Data: 2002-09-14 19:37:55
Temat: Re: Szarlotka z beza kokosowa - kto za to odpowiada ??
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl> napisał w
wiadomości news:am025l$e3t$1@news2.tpi.pl...
>
Dzięki za przepis, ale nie ma siły muszę zrobić po swojemu...
> Ciasto:
>
> 2 szklanki mąki
> 1/2 szklanki cukru
Cukru nic, no moża łyżeczka, albo cukier waniliowy...
> 3 żółtka
> 1/2 kostki margaryny
masła i to cała kostka... (głównie dlatego, że kostka masła to 20 dkg, a
margaryny 25 dkg przeważnie)
> 1 łyżeczka proszku
> 5 łyżek kwaśnej śmietany.
No może ciut mniej tej śmietany dam...
> Składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto i schować do lodówki.
To jest oczywiste...
> Nadzienie:
>
> 1,5 kg jabłek rozgotować, dodać 1 szklankę cukru.
Cukru nic - jabłka same z siebie są bardzo słodkie... ale pewnie dodam z
łyżkę kaszy manny, żeby sok związać... (zawsze tak robię)...
> Beza:
>
> 3 białka ubić na sztywno, dodać 3/4 szklanki cukru i wymieszać
z
> 1,5 opakowania wiórek kokosowych.
do trzech białek to jak dam 1/4 szklanki - żeby beza się trzymała, bo bez
cukru bardziej siada, to i tak będzie dużo...
> Wyłożyć blachę ciastem, przykryć jabłkami, a następnie bezą.
> Piec około 1 godz.
A co z obowiązkową kruszonką na wierzch i z podpieczeniem ciasta? Jak się
nie podpiecze to się kluch robi...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
|