Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Szarlotka z beza kokosowa - kto za to odpowiada ??

Grupy

Szukaj w grupach

 

Szarlotka z beza kokosowa - kto za to odpowiada ??

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-09-14 14:56:44

Temat: Szarlotka z beza kokosowa - kto za to odpowiada ??
Od: "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl> szukaj wiadomości tego autora

....ze zostalam na niedziele bez ciasta? Znalazlam tu przepis,
upieklam. I co? Nie ma. Nie zdazylo nawet wystygnac. Tak sie nie
robi......
'Winnemu' bardzo dziekuje :))

Z pozdrowieniami
Stokrotka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-09-14 17:47:33

Temat: Re: Szarlotka z beza kokosowa - kto za to odpowiada ??
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl> napisał w
wiadomości news:alviol$f18$1@news.tpi.pl...
> ....ze zostalam na niedziele bez ciasta? Znalazlam tu przepis,
> upieklam. I co? Nie ma. Nie zdazylo nawet wystygnac. Tak sie
nie
> robi......
> 'Winnemu' bardzo dziekuje :))

Z bezą kokosową? Hmm nie przyuważyłam przepisu, ale sobie zaimprowizuję.
Wszak nie o przepis chodzi a o inspirację.
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-14 18:41:42

Temat: Re: Szarlotka z beza kokosowa - kto za to odpowiada ??
Od: "Mariola" <j...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Do Winiego i Stokrotki
Zaciekawiła mnie szarlotka z bezą kokosową, Nie znalazłam przepisu.
Może go zdradzicie ?
mariola


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-14 19:20:05

Temat: Re: Szarlotka z beza kokosowa - kto za to odpowiada ??
Od: "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:alvsr7$1gi$1@news.onet.pl...
>
> Z bezą kokosową? Hmm nie przyuważyłam przepisu, ale sobie zaimprowizuję.
> Wszak nie o przepis chodzi a o inspirację.

Ponieważ ' Winny' milczy, podaję to, co zapisałam w swoim zeszycie.

Ciasto:

2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3 żółtka
1/2 kostki margaryny
1 łyżeczka proszku
5 łyżek kwaśnej śmietany

Składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto i schować do lodówki.

Nadzienie:

1,5 kg jabłek rozgotować, dodać 1 szklankę cukru.

Beza:

3 białka ubić na sztywno, dodać 3/4 szklanki cukru i wymieszać z
1,5 opakowania wiórek kokosowych.

Wyłożyć blachę ciastem, przykryć jabłkami, a następnie bezą.
Piec około 1 godz.

Dla mnie pycha :)

Stokrotka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-09-14 19:37:55

Temat: Re: Szarlotka z beza kokosowa - kto za to odpowiada ??
Od: "Joanna Duszczyńska" <j...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Maria Maciąg" <m...@c...prv.pl> napisał w
wiadomości news:am025l$e3t$1@news2.tpi.pl...
>
Dzięki za przepis, ale nie ma siły muszę zrobić po swojemu...
> Ciasto:
>
> 2 szklanki mąki
> 1/2 szklanki cukru

Cukru nic, no moża łyżeczka, albo cukier waniliowy...

> 3 żółtka
> 1/2 kostki margaryny

masła i to cała kostka... (głównie dlatego, że kostka masła to 20 dkg, a
margaryny 25 dkg przeważnie)

> 1 łyżeczka proszku
> 5 łyżek kwaśnej śmietany.

No może ciut mniej tej śmietany dam...

> Składniki posiekać nożem, zagnieść ciasto i schować do lodówki.

To jest oczywiste...

> Nadzienie:
>
> 1,5 kg jabłek rozgotować, dodać 1 szklankę cukru.

Cukru nic - jabłka same z siebie są bardzo słodkie... ale pewnie dodam z
łyżkę kaszy manny, żeby sok związać... (zawsze tak robię)...

> Beza:
>
> 3 białka ubić na sztywno, dodać 3/4 szklanki cukru i wymieszać
z
> 1,5 opakowania wiórek kokosowych.

do trzech białek to jak dam 1/4 szklanki - żeby beza się trzymała, bo bez
cukru bardziej siada, to i tak będzie dużo...

> Wyłożyć blachę ciastem, przykryć jabłkami, a następnie bezą.
> Piec około 1 godz.

A co z obowiązkową kruszonką na wierzch i z podpieczeniem ciasta? Jak się
nie podpiecze to się kluch robi...

--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Herbata... :)
kaczka po pekinsku-pomocy
Odsmazane kluski
co mam jeść - pomocy!!!
Re: cholerna aronia

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »