Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Szukam przepisu na Langosze

Grupy

Szukaj w grupach

 

Szukam przepisu na Langosze

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-05-14 20:15:43

Temat: Szukam przepisu na Langosze
Od: "Maggie" <m...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Czesc.

Poszukuje przepisu na Langosze. To takie wegierskie placki drozdzowe, ktore
jada sie z tartym zoltym serem i keczupem.

Pozdrawiam i z gory dzieki
Maggie


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-05-14 20:47:00

Temat: Re: Szukam przepisu na Langosze
Od: "Betty" <n...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Maggie" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:4CC40F9F423ADA44B33E2E6448A20921A6BDB2@jplwant0
03.jasien.net...
> Czesc.
>
> Poszukuje przepisu na Langosze. To takie wegierskie placki drozdzowe,
ktore
> jada sie z tartym zoltym serem i keczupem.
>
> Pozdrawiam i z gory dzieki
> Maggie


Witam
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=2921
lub
"Kuchnia węgierska"/>

Składniki: 1 kg gotowanych ziemniaków przepuszczonych przez maszynkę do
mięsa, sól, pieprz, 1 jajko, 2 dag drożdży (przygotowanych w ciepłym mleku),
1 kg maki.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i pozostawiamy do urośnięcia
na około 1 godzinę.
Z ciasta formujemy placki, ale tak, żeby brzegi były lekko grubsze niż
środek. Smażymy na oleju.
Do ciasta można dodać mieloną szynkę, lub martadelę.
Podajemy ze śmietaną, tartym serem, posmarowane sosem czosnkowym (sól,
woda, czosnek).

lub
Langos z kefirem"
Składniki: 2 szklanki kefiru, 2 jajka, 2 płaskie łyżeczki soli, 3 dag
drożdży, 65 dag mąki
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Wygląd tej mieszaniny nie będzie
za elegancki, ale nie trzeba się tym przejmować.
Całość przekładamy do dość dużego naczynia (bo bardzo urośnie),
przykrywamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny.
Następnego dnia formujemy z ciasta langosze (tak się to wymawia).
Odrywamy kawałek ciasta i rozciągamy na boki, tak żeby środek placka był
bardzo cienki. Smażymy na gorącym oleju.
Spożywamy polane śmietana, posypane tartym serem, posmarowane sosem
czosnkowym (sól, woda, czosnek). Wegrzy jedza takie placki do przeróżnych
potraw z drobiu.

lub
< Składniki: 1 kg maki, 2 dl śmietany, 2 jajka, 3 łyżeczki soli, 2
paczki suszonych drożdży, 3 szklanki mleka.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy (na zimno). Tak przygotowane
ciasto wkładamy do posmarowanego olejem worka z folii. W woreczku należy
zostawić trochę powietrza i ewentualny otwór. Ciasto wkładamy do lodówki
(nie do zamrażalnika) i pozostawiamy tam na co najmniej 24 godziny.
Zawsze wyjmujemy tylko tyle ciasta ile chcemy usmażyć. Przechowywać
można nawet do dwóch tygodni. Formujemy placki rozciągając ciasto od środka
na boki (środek powinien być cieńszy niż brzegi). Smażymy w dużej ilości
gorącego oleju.
Spożywamy ze śmietaną, tartym serem, sosem czosnkowym, dżemem... W takie
langoszowe ciasto można zawinąć parówki. Do ciasta można dodać tarta surową
kapustę, mielone mięso, szynkę...
Dziś serwuje się langosze, które wyglądają prawie jak pizza: . Ten, na
górnym zdjęciu jest przybrany plasterkami parówek, cytryny, ogórków,
kapusty, pomidorów, itd... i przyprawiony ketchupem i majonezem.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-15 07:04:43

Temat: Re: Szukam przepisu na Langosze
Od: "asia" <a...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Maggie" <m...@g...pl> napisał w wiadomości
news:4CC40F9F423ADA44B33E2E6448A20921A6BDB2@jplwant0
03.jasien.net...
>
> Poszukuje przepisu na Langosze.

Poniżej zamieszczam przepis, który w styczniu podawał na grupie Władysław
Los.
Robilam z tego przepisu raz i wyszły bardzo dobre :)

40 dkg bialej maki pszennej
2 ugotowane i utluczone ziemniaki
3 dkg drozdzy
1 szklanka letniego mleka
cukier
sol
olej

Drozdze rozrobic z 1/ szklanki mleka i odrobina cukru
Make przesiac, wsypac do miski, posrodku zrobic dolek, do ktorego wlac
rozczyn drozdzy, dodda mase z ziemniakow i lyzke oleju, dodac reszte
mleka, sol do smaku i wyrobic ciasto o konsystencji nieco twardszej, niz
na kluski kladzione. Posypac maka i zostawic pod przykryciem, w cieplym
miejscu na godzine. Formowac cienkie placki wielkosci dloni i smazyc na
wrzacym oleju -- poczatkowa pod przykryciem, a po przewroceniu na druga
strone juz bez przykrycia.

Asia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

co podac do foude?
cassoni
i znowu ten Meksyk....
Orzechówka
Pytanko

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to ) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout

zobacz wszyskie »