| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-12-05 21:05:19
Temat: ŚwiętaCzy myślicie już o świętach?
Jeśli tak to daję przepis na pyszne pierogi z makiem:
Makowiki (to jest potrawa wileńska u mnie to tradycja, bo moja babcia
pochodzi z Wilna)
do nadzienia:
1 kg maku
1 kg cukru
4 całe jajka
olejek migdałowy lub arakowy
(można dodać bakalie wg uznania)
do ciasta:
2 kg mąki
1 kostka margaryny (25 dag)
4 małe łyżki proszku do pieczenia
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
ewentualnie mleko do ciasta gdyby było za twarde
zapach cytrynowy lub cukier waniliowy
1 szklanka cukru
szczypta soli
Mak należy zmielić, dodac resztę składników i wymieszać. Ciasto zagnieść i
rozwałkować, robić pierogi a następnie smażyć na patelni (TAK TAK SMAŻYĆ) z
obu stron na rumiano na oleju. Takie pierogi są dobre na ciepło, ale jeszcze
lepsze na zimno. Potem przechowywać w lodówce, można przez tydzień, ale u
mnie nigdy tak długo nie wytrzymały.
Takie pierogi można również zrobić z białym serem.
Aguś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |