| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-06-01 18:12:58
Temat: zurekPrzemili grupowicze :-)
mam prosbe, w odroznieniu od was jestem analfabeta "kuchennym", czy
moglibyscie wyjasnic mi jak wlasciwie robi sie zurek??? Bo poza torebka
(wiem, wiem - zgroza) nic mi do glowy nie przychodzi.
dzieki :-))
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-06-02 20:17:01
Temat: Re: zurekna stronie www.puszkkka.vege.pl jest kilka przepisow na zurek.
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=765
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=239
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=810
http://puszkkka.spinacz.pl/przepis.php3?id=1654
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-03 19:15:36
Temat: Re: zurekdzieki :-)
bede walczyc, mam nadzieje ze nie polegne :-)))
Ika
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-04 10:28:57
Temat: Re: zurek
Użytkownik "IKA" <p...@h...pl> napisał w wiadomości
news:9fe2cr$ks6$1@sunsite.icm.edu.pl...
> dzieki :-)
> bede walczyc, mam nadzieje ze nie polegne :-)))
> Ika
>
>
Moj zurek jest bardzo prosty. Gotuje wloszczyzne, ziemniaki i wedzony
boczek. Na koniec dodaje zakwasu zurkowego, a boczek albo od razu, albo po
ugotowaniu kroje w kostke.
pozdr. Wilma
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-06-05 05:29:10
Temat: Re: zurek
Użytkownik IKA <p...@h...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9f8lvd$f5e$...@s...icm.edu.pl...
> Przemili grupowicze :-)
> mam prosbe, w odroznieniu od was jestem analfabeta "kuchennym", czy
> moglibyscie wyjasnic mi jak wlasciwie robi sie zurek??? Bo poza torebka
> (wiem, wiem - zgroza) nic mi do glowy nie przychodzi.
> dzieki :-))
Zurek 1- mojej przyjaciolki Marioli ( robilam go 2 dni temu:))
wloszczyzna
1 biala kielbasa
1 duza cebula
2 suszone grzybki
2 zabki czosnku
1/2 butelki zurku ( u mnie nazywa on sie "Kujawski"- 0,5 l)
listek bobkowy, ziele angielskie,sol, pieprz, majeranek
ziemniaki w kostke
jajko na twardo
Pogotowac troche wloszczyzne i grzybki, dodac przyprawy , nastepnie
podsmazona na zloto drobno pokrojona cebule i podsmazona biala kielbase
przedtem ja ponakluwac widelcem),dodac ziemniaki w mniejsza kostke.
Wszystko pogotowac. Wyjac ugotowana wloszczyzne. Jak ziemniaki juz miekkie
(nie rozgotowane ) wyjac kielbase i pokroic w plastry, wrzucic spowrotem,
dodac rozgnieciony czosnek, majeranek ,zur, wylowic i pokroic grzybki. Ja
jeszcze dodaje rozgnieciona widelcem jedna marchewke , troszeczke pietruszki
i selera .Zagotowac.Do zurku na talerzu dodac jajko ugotowane na twardo
przekrojone na pol.
Zurek 2 - z TV z "gotowania na ekranie"
1 litr wody + 1 zeberko wedzone + kawalek (1/2) zwyklej kielbasy pogotowac
troche . Nastepnie dodac podsmazona na zloto cebulke w kostke oraz
podsmazona 1 biala kielbase ( nakluc)oraz przyprawy( sol, pieprz, listek,
ziele angielskie). Pogotowac. Wyjac wedliny, pokroic w kostke , dodac do
zupy + ziemniaki w kostke + 2 zabki czosnku rozgniesc . Gotowac jeszcze 10
min- aby ziemniaki sie nie rozgotowaly. Na koniec dodac zur (1-1,5 szkl),
majeranek , troche smietanki 30%, jajka w kostke . Zagotowac .
Zurek 3- podawany w kwietniu przez Adasia Rolbieckiego na grupe
15 dag pieczarek,
7 dag marchwi,
3 dag pietruszki,
1/4 l żuru kwaszonego,
1 i 1/2 l wody,
50 dag boczku wędzonego,
10 dag szynki,
10 dag kiełbasy,
10 dag schabu pieczonego,
3 jajka,
12 dag śmietany,
sól, pieprz
Boczek zalać wodą, ugotować. Gdy będzie miękki wyjąć, a do wywaru włożyć
poszatkowane na tarce warzywa i pieczarki. Gdy warzywa będą miękkie,
wlać żur, śmietanę, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na
kilka minut przed podaniem włożyć pokrojony w paski boczek, schab,
szynkę i kiełbasę. Dodać pokrojone na ćwiartki jaja ugotowane na twardo.
A żur? O tu:
10 dag mąki żytniej, razowej, pytlowej lub owsianej,
1/2 l wody,
czosnek
Mąkę zalać ciepłą, przegotowaną wodą, dokładnie wymieszać przelać do
kamiennego garnka, dodać czosnek i pozostawić na kilka dni w ciepłym
miejscu.
Pozdrawiam Jola L-L
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |