Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "szama" <s...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Święta
Date: Thu, 5 Dec 2002 22:05:19 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 35
Sender: s...@p...onet.pl@n13.satfilm.net.pl
Message-ID: <asof6e$f9o$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: n13.satfilm.net.pl
X-Trace: news.onet.pl 1039122446 15672 195.136.107.237 (5 Dec 2002 21:07:26 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 5 Dec 2002 21:07:26 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:137696
Ukryj nagłówki
Czy myślicie już o świętach?
Jeśli tak to daję przepis na pyszne pierogi z makiem:
Makowiki (to jest potrawa wileńska u mnie to tradycja, bo moja babcia
pochodzi z Wilna)
do nadzienia:
1 kg maku
1 kg cukru
4 całe jajka
olejek migdałowy lub arakowy
(można dodać bakalie wg uznania)
do ciasta:
2 kg mąki
1 kostka margaryny (25 dag)
4 małe łyżki proszku do pieczenia
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 jajka
ewentualnie mleko do ciasta gdyby było za twarde
zapach cytrynowy lub cukier waniliowy
1 szklanka cukru
szczypta soli
Mak należy zmielić, dodac resztę składników i wymieszać. Ciasto zagnieść i
rozwałkować, robić pierogi a następnie smażyć na patelni (TAK TAK SMAŻYĆ) z
obu stron na rumiano na oleju. Takie pierogi są dobre na ciepło, ale jeszcze
lepsze na zimno. Potem przechowywać w lodówce, można przez tydzień, ale u
mnie nigdy tak długo nie wytrzymały.
Takie pierogi można również zrobić z białym serem.
Aguś
|