie, kup 16 np. nozek i przynajmniej
problem jak duzy indyk masz z glowy!
BK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |