Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "Jola L-L" <j...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: zurek
Date: Tue, 5 Jun 2001 07:29:10 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 78
Message-ID: <9fhqmn$hef$1@news.tpi.pl>
References: <9f8lvd$f5e$1@sunsite.icm.edu.pl>
NNTP-Posting-Host: pa186.gdansk.sdi.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 991718935 17871 213.25.246.186 (5 Jun 2001 05:28:55 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 5 Jun 2001 05:28:55 GMT
X-Notice-1: This post has been postprocessed on the news.tpi.pl server.
X-Notice-2: Subject line has been filtered and any Odp: strings removed.
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-I-Am-Sorry: For my broken newsreader.
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-Subject: Odp: zurek
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:53620
Ukryj nagłówki
Użytkownik IKA <p...@h...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9f8lvd$f5e$...@s...icm.edu.pl...
> Przemili grupowicze :-)
> mam prosbe, w odroznieniu od was jestem analfabeta "kuchennym", czy
> moglibyscie wyjasnic mi jak wlasciwie robi sie zurek??? Bo poza torebka
> (wiem, wiem - zgroza) nic mi do glowy nie przychodzi.
> dzieki :-))
Zurek 1- mojej przyjaciolki Marioli ( robilam go 2 dni temu:))
wloszczyzna
1 biala kielbasa
1 duza cebula
2 suszone grzybki
2 zabki czosnku
1/2 butelki zurku ( u mnie nazywa on sie "Kujawski"- 0,5 l)
listek bobkowy, ziele angielskie,sol, pieprz, majeranek
ziemniaki w kostke
jajko na twardo
Pogotowac troche wloszczyzne i grzybki, dodac przyprawy , nastepnie
podsmazona na zloto drobno pokrojona cebule i podsmazona biala kielbase
przedtem ja ponakluwac widelcem),dodac ziemniaki w mniejsza kostke.
Wszystko pogotowac. Wyjac ugotowana wloszczyzne. Jak ziemniaki juz miekkie
(nie rozgotowane ) wyjac kielbase i pokroic w plastry, wrzucic spowrotem,
dodac rozgnieciony czosnek, majeranek ,zur, wylowic i pokroic grzybki. Ja
jeszcze dodaje rozgnieciona widelcem jedna marchewke , troszeczke pietruszki
i selera .Zagotowac.Do zurku na talerzu dodac jajko ugotowane na twardo
przekrojone na pol.
Zurek 2 - z TV z "gotowania na ekranie"
1 litr wody + 1 zeberko wedzone + kawalek (1/2) zwyklej kielbasy pogotowac
troche . Nastepnie dodac podsmazona na zloto cebulke w kostke oraz
podsmazona 1 biala kielbase ( nakluc)oraz przyprawy( sol, pieprz, listek,
ziele angielskie). Pogotowac. Wyjac wedliny, pokroic w kostke , dodac do
zupy + ziemniaki w kostke + 2 zabki czosnku rozgniesc . Gotowac jeszcze 10
min- aby ziemniaki sie nie rozgotowaly. Na koniec dodac zur (1-1,5 szkl),
majeranek , troche smietanki 30%, jajka w kostke . Zagotowac .
Zurek 3- podawany w kwietniu przez Adasia Rolbieckiego na grupe
15 dag pieczarek,
7 dag marchwi,
3 dag pietruszki,
1/4 l żuru kwaszonego,
1 i 1/2 l wody,
50 dag boczku wędzonego,
10 dag szynki,
10 dag kiełbasy,
10 dag schabu pieczonego,
3 jajka,
12 dag śmietany,
sól, pieprz
Boczek zalać wodą, ugotować. Gdy będzie miękki wyjąć, a do wywaru włożyć
poszatkowane na tarce warzywa i pieczarki. Gdy warzywa będą miękkie,
wlać żur, śmietanę, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na
kilka minut przed podaniem włożyć pokrojony w paski boczek, schab,
szynkę i kiełbasę. Dodać pokrojone na ćwiartki jaja ugotowane na twardo.
A żur? O tu:
10 dag mąki żytniej, razowej, pytlowej lub owsianej,
1/2 l wody,
czosnek
Mąkę zalać ciepłą, przegotowaną wodą, dokładnie wymieszać przelać do
kamiennego garnka, dodać czosnek i pozostawić na kilka dni w ciepłym
miejscu.
Pozdrawiam Jola L-L
|