Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!bignews.mediaways.ne
t!newsfeed00.sul.t-online.de!newsfeed01.sul.t-online.de!t-online.de!newsfeed.tl
i.de!newsfeed.cwix.com!newsfeed.avtel.net!not-for-mail
Message-ID: <3...@w...net>
From: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Reply-To: m...@w...net
Organization: Bassett Design
X-Mailer: Mozilla 4.5 (Macintosh; I; PPC)
X-Accept-Language: en,pl
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Spr - Indyka na 16 osób
References: <89j9mt$2un$1@sunsite.icm.edu.pl>
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-1; x-mac-type="54455854";
x-mac-creator="4D4F5353"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 40
Date: Wed, 01 Mar 2000 09:20:10 -0800
NNTP-Posting-Host: 207.71.237.118
X-Complaints-To: a...@a...com
X-Trace: newsfeed.avtel.net 951931577 207.71.237.118 (Wed, 01 Mar 2000 09:26:17 PST)
NNTP-Posting-Date: Wed, 01 Mar 2000 09:26:17 PST
X-Received-Date: Wed, 01 Mar 2000 09:26:17 PST (newsfeed.avtel.net)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:24011
Ukryj nagłówki
andrzej wrote:
> Cześć
> Muszę zrobić indyczkę na 16 osób, a jeszcze tego w życiu nie robi3em. Proszę
> o pomoc.
> Jaka duża i jak z przygotowaniem oraz pieczeniem.
> Serdeczne dzięki za wszyskie dobra rady.
>
> Andrzej
Podalam ten przepis w listopadzie, i jeszcze raz ci go tu podam, bo nie wiem,
jak cie odeslac do archiwum:
A oto przepis na indyka, ktory zawsze wychodzi soczysty i nie suchy. Podobnie
robie kurczaka.
Bedzie potrzebne:
Indyk 7-8 kg
Brytfanka z pokrywa lub folia aluminiowa do zakrycia
gaza bawelniana
1/2 szklanki bialego wina
50 gr stopionego masla
duza garsc swiezych ziol, posiekanych z grubsza (moje jutrzejsze ziola to
majeran, tymianek, rozmaryn,
szalwia, pietruszka)
sol, pieprz, suszona szalwia
Natrzec calego ptaka wewnatrz i na zewnatrz mieszanka soli, pieprzu i suszonej
szalwii.
Ulozyc w brytfance piersia do gory. Zlozyc kawalek gazy w takiej wielkosci
prostokat, zeby zakryl piersi i czesciowo albo calkowicie nogi. Gaza powinna
miec co najmniej 4 warstwy. Namoczyc gaze w mieszance stopionego masla i wina,
tak, zeby wszystko zaabsorbowala. Ulozyc gaze na indyku, rowno rozlozyc
posiekane ziola miedzy dwoma warstwami gazy jak w kopercie, zakryc indyka
szczelnie pokrywa lub folia, piec w rozgrzanym piecu 235C/450F przez 3 godziny,
zmniejszyc temperature do 180C/350F, piec nastepne 2 godziny, odkryc, piec
godzine bez przykrycia, zdjac gaze z ziolami i wyrzucic, nasmarowac piers
kawalkiem masla, piec, az zbrazowieje, i az nie bedzie sladu krwi przy nodze.
Po upieczeniu wyjac i zostawic na 10 minut, zeby sie lepiej kroil.
Magdalena
|