« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-14 16:35:18
Temat: Re: Swieze zurawiny - co zrobic?PatryCCCja <k...@s...pl> wrote:
>
>buuu, juz po sezonie?
>moze jeszcze w weekend znajde....
...Może nie tak bardzo po, ale na moim bazarze zwiedła bo mało
sympatyków. Szukaj w weekend.
>> AgataW. (sama kiedyś zbierałam z rodzicami ale jak mi na
>> bagnach 10-cio centymetrowy zaskroniec wylazł to przestałam. Szczerze
>
>no cos ty! przeciez zaskronce nie sa jadowite :))))))))
..ale jak groźnie wyglądają...dusiciele
agataW.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-14 17:35:53
Temat: Re: Swieze zurawiny - co zrobic?
FeLicja (Kasia) <I...@n...net> wrote in message
news:3BF1CF0B.5010709@netscape.net...
> A co mozna zrobic ze swiezych zurawin? Kupilam ostatnio spory worek i na
> razie wrzucilam do zamrazalnika, bo pomyslow niet.
> z gory dziekuje
> Kasia
>
Kochana Kasiu,
Pozdrawiam serdecznie i daje znac, ze zyje. Liscik podesle na priva a
tymczasem spiesze z moim ulubionym przepisem na zurawiny. Prwde mowiac
chcialam go uzyc kiedys jako "wkupne" do tej grupy ale jakos zeszlo i nie
wyszlo. No wiec teraz bedzie premiera tego pyyysznego deseru.
Zapiekanka z jablek i zurawin (cranberry-apple casserole)
1. Zmieszac razem 2 szklenki (w orginalnym przepisie - cups) zurawin i 3
szklanki jablek pocietych w nieduze kawalki.
2. Przesypac te mieszanine 1/4 szklanki bialego cukru - wszystko z grubsza
wymieszac.
3. Stopic ok. 1/6 paczki masla (w przepisie - 1/3 stick) i polaczyc z 1/2
szkl. brazowego cukru, 1/3 szkl. maki i 1 szklanka siekanych, wloskich
orzechow. Zamieszac.
4. Mase jablkowo-zurawinowa umiescic w naczyniu zaroodpornym, posypac z
wierzchu mieszanina cukru, maki i orzechow i zapiekac w dosc goracym
piekarniku przez 1h. (350 F)
5. Deserek jest gotowy gdy orzechy zrobia sie brazowawe a zurawiny i jablka
stopia sie w jednolita, pyszna mase. Smakuje fantastycznie na cieplo jak i
na zimno.
Smacznego
Kasia (Ventura, Ca)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-14 21:48:44
Temat: Re: Swieze zurawiny - co zrobic?Alphie wrote:
> Pozdrawiam serdecznie i daje znac, ze zyje. Liscik podesle na priva a
O, fajnie ze zyjesz ;)) Tez juz mialam do Ciebie pisac :)
> tymczasem spiesze z moim ulubionym przepisem na zurawiny. Prwde mowiac
> chcialam go uzyc kiedys jako "wkupne" do tej grupy ale jakos zeszlo i nie
> wyszlo. No wiec teraz bedzie premiera tego pyyysznego deseru.
Wiesz co? Wlasnie o cos takiego mi chodzilo. Nie dopisalam w moim
oryginalnym poscie, kisiel robie czesto, obowiazkowo na Wigilie, zurawiny w
Stanach tylko z indykiem sie kojarza, az do obrzydzenia, a ja chcialam cos
innego.
Na pewno wyprobuje i dam znac jak smakowalo :)
Kasia
Ps. Dziekuje wszystkim dziewczynom za pomoc! Na pewno skusze sie jeszcze
na te przesmazane jak borowki :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-15 01:13:40
Temat: Re: Swieze zurawiny - co zrobic?
>FeLicja (Kasia) <I...@n...net> wrote >> A co mozna zrobic
ze swiezych zurawin? <
dorzucic do nich puszke mrozonego soku pomaranczowego i troche swiezego,
startego drobno imbiru, pogotowac az sie zurawiny zaczna rozpadac (mieszac i
pilnowac bo lubia sie przypalac), wystudzic i jesc, same albo z czymkolwiek.
katarzyna
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-15 18:06:01
Temat: Re: Swieze zurawiny - co zrobic?Dzem z zurawin do miesa
1/2 kg zurawin
200 gr cukru
200 ml wody
Zagotowac w niealuminiowym garnku, kiedy wiekszosc zurawin peknie, wlac
gorace do sloika i zakrecic. Gdy wystygna, bedza sztywne jak galareta.
Mozna podawac do pieczeni, drobiu, nawet na chleb sa dobre.
Magdalena Bassett
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-16 14:10:07
Temat: Re: Swieze zurawiny - co zrobic?katarzyna sornat wrote:
> dorzucic do nich puszke mrozonego soku pomaranczowego i troche swiezego,
> startego drobno imbiru, pogotowac az sie zurawiny zaczna rozpadac (mieszac i
> pilnowac bo lubia sie przypalac), wystudzic i jesc, same albo z czymkolwiek.
a czemu czesc soku pomaranczowego ma byc mrozona a czesc swieza? pozniej i
tak sie wszystko gotuje....
jakie to jest mniej wiecej w smaku? slodkie jest? to raczej deser czy co?
pat
--
Puszatkowo http://www.puszatkowo.prv.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |