| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-06-02 15:00:57
Temat: TIRAMISUpaczka biszkoptów (lub biszkopt własnego wypieku), likier amaretto(migdałowy),
mocna kawa rozpuszczalna, serek mascapone, trzy jajka, cukier waniliowy z
prawdziwą wanilią, prawdziwe kakao do posypania
biszkopt namoczyć w mieszance kawy z likerem, żółtka utrzeć z cukrem
waniliowym, piane ubić na sztywno, dodać to wszystko do serka mascapone i
układać warstwami biszkopt/masa serowa..... (2-3 warstwy)zakończyć masą i
posypać grubą warstwą kakao. najlepiej smakuje z mocną kawą espresso
buon apetit
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-06-04 08:53:53
Temat: Re: TIRAMISU
m...@g...pl wrote:
>
> paczka biszkoptów (lub biszkopt własnego wypieku), likier amaretto(migdałowy),
> mocna kawa rozpuszczalna, serek mascapone, trzy jajka, cukier waniliowy z
> prawdziwą wanilią, prawdziwe kakao do posypania
> biszkopt namoczyć w mieszance kawy z likerem, żółtka utrzeć z cukrem
> waniliowym, piane ubić na sztywno, dodać to wszystko do serka mascapone i
> układać warstwami biszkopt/masa serowa..... (2-3 warstwy)zakończyć masą i
> posypać grubą warstwą kakao. najlepiej smakuje z mocną kawą espresso
> buon apetit
kilka przepisów na tiramisu jest też u Mariusza:
http://www.kuchnia.3miasto.pl/1189.htm i następne
sadyl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-04 09:13:35
Temat: Odp: TIRAMISU
Użytkownik sadyl <s...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@p...onet.pl...
>
> kilka przepisów na tiramisu jest też u Mariusza:
> http://www.kuchnia.3miasto.pl/1189.htm i następne
>
> sadyl
U Pellowskiego (Sadyl powinien wiedziec:-)) sprzedaja tez czekoladowe
tiramisu. Ja osobiscie kawy i kawowych rzeczy nie lubie, a to tiramisu jest
calkiem calkiem.
Asia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-04 12:58:54
Temat: Odp: TIRAMISU[...]
>
> U Pellowskiego (Sadyl powinien wiedziec:-)) sprzedaja tez czekoladowe
> tiramisu. Ja osobiscie kawy i kawowych rzeczy nie lubie, a to tiramisu
jest
> calkiem calkiem.
> Asia
>
Popieram, mieliśmy takie jako slubny tort, pycha :))))
pozdrawiam
Mike
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-05 06:12:31
Temat: Re: TIRAMISU
Użytkownik <m...@g...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:6...@n...onet.pl...
> paczka biszkoptów (lub biszkopt własnego wypieku), likier
amaretto(migdałowy),
...ciach...
i jeszcze jeden przepis:
Tiramisu:
na ok. 8 porcji potrzeba
1 opakowanie(100g) biszkoptow-moga być te podluzne
1 filizanka mocnej kawy z ekspresu
4 kieliszki likieru kawowego,wisniowego lub pomaranczowego (ja raz z
braku takowego zrobiłam to z whisky + zapach pomaranczowy+ odrobina
wody)
2 kubki (po200g)slodkiej smietany
3 torebki zagestnika do smietany (może być Oetkera)
75 g drobnego cukru
1 łyzeczka mielonego cynamonu
wydrazony miazsz z 1 straka wanilii (mozna zastapic cukrem waniliowym)
200 g sera mascarpone lub smietankowego twarozku
Biszkopty połozyc jeden obok drugiego i pokropic kawa
i likierem. Smietane ubijac 1 min. mikserem. Zagestnik do smietany wymieszac
z cukrem, cynamonem i mizszem wanilii, dodac do smietany i ubic na
sztywno.Ser mascarpone lub twarozek wymieszać ze smietana. Polowe biszkoptow
wlozyć do np szklanej miski i przykryć polowa kremu
serowo-smietanowego.Nastepnie pozostałe biszkopty i znowu na wierzchu
krem.. Wstawic do lodowki. Przed podaniem oproszyc deser proszkiem kakao i
udekorowac np. listkami miety i cieniutkimi paskami skorki z cytryny.
Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |