| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-03-13 17:58:14
Temat: SuropiekiPytanie do wszystkich ale szczególnie do WL.
Kto jadł albo wie jak zrobić?
Oczywiście potrawa z regionu podhalańskiego.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-03-13 18:09:14
Temat: Re: Suropieki
Użytkownik "Jerzy" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:a6o3kf$aub$1@sunsite.icm.edu.pl...
> Pytanie do wszystkich ale szczególnie do WL.
> Kto jadł albo wie jak zrobić?
> Oczywiście potrawa z regionu podhalańskiego.
> pozdr. Jerzy
Znalazlam takie cos:
SKŁADNIKI:
60 dag mięsa wieprzowego bez kości,
5 dag tłuszczu,
1 dag mąki,
sól,
Sos:
3 dag pietruszki,
8 dag cebuli,
9 dag buraków,
7 dag marchwi,
1 dag rodzynek,
3 dag selera,
10 dag jabłek kwaśnych,
8 dag pieczarek,
50 ml piwa jasnego,
12 dag śmietany,
2 dag ketchupu,
5 dag tłuszczu sok z cytryny,
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
mielone ziarno jałowcaGrzanki:
25 dag bułki,
1/2 szklanki mleka 1 jajko,
4 dag tłuszczu
Mięso podzielić na zrazy, rozbić, oprószyć mąką, solą, usmażyć na rozgrzanym
tłuszczu. Warzywa pokroić w paski lub zetrzeć na tarce. Pieczarki pokroić w
paski lub zetrzeć na tarce. Do rondla z tłuszczem włożyć warzywa, podsmażyć.
Do podsmażonych warzyw dodać piwo, ketchup wymieszany ze śmietaną, rodzynki
oraz przyprawy. Do przygotowanego sosu dodać mięso i dusić. Pod koniec
duszenia dodać obrane, pokrojone w cząstki jabłka. Grzanki przyrządzić w
sposób następujący: odkroić spód i wierzch bułki, resztę przekroić na pół,
zamoczyć w mleku, a następnie w jajku i smażyć na tłuszczu na złoty kolor.
Mięso podawać na grzankach polanę sosem, posypane zieleniną.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-03-14 08:10:33
Temat: Re: Suropieki
Może to i suropiejki ale to co ja jadłem w restauracji składa się z trzech
gatunków mięsa. - cielęce, wieprzowe, i wołowe. Serwują to w kociołku ze
spodu pali się płomyczek mmmmm .... pycha. Podają to w Hotelu Piast Roman w
Świdnicy. Pewnie jeszcze w wielu miejscach w polsce można to spotkać ale
akurat ja jadłem to w tym hotelu.
Znalazlam takie cos:
> SKŁADNIKI:
> 60 dag mięsa wieprzowego bez kości,
> 5 dag tłuszczu,
> 1 dag mąki,
> sól,
> Sos:
> 3 dag pietruszki,
> 8 dag cebuli,
> 9 dag buraków,
> 7 dag marchwi,
> 1 dag rodzynek,
> 3 dag selera,
> 10 dag jabłek kwaśnych,
> 8 dag pieczarek,
> 50 ml piwa jasnego,
> 12 dag śmietany,
> 2 dag ketchupu,
> 5 dag tłuszczu sok z cytryny,
> sól,
> pieprz,
> ziele angielskie,
> mielone ziarno jałowcaGrzanki:
> 25 dag bułki,
> 1/2 szklanki mleka 1 jajko,
> 4 dag tłuszczu
>
> Mięso podzielić na zrazy, rozbić, oprószyć mąką, solą, usmażyć na
rozgrzanym
> tłuszczu. Warzywa pokroić w paski lub zetrzeć na tarce. Pieczarki pokroić
w
> paski lub zetrzeć na tarce. Do rondla z tłuszczem włożyć warzywa,
podsmażyć.
> Do podsmażonych warzyw dodać piwo, ketchup wymieszany ze śmietaną,
rodzynki
> oraz przyprawy. Do przygotowanego sosu dodać mięso i dusić. Pod koniec
> duszenia dodać obrane, pokrojone w cząstki jabłka. Grzanki przyrządzić w
> sposób następujący: odkroić spód i wierzch bułki, resztę przekroić na pół,
> zamoczyć w mleku, a następnie w jajku i smażyć na tłuszczu na złoty kolor.
> Mięso podawać na grzankach polanę sosem, posypane zieleniną.
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |