Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "GutMan" <l...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Suropieki
Date: Thu, 14 Mar 2002 09:10:33 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 55
Message-ID: <a6plvk$o30$1@news.tpi.pl>
References: <a6o3kf$aub$1@sunsite.icm.edu.pl> <3...@n...vogel.pl>
NNTP-Posting-Host: pa43.ciechanow.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 1016093493 24672 213.77.202.43 (14 Mar 2002 08:11:33 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 14 Mar 2002 08:11:33 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6600
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6600
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:100091
Ukryj nagłówki
Może to i suropiejki ale to co ja jadłem w restauracji składa się z trzech
gatunków mięsa. - cielęce, wieprzowe, i wołowe. Serwują to w kociołku ze
spodu pali się płomyczek mmmmm .... pycha. Podają to w Hotelu Piast Roman w
Świdnicy. Pewnie jeszcze w wielu miejscach w polsce można to spotkać ale
akurat ja jadłem to w tym hotelu.
Znalazlam takie cos:
> SKŁADNIKI:
> 60 dag mięsa wieprzowego bez kości,
> 5 dag tłuszczu,
> 1 dag mąki,
> sól,
> Sos:
> 3 dag pietruszki,
> 8 dag cebuli,
> 9 dag buraków,
> 7 dag marchwi,
> 1 dag rodzynek,
> 3 dag selera,
> 10 dag jabłek kwaśnych,
> 8 dag pieczarek,
> 50 ml piwa jasnego,
> 12 dag śmietany,
> 2 dag ketchupu,
> 5 dag tłuszczu sok z cytryny,
> sól,
> pieprz,
> ziele angielskie,
> mielone ziarno jałowcaGrzanki:
> 25 dag bułki,
> 1/2 szklanki mleka 1 jajko,
> 4 dag tłuszczu
>
> Mięso podzielić na zrazy, rozbić, oprószyć mąką, solą, usmażyć na
rozgrzanym
> tłuszczu. Warzywa pokroić w paski lub zetrzeć na tarce. Pieczarki pokroić
w
> paski lub zetrzeć na tarce. Do rondla z tłuszczem włożyć warzywa,
podsmażyć.
> Do podsmażonych warzyw dodać piwo, ketchup wymieszany ze śmietaną,
rodzynki
> oraz przyprawy. Do przygotowanego sosu dodać mięso i dusić. Pod koniec
> duszenia dodać obrane, pokrojone w cząstki jabłka. Grzanki przyrządzić w
> sposób następujący: odkroić spód i wierzch bułki, resztę przekroić na pół,
> zamoczyć w mleku, a następnie w jajku i smażyć na tłuszczu na złoty kolor.
> Mięso podawać na grzankach polanę sosem, posypane zieleniną.
>
>
>
>
|