Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Surówki z kapust [P]

Grupy

Szukaj w grupach

 

Surówki z kapust [P]

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2004-02-07 03:56:06

Temat: Surówki z kapust [P]
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

=====
Do tego dania skłoniła mnie długa walka z surówką z czerwonej kapusty.
Potrawa jest wykonana na modłę grecką, a'la Ready's, gdyż kapustę tam
podawaną do mięs mam za jedną z lepszych (mimo, jak się okazuje, super
prostoty przygotowania).
Danie jest boskie, głównie dzięki mięsu, surówkom i sosom - czyli
wszystkiemu :-}. Podaję więc na nie szczegółowe przepisy.

-------
Przepis na 4 osoby:
-------

1. Mięso.

Składniki:
- 4 duże plastry z polędwicy lub szynki grubości 1cm,
- 1 średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 6-7 dkg masła,
- łyżka ciemnego sosu sojowego,
- 1/2 łyżeczki tymianku,
- szczypta rozmarynu,
- listek laurowy,
- 10 ziaren zielonego pieprzu.
- sól, pieprz.

Przepis:
- Kotlety lekko stłuc (nie rozbijać).
- Na patelni roztopić masło do pierwszych bąbelków. Zdjąć patelnie z ognia i
zebrać łyżką białą szumowinę. Teraz rozgrzać już klarowne masło i obsmażyć
kotlety na lekko rumiano. (Mięso na takim maśle smakuje o niebo lepiej niż
na oliwie)
- Zmiejszyć ogień, dodać pokrojoną w półtalarki cebulę.
- Gdy cebula się dobrze zeszkli, dodać posiekany czosnek. Smażyć chwilę.
- Polać sosem sojowym, wstrząsnąć, aby go równomiernie rozprowadzić po
mięsie i cebuli. Smażyć chwilę.
- Lekko posolić i _mocno_popieprzyć_ mięso z obu stron,
- Podlać kilkoma łyżkami wody, oprószyć tymiankiem i rozmarynem, dodać liść
i zielony pieprz.
- Zmiejszyć ogień i dusić. W trakcie duszenia, w razie potrzeby, podlewać
gorącą wodą. Nie rozgotować!
- Na koniec odparować nadmiar wody, tak aby mięso zostało w gęstym sosie.
Wyrzucić liść i ziarna. Ostatecznie dosolić.

-------

2. Sos do mięsa.

Jest to zwykły sos tzaziki.

Składniki:

- 0,2l jogurtu,
- 1/2-1 ząbek czosnku,
- kawałek ogórka,
- sól, pieprz,
- łyżka oliwy.

Przepis:
- Obrane ze skóry surowe ogórki zetrzeć drobno na tarce.
- Wymieszać z jogurtem.
- Wyciśnąć czosnek.
- Posolić i pieprzyć do smaku.
- Wlać oliwę.
- Wymieszać i schłodzić.

-------

3. Surówka z czerwonej kapusty.

Składniki:
- malutka główka czerwonej kapusty, lub część większej,
- mała cebula,
- 1/2 jabłka,
- kawałek ostrej, czerwonej papryczki,
- cytryna,
- oliwa,
- sól, cukier, pieprz.

Przepis:
- Kapustę cieńko poszatkować (również białe części w pobliżu głąba).
- Wrzucić na wrzątek. Odcedzić _po_40_sekundach_ (woda nie musi się ponownie
zagować). Wstrząsać na sicie, aż odparuje, odstawić do wystudzenia.
- Dodać do kapusty cieńkie półtalarki cebuli, 8-10 pasków bardzo cieńko
pokrojonej w poprzek papryczki i grubo stare jabłko.
- Doprawić małą ilością soli, cukru i pieprzu. Surówka ma sprawiać wrażenie
lekko niedoprawionej.
- Wycisnąć sok z ok. 1/2 cytryny. Surówka nie ma być kwaskowa, tylko nieco
winna.
- Podlać małą ilością oliwy. Dokładnie wymieszać.
- Ponieważ surówka wchłania przyprawy, po 10 minutach spróbować i ew.
jeszcze raz doprawić.
- Odstawić do lodówki. Schłodzona jest smaczniejsza.

Surówkę doprawia się "na pół gwizka", gdyż będzie podana z mocnym sosem,
który nada jej ostateczny smak.
Do stosowania bez tego sosu, przy innych potrawach, należy doprawić
całkowicie.

-------

4. Surówka z białej kapusty.

Składniki:
- biała kapusta (tyle co czerwonej),
- mała cebula,
- 1/2 jabłka,
- 5 zielonych oliwek,
- cytryna,
- oliwa,
- szczypta estragonu,
- sól, cukier, pieprz.

Przepis:
- Kapustę cieńko poszatkować.
- Dodać do kapusty cieńkie półtalarki cebuli, cieńko pokrone oliwki i grubo
stare jabłko, estragon.
- Doprawić małą ilością soli, cukru i pieprzu. Surówka ma sprawiać wrażenie
lekko niedoprawionej.
- Wycisnąć sok z ok. 1/2 cytryny. Suirówkas nie ma być kwaskowa, tylko nieco
winna.
- Podlać małą ilością oliwy. Dokładnie wymieszać.
- Ponieważ surówka wchłania przyprawy, po 10 minutach spróbować i ew.
jeszcze raz doprawić.
- Odstawić do lodówki. Schłodzona jest smaczniejsza.

Surówkę doprawia się "na pół gwizka", gdyż będzie podana z sosem, który nada
jej ostateczny smak.
Do stosowania bez tego sosu, przy innych potrawach, należy doprawić
całkowicie.

Aby surówka była miękka, soczysta i chrupiąca, należy użyć gatunku kapusty o
niemal całkowicie białych liściach i mocno spłaszczonej główce. Gatunki
kapusty zielonkawe i zielone oraz z okrągłymi główkami nie nadają się.

------

5. Sos do surówek z kapusty.

Składniki:
- 0,1l kwaśnej śmietany >=18%.
- 1-1,5 ząbka czosnku,
- sok z cytryny,
- sól, cukier.

Przepis:
- Czosnek wycisnąć do śmietany,
- doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem.
Sos ma mieć _intensywny_ kwaskowo-czosnkowy smak. Będzie dodatkiem do
niedoprawionych surówek.
Porcję surówki _delikatnie_ maczać w sosie.

-------

Sposób podania:

Podawać frytki, obok mięso z nałożoną cebulką z duszenia i ósemką cytryny do
wyciskania (na mięso). Przy kotlecie spory kleks tzaziki. Dalej, obok siebie
surówki biała i czerwona. Na nich mniejszy kleks sosu czosnkowego.

------

Danie wygląda na pracochłonne. Zaręczam jednak, że w trakcie duszenia mięsa
można spokojnie przygotować resztę. Najpierw kapustę czerwoną (parzenie),
potem tą drugą, wreszcie sosy (5 min.). Frytki nastawiamy tak, aby doszły
razem z mięsaem. Całość zajmuje ok. 70 minut.

Smacznego.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

próżnia poszukiwana
bitki różniste
fasolka szparagowa
poooomocy!!! spodnie poplamiłam sobie tłuszczem>
Uwaga! Troll podszywający się pod p. Władysława Łosia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6

zobacz wszyskie »