Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.
edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Szarlotka z beza kokosowa - kto za to odpowiada ??
Date: Sat, 14 Sep 2002 21:37:55 +0200
Organization: news.onet.pl
Lines: 54
Sender: j...@p...onet.pl@nat.kabaty.2a.pl
Message-ID: <am03a6$f31$1@news.onet.pl>
References: <alviol$f18$1@news.tpi.pl> <alvsr7$1gi$1@news.onet.pl>
<am025l$e3t$1@news2.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.kabaty.2a.pl
X-Trace: news.onet.pl 1032032390 15457 213.25.123.147 (14 Sep 2002 19:39:50 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 14 Sep 2002 19:39:50 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4807.1700
X-MIMEOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4807.1700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:128031
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl> napisał w
wiadomości news:am025l$e3t$1@news2.tpi.pl...
>
Dzięki za przepis, ale nie ma siły muszę zrobić po swojemu...
> Ciasto:
>
> 2 szklanki mąki
> 1/2 szklanki cukru
Cukru nic, no moża łyżeczka, albo cukier waniliowy...
> 3 żółtka
> 1/2 kostki margaryny
masła i to cała kostka... (głównie dlatego, że kostka masła to 20 dkg, a
margaryny 25 dkg przeważnie)
> 1 łyżeczka proszku
> 5 łyżek kwaśnej śmietany.
No może ciut mniej tej śmietany dam...
> Składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto i schować do lodówki.
To jest oczywiste...
> Nadzienie:
>
> 1,5 kg jabłek rozgotować, dodać 1 szklankę cukru.
Cukru nic - jabłka same z siebie są bardzo słodkie... ale pewnie dodam z
łyżkę kaszy manny, żeby sok związać... (zawsze tak robię)...
> Beza:
>
> 3 białka ubić na sztywno, dodać 3/4 szklanki cukru i wymieszać
z
> 1,5 opakowania wiórek kokosowych.
do trzech białek to jak dam 1/4 szklanki - żeby beza się trzymała, bo bez
cukru bardziej siada, to i tak będzie dużo...
> Wyłożyć blachę ciastem, przykryć jabłkami, a następnie bezą.
> Piec około 1 godz.
A co z obowiązkową kruszonką na wierzch i z podpieczeniem ciasta? Jak się
nie podpiecze to się kluch robi...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|