Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia zurek

Grupy

Szukaj w grupach

 

zurek

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-06-01 18:12:58

Temat: zurek
Od: "IKA" <p...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

Przemili grupowicze :-)
mam prosbe, w odroznieniu od was jestem analfabeta "kuchennym", czy
moglibyscie wyjasnic mi jak wlasciwie robi sie zurek??? Bo poza torebka
(wiem, wiem - zgroza) nic mi do glowy nie przychodzi.
dzieki :-))




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-06-02 20:17:01

Temat: Re: zurek
Od: "Rena" <r...@p...pl> szukaj wiadomości tego autora

na stronie www.puszkkka.vege.pl jest kilka przepisow na zurek.

http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=765

http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=239

http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=810

http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1654


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-03 19:15:36

Temat: Re: zurek
Od: "IKA" <p...@h...pl> szukaj wiadomości tego autora

dzieki :-)
bede walczyc, mam nadzieje ze nie polegne :-)))
Ika




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-04 10:28:57

Temat: Re: zurek
Od: "{Wilma}" <w...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "IKA" <p...@h...pl> napisał w wiadomości
news:9fe2cr$ks6$1@sunsite.icm.edu.pl...
> dzieki :-)
> bede walczyc, mam nadzieje ze nie polegne :-)))
> Ika
>
>
Moj zurek jest bardzo prosty. Gotuje wloszczyzne, ziemniaki i wedzony
boczek. Na koniec dodaje zakwasu zurkowego, a boczek albo od razu, albo po
ugotowaniu kroje w kostke.

pozdr. Wilma

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-05 05:29:10

Temat: Re: zurek
Od: "Jola L-L" <j...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik IKA <p...@h...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9f8lvd$f5e$...@s...icm.edu.pl...
> Przemili grupowicze :-)
> mam prosbe, w odroznieniu od was jestem analfabeta "kuchennym", czy
> moglibyscie wyjasnic mi jak wlasciwie robi sie zurek??? Bo poza torebka
> (wiem, wiem - zgroza) nic mi do glowy nie przychodzi.
> dzieki :-))

Zurek 1- mojej przyjaciolki Marioli ( robilam go 2 dni temu:))

wloszczyzna
1 biala kielbasa
1 duza cebula
2 suszone grzybki
2 zabki czosnku
1/2 butelki zurku ( u mnie nazywa on sie "Kujawski"- 0,5 l)
listek bobkowy, ziele angielskie,sol, pieprz, majeranek
ziemniaki w kostke
jajko na twardo

Pogotowac troche wloszczyzne i grzybki, dodac przyprawy , nastepnie
podsmazona na zloto drobno pokrojona cebule i podsmazona biala kielbase
przedtem ja ponakluwac widelcem),dodac ziemniaki w mniejsza kostke.
Wszystko pogotowac. Wyjac ugotowana wloszczyzne. Jak ziemniaki juz miekkie
(nie rozgotowane ) wyjac kielbase i pokroic w plastry, wrzucic spowrotem,
dodac rozgnieciony czosnek, majeranek ,zur, wylowic i pokroic grzybki. Ja
jeszcze dodaje rozgnieciona widelcem jedna marchewke , troszeczke pietruszki
i selera .Zagotowac.Do zurku na talerzu dodac jajko ugotowane na twardo
przekrojone na pol.

Zurek 2 - z TV z "gotowania na ekranie"

1 litr wody + 1 zeberko wedzone + kawalek (1/2) zwyklej kielbasy pogotowac
troche . Nastepnie dodac podsmazona na zloto cebulke w kostke oraz
podsmazona 1 biala kielbase ( nakluc)oraz przyprawy( sol, pieprz, listek,
ziele angielskie). Pogotowac. Wyjac wedliny, pokroic w kostke , dodac do
zupy + ziemniaki w kostke + 2 zabki czosnku rozgniesc . Gotowac jeszcze 10
min- aby ziemniaki sie nie rozgotowaly. Na koniec dodac zur (1-1,5 szkl),
majeranek , troche smietanki 30%, jajka w kostke . Zagotowac .

Zurek 3- podawany w kwietniu przez Adasia Rolbieckiego na grupe

15 dag pieczarek,
7 dag marchwi,
3 dag pietruszki,
1/4 l żuru kwaszonego,
1 i 1/2 l wody,
50 dag boczku wędzonego,
10 dag szynki,
10 dag kiełbasy,
10 dag schabu pieczonego,
3 jajka,
12 dag śmietany,
sól, pieprz

Boczek zalać wodą, ugotować. Gdy będzie miękki wyjąć, a do wywaru włożyć
poszatkowane na tarce warzywa i pieczarki. Gdy warzywa będą miękkie,
wlać żur, śmietanę, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na
kilka minut przed podaniem włożyć pokrojony w paski boczek, schab,
szynkę i kiełbasę. Dodać pokrojone na ćwiartki jaja ugotowane na twardo.


A żur? O tu:
10 dag mąki żytniej, razowej, pytlowej lub owsianej,
1/2 l wody,
czosnek

Mąkę zalać ciepłą, przegotowaną wodą, dokładnie wymieszać przelać do
kamiennego garnka, dodać czosnek i pozostawić na kilka dni w ciepłym
miejscu.

Pozdrawiam Jola L-L





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Deser
Akacje
Mozarella
Sadyl, Jader!
kalafior

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »