| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-09-14 14:56:44
Temat: Szarlotka z beza kokosowa - kto za to odpowiada ??....ze zostalam na niedziele bez ciasta? Znalazlam tu przepis,
upieklam. I co? Nie ma. Nie zdazylo nawet wystygnac. Tak sie nie
robi......
'Winnemu' bardzo dziekuje :))
Z pozdrowieniami
Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-09-14 17:47:33
Temat: Re: Szarlotka z beza kokosowa - kto za to odpowiada ??
Użytkownik "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl> napisał w
wiadomości news:alviol$f18$1@news.tpi.pl...
> ....ze zostalam na niedziele bez ciasta? Znalazlam tu przepis,
> upieklam. I co? Nie ma. Nie zdazylo nawet wystygnac. Tak sie
nie
> robi......
> 'Winnemu' bardzo dziekuje :))
Z bezą kokosową? Hmm nie przyuważyłam przepisu, ale sobie zaimprowizuję.
Wszak nie o przepis chodzi a o inspirację.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-14 18:41:42
Temat: Re: Szarlotka z beza kokosowa - kto za to odpowiada ??Do Winiego i Stokrotki
Zaciekawiła mnie szarlotka z bezą kokosową, Nie znalazłam przepisu.
Może go zdradzicie ?
mariola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-14 19:20:05
Temat: Re: Szarlotka z beza kokosowa - kto za to odpowiada ??
Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:alvsr7$1gi$1@news.onet.pl...
>
> Z bezą kokosową? Hmm nie przyuważyłam przepisu, ale sobie zaimprowizuję.
> Wszak nie o przepis chodzi a o inspirację.
Ponieważ ' Winny' milczy, podaję to, co zapisałam w swoim zeszycie.
Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku
5 łyżek kwaśnej śmietany
Składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto i schować do lodówki.
Nadzienie:
1,5 kg jabłek rozgotować, dodać 1 szklankę cukru.
Beza:
3 białka ubić na sztywno, dodać 3/4 szklanki cukru i wymieszać z
1,5 opakowania wiórek kokosowych.
Wyłożyć blachę ciastem, przykryć jabłkami, a następnie bezą.
Piec około 1 godz.
Dla mnie pycha :)
Stokrotka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-09-14 19:37:55
Temat: Re: Szarlotka z beza kokosowa - kto za to odpowiada ??
Użytkownik "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl> napisał w
wiadomości news:am025l$e3t$1@news2.tpi.pl...
>
Dzięki za przepis, ale nie ma siły muszę zrobić po swojemu...
> Ciasto:
>
> 2 szklanki mąki
> 1/2 szklanki cukru
Cukru nic, no moża łyżeczka, albo cukier waniliowy...
> 3 żółtka
> 1/2 kostki margaryny
masła i to cała kostka... (głównie dlatego, że kostka masła to 20 dkg, a
margaryny 25 dkg przeważnie)
> 1 łyżeczka proszku
> 5 łyżek kwaśnej śmietany.
No może ciut mniej tej śmietany dam...
> Składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto i schować do lodówki.
To jest oczywiste...
> Nadzienie:
>
> 1,5 kg jabłek rozgotować, dodać 1 szklankę cukru.
Cukru nic - jabłka same z siebie są bardzo słodkie... ale pewnie dodam z
łyżkę kaszy manny, żeby sok związać... (zawsze tak robię)...
> Beza:
>
> 3 białka ubić na sztywno, dodać 3/4 szklanki cukru i wymieszać
z
> 1,5 opakowania wiórek kokosowych.
do trzech białek to jak dam 1/4 szklanki - żeby beza się trzymała, bo bez
cukru bardziej siada, to i tak będzie dużo...
> Wyłożyć blachę ciastem, przykryć jabłkami, a następnie bezą.
> Piec około 1 godz.
A co z obowiązkową kruszonką na wierzch i z podpieczeniem ciasta? Jak się
nie podpiecze to się kluch robi...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |