Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Steak w sosie koniakowym

Grupy

Szukaj w grupach

 

Steak w sosie koniakowym

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2000-05-15 21:19:07

Temat: Steak w sosie koniakowym
Od: Gruby<j...@p...net> szukaj wiadomości tego autora

Tenderloins in cognac sauce with sour cream and dill:

? 2 tablespoons of butter
? 1 pound of pork or beef tenderloin sliced into 1
inch thick medallions
? ? cup of chicken stock (use beef stock if cooking
with beef)
? 1 generous tablespoon of cognac
? 1 clove of garlic minced
? ? cup of sour cream
? ? teaspoon white pepper
? Fresh minced dill

Heat the butter in a heavy skillet over medium-high
heat until the foam subsides. Add the medallions and
saut? on both sides until nicely browned. Remove the
medallions from the skillet, place on a platter and
keep warm.

Add the stock, cognac, and the garlic to the skillet,
making sure to scrape up any brown bits from the
bottom of the pan. Reduce the liquid for about 2-3
minutes. Remove the skillet from the heat and very
slowly blend in the sour cream, with a whisk, one
spoon at a time.

Return the medallions to the skillet, along with any
juices that have accumulated on the platter. Cook for
another 2-3 minutes over a medium-low heat. Transfer
the tenderloin to the platter, pour the sauce over,
sprinkle with pepper and fresh minced dill. Serve
immediately.

Art (wg przepisu mojej zony)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2000-05-15 21:54:29

Temat: Re: Steak w sosie koniakowym
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net> szukaj wiadomości tego autora

Czy u was tez wychodza te znaki jak ponizej?

Moze moglbys przepisac na polski? My tu staramy sie byc polskojezyczni.
Magdalena

Gruby wrote:

> Tenderloins in cognac sauce with sour cream and dill:
>
> ? 2 tablespoons of butter
> ? 1 pound of pork or beef tenderloin sliced into 1
> inch thick medallions
> ? ? cup of chicken stock (use beef stock if cooking
> with beef)
> ? 1 generous tablespoon of cognac
> ? 1 clove of garlic minced
> ? ? cup of sour cream
> ? ? teaspoon white pepper
> ? Fresh minced dill

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-15 22:00:29

Temat: Re: Steak w sosie koniakowym
Od: "Feliks" <f...@p...net> szukaj wiadomości tego autora


Postanowilem, chyba sie nie obrazisz, przetlumaczyc znaki zapytania.
Gruby <j...@p...net> wrote in message
news:naq0is8ppnk7c78m1dgh1c6msf3q0dvgel@4ax.com...
> Tenderloins in cognac sauce with sour cream and dill: ( Poledwica w sosie
koniakowym ze smietana i koperkiem )
>
> ? 2 tablespoons of butter ( 2 lyzki stolowej masla )
> ? 1 pound of pork or beef tenderloin sliced into 1 inch thick medallions
( ok.1/2 kg poledwicy wieprzowej lub wolowej pokrojonej w plastry 2.5 cm
grubosci)
> ? ? cup of chicken stock (use beef stock if cooking with beef)
( ok ? szklanki roslolu z kurczaka lub jesli uzywasz poledwice wolowa,
bulionu wolowego , opusciles ile)
> ? 1 generous tablespoon of cognac ! ( l spora lyzka stolowa koniaku )
> ? 1 clove of garlic minced ( 1 zabek czosnku , zmiazdzony )
> ? ? cup of sour cream ( ? szklanki smietany, opusciles ile )
> ? ? teaspoon white pepper ( ? lyzeczki pieprzu, opusciles ile )
> ? Fresh minced dill ( swiezy drobno posiekany koperek, opusciles ile )
>
> Heat the butter in a heavy skillet over medium-high
> heat until the foam subsides. Add the medallions and
> saut? on both sides until nicely browned. Remove the
> medallions from the skillet, place on a platter and
> keep warm.

> ( rozgrzej maslo w grubej patelni na srednim ogniu az maslo zacznie sie
pienic. Smaz plastry poledwicy z obu stron do uzyskania ladnego, brazowego
koloru. Zdejmij z patelni na talerz i trzymaj mieso w cieplym miejscu.)

> Add the stock, cognac, and the garlic to the skillet,
> making sure to scrape up any brown bits from the
> bottom of the pan. Reduce the liquid for about 2-3
> minutes. Remove the skillet from the heat and very
> slowly blend in the sour cream, with a whisk, one
> spoon at a time.

> ( Wlej na patelnie rosol lub bulion, koniak, dodaj czosnek. Zdrap wszystko
co sie przykleilo z miesa na patelni az sie rozpusci w plynie. Gotuj 2-3
minuty az ilosc plynu sie zmiejszy. Zdejmij patelnie z ognia. Pomalu dodaj,
wciaz mieszajac, smietane, po jednej lyzeczce.)

> Return the medallions to the skillet, along with any
> juices that have accumulated on the platter. Cook for
> another 2-3 minutes over a medium-low heat. Transfer
> the tenderloin to the platter, pour the sauce over,
> sprinkle with pepper and fresh minced dill. Serve
> immediately.

> ( wloz do sosu plastry poledwicy, wlej sok ktory z niej wyciekl i zostal
na talerzu. Gotuj na srednim ogniu 2-3 minuty. Przeloz mieso na talerz
(polmisek) , polej sosem, popieprz i posyp koperkiem. Podawac natychmiast )

> Art (wg przepisu mojej zony)
Wyglada b. smakowicie i nie za duzo roboty... Nie wiem tylko czy mozna po
tym daniu jezdzic samochodem ;)))
F.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-16 07:08:40

Temat: Re: Steak w sosie koniakowym
Od: "Malgosia Sularczyk" <m...@p...bg.univ.gda.pl> szukaj wiadomości tego autora


Gruby napisał(a) w wiadomości: ...
po polsku prosze, blagam!

Margola



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-16 15:32:24

Temat: Re: Steak w sosie koniakowym
Od: "Feliks" <f...@p...net> szukaj wiadomości tego autora



Malgosia Sularczyk <m...@p...bg.univ.gda.pl> wrote in message
news:Yt6U4.72631$O4.1439233@news.tpnet.pl...
>
> Gruby napisał(a) w wiadomooci: ...
> po polsku prosze, blagam!
>
> Margola
>
Kurcze pieczone !!!!... Albo moje tlumaczenie znakow zapytania sie nie
ukazalo, albo ktos mnie wzial na ignore ;)))
F.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-16 16:55:19

Temat: Re: Steak w sosie koniakowym
Od: Gruby<j...@p...net> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 16 May 2000 07:08:40 GMT, "Malgosia Sularczyk"
<m...@p...bg.univ.gda.pl> wrote:

>
>Gruby napisa?(a) w wiadomo?ci: ...
>po polsku prosze, blagam!
>
>Margola
>
>
OK myslalem ze mi sie upiecze... ;->

Poledwica w sosie koniakowym
- 1 funt poledwicy wolowej lub wieprzowej pocietej na 2cm grubosci
medaliony
- 2 lyzki masla
- 1/4 szklanki rosolu ( wolowy lub z kurczaka)
- 1 duuuuza lyzka koniaku
- 1 zabek czosnku
- 1/4 szklanki smietany
- 1/2 lyzeczki bialego pieprzu
- koperek

Rozpusc maslo na patelni ( najlepiej zeliwnej ) dodaj mieso i smaz
je az sie ladni zbrazowi po obu stronach - przeloz na talerz i
trzymaj w cieplym miescu.

Na patelnie wlej rosol , koniak i czosnek i gotuj na srednim ogniu
przez 2-3 minuty . Zdejmij patelnie z ognia i powoli dodaj smietane
(zeby sie nie zwazyla).
Wloz mieso z powrotem na patelnie i smaz przez nastepne 2-3
minuty na malym ogniu.
Przeloz mieso na talerz posyp pieprzem i koperkiem.

Uffffffffffff...
Gruby.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-21 08:48:33

Temat: Re: Steak w sosie koniakowym
Od: Bogusław Kempny <k...@s...com.pl> szukaj wiadomości tego autora



Gruby wrote:

Chyba sprobuje zrobic, zapowiada sie smacznie. Dla pewnosci
jednak:
>
> Na patelnie wlej rosol , koniak i czosnek i gotuj na srednim ogniu
> przez 2-3 minuty . Zdejmij patelnie z ognia i powoli dodaj smietane
> (zeby sie nie zwazyla).
> Wloz mieso z powrotem na patelnie i smaz przez nastepne 2-3
> minuty na malym ogniu.

To mieso pozniej wrzucamy do sosu na patelni? Jak rozumiec
smazenie
w sosie? Po co wogole ten ostatni etap?

BK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2000-05-22 15:12:37

Temat: Re: Steak w sosie koniakowym
Od: Gruby <j...@p...net.invalid> szukaj wiadomości tego autora

Zeby mieso sie lekko odgrzalo i przesiaknelo sosem.
Art.

* Sent from RemarQ http://www.remarq.com The Internet's Discussion Network *
The fastest and easiest way to search and participate in Usenet - Free!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Re: kurczak z woka+ orzechowka II :)
Re: spaghetti na lato
Re: Ile kalorii ma herbata?
ale to było straszne + przepis na dokladke
Nocny Grill przy Matecznym

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »